-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăGDPRŞase românce mor zilnic din cauza cancerului de col uterin

Şase românce mor zilnic din cauza cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin este principala cauză de deces în rândul româncelor cu vârste între 15 şi 44 de ani. România se află pe primul loc în Europa ca rată a mortalităţii provocată de această boală, riscul fiind de trei ori mai mare la noi faţă de media de pe continent, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

60.000 de femei din toată Europa sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin, iar aproape jumătate îşi pierd viaţa din această cauză. La momentul actual, peste 40.000 de românce sunt bolnave de cancer de col uterin. În plus, la 3.000 de cazuri noi diagnosticate anual se înregistrează mai mult de 2.000 de decese din cauza acestui tip de cancer- şase femei mor zilnic, una dintre explicaţii fiind că diagnosticul se pune abia în stadiile tardive ale bolii.

Cancerul de col uterin face victime în condiţiile în care se ajunge târziu la medic. Infecţiile cu HPV, care produc această boală, sunt asimptomatice: nu înţeapă, nu dor, nu sângerează, iar când ajung să aibă aceste manifestări, deja este vorba de cancer invaziv.

„Prevenirea cancerului de col uterin se face prin depistare precoce: examen clinic, recoltarea citologiei şi prelucrarea ei, mai exact un examen Babeş-Papanicolau”, a explicat pentru România liberă Marian Iliescu, medic ginecolog la Spitalul Clinic Filantropia din Bucureşti.

Vaccinarea şi testarea periodică Babeş-Papanicolau pot duce la reducerea cu până la 94% a riscului de a dezvolta această formă de cancer. 53% dintre femeile din România nu cunosc însă nici o metodă de prevenire a cancerului de col uterin, potrivit unui studiu realizat de Gfk şi dat publicităţii în 2009.

„În fiecare an avem zeci de mii de femei care suferă intervenţii chirurgicale şi terapii, uneori cu impact asupra întregii lor vieţi. Unele familii nu pot avea copii sau au probleme în cuplu din cauza procedurilor terapeutice, iar sistemul de sănătate cheltuie bani care ar putea fi îndreptaţi în alte direcţii dacă aceste cazuri de cancer ar fi prevenite”, a spus Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog la Spitalul Cantacuzino din Bucureşti.

Vaccinarea, eficientă în adolescenţă

Timp de o săptămână, între 23 şi 29 ianuarie, se desfăşoară Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, un program care îşi propune să educe femeile cu privire la efectele dezastruoase ale acestei boli. Aflat la a cincea ediţie, evenimentul pune accent în acest an pe prevenţia bolii.

Prevenirea primară a acestor cazuri se poate face şi prin vaccinare, prin care pot fi eliminate cauzele care determină cancerul de col uterin. „Vaccinul împotriva cancerului de col uterin este necesar. Ar fi însă de dorit ca o campanie de vaccinare să fie precedată de o mai mare înţelegere în rândul populaţiei, pentru a evita situaţia de acum doi ani, când lumea nu voia să îşi lase fetiţele să fie vaccinate”, a spus Iliescu. „Acesta trebuie însă făcut în perioadă de maxim răspuns imunitar, adică înainte de începerea vieţii sexuale, în adolescenţă”, a adăugat el.

Un alt punct pe agenda Săptămânii de prevenire este petiţia „STOP cancerului de col uterin”, care invită instituţiile europene şi toate guvernele naţionale să pună în aplicare programe de screening pentru cancer de col uterin. Petiţia are în prezent peste 670.000 de semnături, cu obiectivul asumat de a strânge un milion de semnături.

Campania „Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin” este organizată de Asociaţia Europeană pentru Prevenirea Cancerului Cervical (ECCA) şi se axează pe parteneriatul între toţi reprezentanţii domeniului sănătăţii şi cei ai societăţii civile. Simbolul campaniei este Perla Înţelepciunii, care încurajează femeile să participe la programele de prevenire a cancerului de col uterin.

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă