15 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăGDPRTrei paşi pentru un ten fără acnee

Trei paşi pentru un ten fără acnee

Acneea este cea mai frecventă boală a adolescenţei, cu care se confruntă circa 80% dintre tineri. Aceasta apare, de obicei, din cauza schimbărilor hormonale care au loc la vârstă pubertăţii şi se vindecă în timp prin tratament corespunzător, adecvat fiecărei persoane în funcţie de tipul de piele.

1.Consultarea unui medic specialist

Vizita la medicul dermatolog este oligatorie atunci când tenul dă semne de acnee. Un medic dermatolog poate să facă o analiză corectă a tenului şi a tipului de acnee şi poate prescrie un tratament personalizat. Chiar şi formele uşoare de acnee trebuie evaluate măcar o dată de către dermatolog, pentru a preveni agravări posibile care se pot solda cu cicatrici. Pentru elevi şi studenţi, tratamentul acneei este gratuit, fiind compensat de Ministerul Sănătăţii.

2. Respectarea tratamentului

Este foarte important ca tratamentul să fie urmat în mod regulat. Un studiu realizat de cercetătorii de la Wake Forest University a arătat că tinerii cu acnee tind să utilizeze foarte neregulat medicamentele prescrise. Acelaşi studiu a arătat că o bună metodă de a le aminti tinerilor să urmeze tratamentul aşa cum le-a fost recomandat, este prin e-mail-uri sau SMS-uri săptămânale. În schimb, implicarea părinţilor în a le reaminti copiilor lor să utilizeze tratamentul a avut, în majoritatea cazurilor, un efect negativ.

3. Ignorarea miturilor despre acnee

În rândul tinerilor, circulă multe mituri despre modul în care poate fi vindecată acneea, de la diete drastice până la o viaţă sexuală activă. Medicii susţin însă că o dietă restrictivă, expunerea prelungită şi neprotejată la soare sau înăsprirea igienei personale nu vor duce la vindecarea acneei. Medicii avertizează că spălarea frecventă şi prea agresivă poate irita pielea şi agrava acneea inflamatorie. În plus, folosirea unui săpun obişnuit din comerţ sau a unui prosop pentru exfoliere nu este recomandată în cazul tenului cu probleme pentru că poate înrăutăţi leziunile.

Atenţie

Acneea poate reveni, iar riscul este cu atât mai mare cu cât tânărul nu a trecut de vârsta adolescenţei. Riscul reapariţiei se mai corelează şi cu severitatea şi extinderea leziunilor. În toate cazurile însă, există mijloace terapeutice adecvate, prescrise doar de medicul dermatolog.

Campanie de informare a tinerilor

Societatea Română de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală a desfăşurat anul trecut a treia ediţie a campaniei de informare Act Smart, Be Cool, destinată tinerilor cu acnee. Scopul campaniei a fost încurajarea tinerilor să se informeze şi să trateze corect acneea. Peste 500 de adolescenţi cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani au discutat cu medici dermatologi în şcoli şi licee din Iaşi, Constanţa, Piteşti şi Ploieşti. În paralel, informaţii supervizate de medici dermatologi au fost postate şi pe site-ul interactiv www.getcool.ro.

“Studii recente arată că 70% dintre tinerii cu acnee nu merg la medic atunci când au nevoie, de aceea campania Act Smart, Be Cool aduce medicul dermatolog în şcoală pentru ca tinerii să capete încredere şi să ştie când este mai bine să ceară ajutor specializat. Acneea este o boală de piele specifică adolescenţei, care poate lăsa urme pentru toată viaţa, dar care, corect tratată, este perfect controlabilă”, a declarat Conf. Dr. Cătălin Popescu.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Claudiu Năsui dezvăluie că unii membri USR l-ar susține pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale

Vicepreşedintele USR, Claudiu Năsui, a declarat marți, 7 ianuarie, că în interiorul partidului condus de Elena Lasconi sunt oameni care doresc ca Nicuşor Dan...

Randamentul obligațiunilor britanice pe 30 de ani atinge un maxim istoric

Creșterea a fost determinată de o licitație, organizată de Biroul de Gestionare a Datoriei Publice Rata dobânzii pentru obligațiunile guvernamentale britanice pe termen de 30...

Fost ministru de Finanțe: „Scăderea pragului ar putea duce la diminuarea fondurilor la buget”

„Ordonanța trenuleț,” publicată recent în Monitorul Oficial, introduce schimbări semnificative în regimul fiscal aplicabil microîntreprinderilor. Începând din 2025, pragul veniturilor pentru care firmele pot beneficia...
Ultima oră
Pe aceeași temă