Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti este singurul centru din tara unde se practica o metoda de rezolvare a fibromului sau fibroamelor uterine fara interventie chirurgicala. Este vorba de embolizare realizata prin radiologie Dr. Bogdan Dorobat, din cadrul Laboratorului de Angiografie si Terapie Endovasculara de la SUUB, ne-a explicat in ce consta metoda de embolizare a fibroamelor uterine. "Inseamna sa injectam un material special cu scopul de a ocluziona (infunda) vasele de sange care alimenteaza aceste fibroame. In acest fel, ele nu se mai hranesc si practic involueaza. Un rol important il are si organismul care intervine: le necrozeaza, le cicatrizeaza si, in anumite situatii particulare, in functie de localizare, poate duce la eliminarea unor parti si fragmente. Astfel, ele scad in dimensiuni, iar simptomatologia se reduce in mod spectaculos", a spus dr. Bogdan Dorobat. Medicul avertizeaza insa ca nu poate sa stabileasca de la inceput cu cat un fibrom se reduce in dimensiuni prin embolizare. "Vom vedea in timp ecografic, in functie de marimea initiala a fibroamelor. Cu cat scad mai mult, cu atat pacientele au sanse sa scape de interventia chirurgicala", a afirmat dr. Bogdan Dorobat. Abordul se face brahial (pe mana), cu anestezie locala. Printr-o punctie la nivel arterial, se introduce un cateter (tub de plastic) pe care medicii il directioneaza prin aorta. "Coboram in pelvis la nivelul arterelor uterine, intram cat se poate de aproape de fibroame, unde injectam un material care sa infunde (ocluzioneze) vasele de sange. In cateva ore, vascularizatia uterului revine la normal", a explicat dr. Bogdan Dorobat. In principiu, orice fibrom se poate emboliza, indiferent de dimensiune si pozitie. "Singurele la care trebuie sa fim atenti sunt cele pediculate (in afara uterului)", a mai spus dr. Dorobat. z
TRATAMENTE
» Medicamente
Dr. Bogdan Dorobat considera ca terapia prin medicamente este indicata in preajma menopauzei, inaintea unui gest chirurgical sau in cazul fibroamelor mici (1-2 cm) asimptomatice.
» Chirurgie
Tratamentul chirurgical este de doua tipuri: histerectomia (scoaterea totala a uterului) sau miomectomia (interventie conservatoare doar pentru eliminarea fibroamelor), dificil de realizat in cazul fibroamelor mari.
» Varsta
Embolizarea se poate practica la orice varsta a pacientei.
» Risc
Riscul de refacere a fibromului embolizat este foarte mic.
SPECIALISTUL
1500 de cazuri
Medicii de la SUUB au rezolvat, in cinci ani si jumatate, peste 1500 de fibroame prin embolizare, cu rezultate recunoscute la nivel european.
» Recuperare
Beneficiile sunt esentiale pentru pacienta, dar si pentru sistemul de sanatate. Recuperarea este de o zi, fara complicatii si cu integrare profesionala imediata.