Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, estimează că la rectificarea bugetară instituţia pe care o conduce va primi 1,2 miliarde de lei, bani care să asigure nevoile sistemului până la sfârşitul anului 2011, potrivit Mediafax.
„Speranţa noastră este ca la rectificare să primim aproximativ un miliard două sute de milioane de lei, bani care să ne permită să acoperim necesarul sistemului de sănătate pentru luna decembrie, existând arierate la medicamente„, a spus ministrul Sănătăţii, luni, într-o conferinţă de presă.
El a precizat că şi pentru 2012 este optimist în privinţa alocării bugetare, însă a subliniat că până la sfârşitul acestui an trebuie elaborat pachetul minim de servicii.
„Până la sfârşitul lui 2011 va fi revizuit pachetul minim de servicii. Vorbim de o listă negativă, şi nu neagră, cum au acreditat anumite persoane. Va fi foarte riguros limitat consumul la medicamente foarte scumpe şi la investigaţii foarte scumpe„, a spus Ritli Ladislau.
Ministrul Sănătăţii a făcut referire la medicamentele anticanceroase foarte scumpe, la care există terapii foarte bune dar mai ieftine.
„Vorbim despre medicamentele foarte scumpe anticanceroase sau de investigaţii de tipul computer tomograf sau RMN, care trebuie riguros limitate în funcţie de necesităţi”, a mai spus ministrul Ritli Ladislau.
Premierul Emil Boc a anunţat, duminică seară, după întâlnirea liderilor PDL de la Vila Lac, că va avea loc o rectificare bugetară, coordonatele acesteia urmând a fi stabilite miercuri în Guvern, el menţionând că vor fi alocări pentru sănătate şi investiţii.
Declaraţia premierului confirmă o ştire pe surse difuzată recent de MEDIAFAX, potrivit căreia Guvernul va opera până la finele lunii noiembrie o rectificare bugetară negativă, prin care va tăia din alocări la majoritatea instituţiilor, Ministerul Sănătăţii fiind printre puţinii ordonatori de credite care vor primi bani, pentru plata arieratelor.
Prima rectificare a bugetului din acest an a fost efectuată la începutul lunii august, pentru sănătate fiind alocate doar 341 milioane de lei pentru plata arieratelor şi 1,7 miliarde de lei credite de angajament pentru medicamente compensate şi gratuite. Nemulţumit de puţinii bani primiţi, Cseke Attila a demisionat atunci din postul de ministru al Sănătăţii, în pofida asigurărilor primite din partea premierului că la următoarea rectificare bugetară va primi mai multe fonduri.
Ministrul Ritli Ladislau anunţa, în 27 octombrie, că până la mijlocul lui decembrie va fi întocmită „lista negativă” care cuprinde anumite medicamente şi investigaţii ce nu vor mai fi plătite de către stat.
„Pachetul minim de servicii va fi întocmit la anul. Până atunci vom avea o listă negativă care va cuprinde anumite medicamente şi investigaţii ce nu se vor mai regăsi în plăţile făcute de stat”, a precizat atunci ministrul Sănătăţii.
Acesta a adăugat că investigaţiile se vor face cu recomandări foarte precise. „Trebuie mai multă rigurozitate atunci când se fac investigaţii pentru medicamente şi analize. Chiar şi atunci când este vorba despre oncologie”, a mai spus ministrul Sănătăţii.