3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăGDPRStudiu belgian: Berea nu este o cauză a obezității

Studiu belgian: Berea nu este o cauză a obezității

Un consum moderat de bere nu contribuie la instalarea obezității, este concluzia principală a unui studiu realizat de Institutul Științific pentru Sănătate Publică – Louis Pasteur, din Belgia.

Studiul, care a analizat obiceiurile de consum ale 10.000 de belgieni, a demonstrat în primul rând că peste 10% din populația adultă din Belgia are un indice de masă corporală de 30 sau mai mare, ceea ce înseamnă că sunt supraponderali sau obezi. Printre factorii de risc în creșterea masei corporale indentificați în cadrul studiului se numără consumul de pâine albă în loc de neagră, un regim bogat în grăsimi, consumul de produse lactate în cantități mari, consumul de snacks-uri și băuturi bogate în zahăr și chiar nivelul scăzut al educației. 

„Obezitatea trebuie tratată cu seriozitate pentru că este asociată cu multe alte probleme de sănătate, inclusiv cu diabetul de tip II, bolile cardiovasculare, osteoartrita sau steatohepatita. Se știe chiar că obezitatea poate reduce speranța de viață cu aproximativ 10 ani, în medie. Nerespectarea unui stil de viață sănătos și a unei diete echilibrate poate fi un factor determinant în instalarea obezității, de aceea se recomandă consumul de alimente și băuturi bogate în vitamine și minerale”, declară Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

În cadrul studiului belgian, berea nu a constituit clar un factor de risc care să contribuie la apariția obezității. Cu sau fără alcool, berea conține mult mai puține calorii decât băuturi precum laptele, sucul de portocale sau de merepentru (100 de ml de bere au doar 43 kcal în varianta cu alcool şi 17 kcal în varianta fără alcool). În plus, este o bautură bogată în fibre, minerale, antioxidanți și vitamine.

„Așa cum a demonstrat și studiul belgian, datorită aportului său de carbohidrați, proteine și vitamine, berea este unul dintre alimentele care poate avea efecte benefice asupra sănătății atunci când este parte a unei diete echilibrate. Un pahar de 350 de ml de bere conține 13 g de carbohidrați, 1.5 g de proteine și 0 g de grăsimi”, precizează Corina Zugravu.

Consumul moderat de bere trebuie completat cu un stil de viaţă echilibrat şi o alimentaţie corespunzătoare. Un consum moderat de bere înseamnă o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbaţi şi 330 ml/zi pentru femei, cu o concentrație alcoolică de maxim 5%.

Cele mai citite

George Simion a întrerupt dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Ce spune despre legăturile cu Rusia și ofițerii GRU

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a întrerupt, marți seara, dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Acesta a fost întrebat de jurnaliștii...

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă