Persoanele care privesc la televizor timp de mai mult de două ore pe zi sunt expuse unor riscuri mai mari de a dezvolta maladii cardiace şi de a suferi un infarct, afirmă autorii unui studiu britanic, citat de Mediafax.
Oamenii de ştiinţă au monitorizat începând din anul 2003, timp de patru ani, 4.512 voluntari scoţieni, care au completat cu regularitate chestionare în care precizau numărul de ore petrecute în fiecare zi privind la televizor sau urmărind filme pe DVD, în faţa computerului în afara orelor de muncă sau jucând diverse jocuri pe computer şi console de jocuri video.
De-a lungul celor patru ani de monitorizare, 325 de persoane au decedat. Dintre acestea, 215 au suferit un incident cardiac.
Analizând obiceiurile acestor persoane, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că rata mortalităţii a fost cu 48% mai mare pentru voluntarii ce petreceau mai mult de patru ore pe zi în faţa unui ecran – în afara orelor de muncă -, comparativ cu persoanele care petreceau mai puţin de două ore pe zi în faţa unui ecran.
Riscul de producere a unui incident cardiac, precum infarctul, este cu 125% mai mare la persoanele care rămân inactive (stau aşezate, nr.) în faţa ecranului timp de peste două ore pe zi, comparativ cu persoanele care petrec mai puţin de două ore în faţa unui ecran.
Volumul de activităţi fizice efectuate în afara locuinţei nu a avut nicio influenţă asupra riscului de producere a unui incident cardiac. Potrivit autorilor, singurul factor care a contat a fost timpul petrecut de o persoană ce rămâne inactivă în faţa unui ecran.
„Mulţi oameni au obiceiul ca atunci când se întorc de la lucru să aprindă televizorul şi să rămână aşezaţi sau lungiţi în faţa ecranului timp de mai multe ore. Este practic şi uşor de făcut”, a declarat Emmanuel Stamatakis, expert în epidemiologie şi sănătate publică la University College din Londra.
„Acest obicei este dăunător pentru inimă şi pentru sănătatea noastră în general”, a adăugat acelaşi cercetător, care le propune autorităţilor guvernamentale din lumea întreagă să îi încurajeze pe oameni să rămână activi şi în afara orelor de lucru.
Această campanie de sănătate publică este cu atât mai necesară, cu cât „cei mai mulţi dintre adulţi îşi petrec în zilele noastre o parte importantă din zi în mijloacele de transport sau rămânând aşezaţi în faţa unui birou sau a unui computer”, au declarat autorii studiului.