Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii bolile cardiovasculare sunt responsabile, la nivel global, de moartea a 17 milioane de oameni în fiecare an
În istoria omenirii cauzele mortalităţii au fost diverse. În timpuri îndepărtate moartea era provocată de bolile infecţioase, în zilele noastre, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauza de deces. Deşi pentru europeni, în general, veştile sunt bune, deoarece conform unui studiu publicat în revista European Heart Journal, numărul celor care îşi pierd viaţa din cauza bolilor cardiovasculare a scăzut foarte mult în ultimele decenii, în ceea ce priveşte ţara noastră a fost înregistrată o creştere uşoară, dar semnificativă a deceselor cauzate de boli cardiovasculare.
De cele mai multe ori, nivelul de colesterol este incriminat ca fiind una dintre cauzele principale ale acestei categorii de afectiuni. Atunci colesterolul ne este prieten sau duşman? Dincolo de definiţiile din dicţionare, cu siguranţă este o substanţă vitală care se găseşte în toate celulele corpului nostru. Cu ajutorul său, organismul uman sintetizează hormoni, vitamina D şi acizii biliari, atât de necesari digestiei. În general, organismul uman îşi poate fabrica tot colesterolul de care are nevoie. Pe de altă parte, fiecare dintre noi introduce în organism cantităţi suplimentare, odată cu alimentele pe care le ingerăm.
Un ”colesterol mare” înseamnă că avem prea mult colesterol în fluxul de sânge din vasele sistemului circulator. Dar numai acest fapt, nu presupune ca ne simţim rău, că ne doare ceva, ca avem simptome – deci nu ne alarmăm. De aceea, mulţi oameni nu ştiu că au un nivel ridicat de colesterol dacă nu îşi fac un simplu test de sânge.
Prejudiciile pe care le produce un nivel ridicat al acestei substanţe sunt bine cunoscute: colesterolul în exces pătrunde în pereţii arterelor, se depune în plăci de aterom, care – datorită presiunii mai ridicate a sângelui – se pot rupe brusc, pot migra prin artere şi le pot reduce diamentrul. Acest fapt poate conduce la infarct, accident vascular cerebral, tulburări acute ale circulaţiei sanguine la nivelul picioarelor. Pe scurt: boala, invaliditate, deces. Hipertensiunea, fumatul, diabetul, lipsa de mişcare şi o alimentaţie dezechilibrată agravează acest proces şi sporesc riscul unor complicaţii în funcţionarea sistemului circulator.
În luna septembrie, Becel te invită să-ţi testezi gratuit nivelul colesterolului
În luna septembrie, margarina de nouă generaţie Becel are grijă de inimile românilor şi îi invită să-şi testeze gratuit nivelul de colesterol total în clincile partenere Medsana, cu scopul de a le reaminti că păstrarea colesterolului în limite normale este esenţială pentru o inimă sănătoasă.
Campania ,,Septembrie este luna inimii. Becel. Iubeşte-ţi inima!” se desfăşoară în perioada 1-30 septembrie, în 12 oraşe din ţară: Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Ploieşti, Sibiu, Suceava şi Timişoara. În Bucureşti, testările se pot efectua în perioada amintită în clinicile Medsana Primăverii (Bd. Primăverii nr. 9, sector 1) şi Medsana Cotroceni (Str. Nanu Muscel nr. 12, sector 5).
„Colesterolul crescut este unul dintre principalii factori de risc pentru boala cardio-vasculară – menţinerea lui în limite normale este o condiţie esentială pentru o inimă sănătoasă! Alimentaţia influenţează major nivelul grăsimilor din sânge, deci implicit nivelul colesterolului. Astfel, pentru a menţine colesterolul în limite normale şi pentru a scădea riscul cardio-vascular, este recomandată limitarea consumului de grasimi animale (preponderent saturate) şi înlocuirea lor cu alimente bogate în grăsimi polinesaturate (uleiurile vegetale, margarinele de nouă generaţie bogate în Omega 3, fructele oleaginoase, peştele etc.)” a declarat prof. Dan Gaiţă, Preşedinte al Fundaţiei Române a Inimii.
Testarea colesterolului total este un prim pas în evaluarea gradului de risc al unei persoane de a dezvolta afecţiuni cardiace. Verificarea periodică a nivelului de colesterol este cu atât mai importantă cu cât un nivel crescut de colesterol nu se traduce prin semne clinice, pe care pacientul să le poată identifica. Însă, în momentul în care depăşeşte valorile normale, colesterolul se depune pe pereţii interori ai arterelor şi îngreunează circulaţia sângelui, conducând astfel la probleme grave de sănătate.
România este pe locul 3 la nivel european în privinţa deceselor cauzate de boli cardiovasculare, acestea reprezentând 60% dintre decesele înregistrate anual.[1]
“Anul acesta, am dorit să extindem campania în mai multe oraşe din ţară pentru a incuraja cât mai mulţi români să îşi verifice nivelul de colesterol. Becel susţine adoptarea unui stil de viaţă sănătos, acesta însemnând o alimentaţie echilibrată, activitate fizică suficientă, renunţarea la fumat şi pe cât posibil controlul nivelului de stres. Testul de colesterol poate depista din timp eventualele modificări patologice care pot conduce la probleme cardiace. Becel şi-a luat angajamentul de a avea grijă de inimile consumatorilor încă de la apariţia sa pe piaţă şi, prin această campanie desfăşurată în luna inimii, îşi propune să le reamintească faptul că mare parte din bolile cardio-vasculare pot fi prevenite prin schimbări simple în stilul de viaţă şi prin verificarea periodică a stării de sănătate.” a declarat Rodica Ţenu, Nutrition & Health Manager Unilever South Central Europe.
Cu toţii suntem de acord ca este mai uşor sa previi, decât să tratezi. De aceea, vizita la medic nu trebuie să aibă loc numai în cazuri de urgenţă, ci şi pentru prevenţie. Aplicarea măsurilor de prevenţie este foarte importantă deoarece conduce la scăderea mortalităţii cardiovasculare, cu costuri foarte scăzute pentru societate. De aceea, suntem îndemnaţi să facem un test simplu de sânge, care ne poate oferi o imagine a stării de sănătate a arterelor noastre.
“Echipa Centrului Medical Medsana a încurajat întotdeauna comportamentul profilactic în rândul pacienţilor săi. Tocmai de aceea, am decis să ne alăturăm şi anul acesta eforturilor de prevenţie a bolilor cardiovasculare oferind în luna septembrie, împreună cu Becel, testarea gratuită a colesterolului total în clinicile noastre din Bucureşti şi Ploieşti precum şi în clinicile partenere din ţară.” a declarat Dr. Anca Popa, director medical, Centrul Medical Medsana.
Becel oferă 15.000 de teste gratuite pentru colesterolul total. Dacă, în urma testării, rezultatul este mai mare de 200 mg/dl, pacientului i se recomandă să apeleze la un medic specialist pentru investigaţii mai amănunţite.
Pentru mai multe informaţii si lista completă a locaţiilor partenere Medsana participante la campanie, vă rugăm accesaţi: www.lunainimii.ro
[1] Sursa:World Health Organization – NCD Country Profiles , 2011.