-1.2 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăGDPRSpitale aflate pe lista neagră a autorităţilor

Spitale aflate pe lista neagră a autorităţilor

Spitalele mici, fără suficienţi medici şi fără dotări, precum şi cele retrocedate vor fi desfiinţate de la 1 ianuarie. Pe de altă parte, autorităţile pregătesc dezvoltarea unor spitale în care sunt îngrijiţi toxicomani, cum este Spitalul „Sf. Stelian”, din Capitală.

„Este un spital cu un grad mare de ocupare, iar acum există multe nevoi în această zonă, întrucât a crescut numărul dependenţilor de droguri şi etnobotanice”, a explicat Marius Savu, directorul Administraţiei Spitalelor din cadrul Primăriei Capitalei.

Pacienţii nu vor mai fi plimbaţi între spitale

Un alt spital care va fi dezvoltat este Spitalul Colţea din Bucureşti, unde se vor face în continuare investiţii importante. „Deşi lumea are impresia că spitalul este în construcţie, anunţăm că a devenit funcţional, că s-a investit şi că pacienţii se pot trata în siguranţă acolo”, a spus Savu.

Ministerul Sănătăţii nu a finalizat lista unităţilor medicale neperformante, care trebuie să sufere transformări, dar promite schimbări de anul viitor, în condiţiile în care se risipesc nejustificat fonduri în spitale în care nu se poate schimba nici măcar un pansament. „De anul viitor se va şti exact ce unităţi rămân şi care dispar”, asigură Oana Grigore, director de comunicare la Ministerul Sănătăţii. Va fi nu doar spre binele bugetului de stat, ci şi spre binele pacienţilor, susţin oficialii. Astfel, bolnavii vor ajunge direct în clinici capabile să le rezolve problemele şi nu vor mai pierde timpul în spitale orăşeneşti şi municipale, unde afecţiunile li se agravează.

Medicii, trimişi către alte unităţi

Nici măcar Bucureştiul, care are un aflux important de pacienţi preluaţi din toate zonele ţării, nu scapă de „reorganizare”. „Sunt vi-zate trei spitale din Bucureşti, dar n-aş spune că le desfiinţăm, ci doar că ele vor suferi transformări”, a anunţat Marius Savu. Spitalul de dermatologie „Scarlat Longhin” va fi retrocedat şi un număr mare de paturi din aceas-tă unitate medicală vor fi desfiinţate. „Paturile care mai rămân şi personalul medical vor fi mutate la Spitalul Victor Babeş”, a declarat Marius Savu. Pe lista neagră se află şi Spitalul Caritas, care a fost retrocedat. „Pe acesta îl vom închide definitiv, dar nu vom lăsa medicii pe drumuri, ci vom acoperi deficitele din alte unităţi. Spre exemplu, secţia de ginecologie a Spitalului Caritas se va muta la Spitalul Malaxa, chi-rurgia generală va fi transferată în aripa veche de la Spitalul de nefrologie «Carol Davila», iar medicina internă ar putea fi mutată la Spitalul Victor Babeş”, a adăugat Savu. Cu un pas în groapă este şi o secţie a Spitalului de Pneumoftiziologie „Sf. Ştefan”, din Capitală, situată pe Şos. Alexandriei. Clădirea a fost retrocedată, iar personalul ei va fi mutat la „Victor Babeş”.

În zona de vest a ţării schimbările deja au început. Astfel, la Oradea, au fost desfiinţate două spitale, Spitalul de Pneumoftiziologie şi cel de Neurologie şi Psihiatrie. Ambele unităţi erau în subordinea Consiliului Local Oradea, iar de anul viitor vor funcţiona sub forma unor secţii ale Spitalului Clinic „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea. În jud. Cluj, ar putea fi desfiinţate Spitalele municipale din Câmpia Turzii şi Turda, precum şi spitalele municipale din Dej şi din Gherla. Acestea ar putea fi comasate şi ar putea funcţiona mai apoi sub forma unor unităţi de primiri urgenţe. În jud. Tulcea, vor dispărea spitale neperformante, precum cele din Măcin şi Babadag. Comunităţile nu au bani să le întreţină, iar dotările lor lasă de dorit. În Constanţa, se vor desfiinţa secţia de balneofizioterapie a Spitalului Judeţean şi secţia de oftalmologie, iar în Dâmboviţa dispare Spitalul de TBC.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă