5.4 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăGDPRŞase lucruri pe care trebuie să le faci dacă ai prediabet

Şase lucruri pe care trebuie să le faci dacă ai prediabet

Încearcă să pierzi 5% din greutate, dacă eşti supraponderal, prin sport şi dietă. Renunţă la grăsimi în favoarea unei diete cu peşte, broccoli, spanac şi orez brun.

 Aproximativ 4% din români au prediabet. Procentele sunt în urcare în ultimii ani şi acoperă tot mai mult şi persoanele tinere, de 30 de ani, şi asta din cauza sedentarismului şi a alimentaţiei nesănătoase. Pentru că nu are simptome, de cele mai multe ori, prediabetul este descoperit întâmplător, la analizele de rutină.

Sunt şi cazuri în care diagnosticul se pune celor care se duc la medic pentru că au rude în familie cu diabet şi-şi cunosc riscurile. Studiile arată că 50-60% din persoanele cu prediabet dezvoltă mai târziu diabet zaharat de tip 2.

„Există ţări, precum cele din Vest, în care prediabetul ajunge la procente şi mai mari. În ţările din Orientul Mijlociu, 20% din populaţie are prediabet şi diabet”, spune Eduard Adamescu, diabetolog la Spitalul Malaxa din Bucureşti. O persoană are prediabet atunci când valorile glicemiei pe nemâncate sunt între 110-126 sau între 140-200 la testul de toleranţă la glucoză.

Modificarea regimului de viaţă este esenţială la persoanele diagnosticate cu prediabet pentru ca valorile glicemiei să ajungă din nou la limitele normale. Chiar şi aşa însă, riscul de diabet nu dispare, pentru că predispoziţia genetică joacă un rol important.

„Se discută despre introducerea unei medicaţii în prediabet, dar încercările cu medicamente nu au convins încă, din cauza rezultatelor nesatisfăcătoare şi a efectelor adverse”, spune Adamescu.

30 de minute de sport, cinci zile pe săptămână, în afara activităţilor zilnice obişnuite, sunt esenţiale pentru reducerea riscului de a face diabet, deoarece scad nivelul de zahăr din sânge şi grăsimile din organism. Dacă până acum aţi avut o viaţă sedentară, luaţi-o treptat. Începeţi prin a urca scările în loc să mergeţi cu liftul şi faceţi exerciţii în timp ce vă uitaţi la televizor. O altă variantă este să vă luaţi un pedometru şi să faceţi zilnic 10.000 de paşi.

Pierderea treptată a surplusului de kilograme scade, de asemenea, riscul de diabet. Studiile arată că persoanele cu prediabet care au făcut zilnic 30 de minute de mişcare şi au pierdut 5-7% din greutate şi-au scăzut riscul de diabet cu 58%.

„Este important ca după ce slăbiţi să reuşiţi să vă menţineţi această greutate”, precizează Eduard Adamescu.

Reducerea consumului de dulciuri şi introducerea în dietă a peştelui şi fructelor proaspete sunt, de asemenea, recomandate.

Mâncaţi legume, precum spanac, broccoli, morcovi, fasole verde, înlocuiţi orezul alb cu cel brun şi alegeţi brânzeturile sărace în grăsimi.

Dormiţi câte ore aveţi nevoie. Lipsa somnului creşte nivelul hormonilor stresului din organism, ceea ce favorizează stocarea grăsimilor şi îngreunează scăderea în greutate, atrag atenţia specialişti de la Asociaţia Americană de Diabet. Lipsa somnului influenţează şi capacitatea organismului de a folosi insulina în mod eficient şi asta poate fi un factor de risc pentru diabetul de tip 2. Ca să nu aveţi insomnii, culcaţi-vă şi treziţi-vă mereu la aceeaşi oră, folosiţi dormitorul doar pentru somn şi sex şi limitaţi consumul de cafea în timpul zilei.

Intraţi într-un grup de suport. Nu este uşor să pierdeţi în greutate, să mâncaţi sănătos şi să faceţi mişcare zilnic, dar dacă vă înconjuraţi de persoane care vă înţeleg, vă sprijină şi au şi ele un stil de viaţă sănătos, lucrurile se vor simplifica.

Mergeţi la doctor de trei sau de şase ori pe an. Persoanele cu prediabet au nevoie de mai mult de un control medical anual, iar faptul că se văd des cu medicul îi ajută să ţină situaţia sub control şi să fie încurajaţi atunci când văd că regimul de viaţă are rezultate vizibile. 

Cele mai citite

Premierul kosovar Albin Kurti atacă principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat marţi principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă, acuzându-l că este condus de Belgrad, într-un moment...

Ministerul Finanțelor atinge un record: 16,4 miliarde lei atrași de la populație prin titlurile de stat Fidelis în 2024

Cea mai recentă emisiune, derulată între 9 și 18 decembrie 2024, a generat investiții de 2,6 miliarde de lei Ministerul Finanțelor a atras de la...

Programul de guvernare propune stimulente pentru tinerii absolvenți și subvenții pentru angajatori

Tinerii absolvenți care se angajează pentru prima dată cu un contract de muncă pe perioadă nedeterminată vor primi o primă de stabilitate pe o...
Ultima oră
Pe aceeași temă