Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a anunţat duminică câteva măsuri radicale în procedura de achiziţii publice care au ca scop reducerea cheltuielilor nejustificate şi a corupţiei din sistemul sanitar.
În emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de PRO TV, Raed Arafat a punctat câteva aberaţii majore din sistemul medical, pe care vrea să le elimine pentru totdeauna. Astfel, achiziţiile pe termen lung vor fi făcute de Ministerul Sănătăţii. „Pentru achiziţiile de aparate şi materiale de volum mare sau (medicamente, n.r.) specifice scumpe pe programele Ministerului Sănătăţii vom da o hotărâre de Guvern, care va stabili că ministerul este unitate de achiziţie centrală pentru sistemul sanitar şi care achiziţionează pe acordul-cadru, pe durată mai lungă, materialele, aparatură, medicamente pentru sistemul sanitar cu sursa de finanţare din fonduri publice, atât pentru spitalele MS, cât şi pentru cele descentralizate”, a declarat Arafat.
Ministrul Sănătăţii a explicat care sunt avantajele planificării pe perioade mai mari de timp, a nevoilor din sistemul medical, dând drept exemplu cazul tomografelor, ce pot fi achiziţionate conform unei estimări a nevoilor pe următorii 4 ani: „Stabilim 10, 15, facem o singură licitaţie. În acest context, putem obliga concurenţa să vină cu preţuri mai mici. Avem spitale care au luat acelaşi aparat la preţuri duble, un spital faţă de altul. Banii veneau de la Ministerul Sănătăţii”.
Arafat a declarat că deşi se face „licitaţie legală” pentru astfel de achiziţii, din anumite caiete de sarcini se întâmplă să fie exclusă concurenţa: „Hotărârea de Guvern privind achiziţiile centralizate este un proces obişnuit. Încercăm să îl introducem în şedinţa de Guvern de marţi, dacă nu de săptămâna viitoare. Ar putea începe licitaţii imediat de la emiterea ei. O achiziţie centralizată pe cantităţi mari şi pe durată mai lungă va obliga firmele să vină pe preţuri mai mici. Va fi o competiţie mult mai mare şi mai serioasă între companii. Cert este că ne aşteptăm ca unii să se joace pe contestaţii. Este un sport naţional. Am prevăzut o fereastră, soluţii de back up, temporare”.
În viziunea lui Arafat, o licitaţie care a produs efecte foarte bune pe termen lung este cea pentru ambulanţe. Ministrul a precizat că, în prezent, preţul pe ambulanţă este de 15-20 de ori mai mic decât în 2007, tocmai pentru că achiziţia se face centralizat pe termen lung.
Cod etic pentru furnizorii de medicamente
Arafat a declarat că firmele de medicamente, materiale şi aparatură nu vor mai putea deveni furnizori ai Ministerului Sănătăţii, dacă nu vor semna un cod de etică cu statul pentru a preveni corupţia: „Fondurile din sănătate se scurg prin diverse modalităţi, una fiind prescripţia nejustificată de medicamente scumpe, înainte de a vedea dacă produsele ieftine nu sunt mai eficiente. Am avut discuţii cu reprezentanţi ai unor firme de medicamente care au venit în cadrul unei delegaţii din SUA. În SUA, nimeni – nu numai pe medicamente, dar şi pe aparatură, pe tot – nu poate avea contract cu statul dacă nu semnează codul de etică. Codul de etică al comportamentului firmei poate duce la excluderea firmei dacă nu respectă acest act. Ideea unui cod de etică, a unui angajament faţă de stat: fac afaceri cu tine, dar te respect”.
Ministrul a dat drept exemplu un caz de firmă cu profil medical, care a fost sancţionată de autorităţile din Cehia, ţară unde acest cod funcţionează: „Cine este descoperit să ştie că este eliminat pe trei sau patru ani. În Cehia, spre exemplu, o firmă a fost eliminată câţiva ani, după ce a fost descoperită că a mituit un oficial”. Raed Arafat a exemplificat cu două cazuri de comportament neetic, des întâlnite în România, care n-ar mai fi posibile dacă am avea un astfel de cod: „O firmă vine şi câştigă licitaţia, dar nu livrează. Se întâmplă în oncologie, ne lasă spitalul descoperit, spitalul nu poate organiza o a doua licitaţie. Există firme cu astfel de practici în domeniul medical, este o practică foarte răspândită. Sau, aceeaşi firmă oferă un aparat la un preţ la un spital, iar în altă parte la jumătate. Care este logica? De ce într‑un loc este cinci milioane, şase milioane şi în altele 12 milioane. Diferenţa nu justifică jumătate de preţ. Statul are bani limitaţi şi trebuie investiţi corect”.
Nu mai vrea să fie ministru
Raed Arafat a anunţat oficial că nu vrea să ocupe fotoliul de ministru în viitorul guvern, aducând drept argument un adevăr greu de digerat de clasa politică: „Dacă stau, voi fi o persoană extrem de rigidă, neflexibilă şi nedoritoare să înţeleagă anumite lucruri. Prefer poziţia de mai jos. Prefer partea pur tehnică, să mi se dea să fac asta, asta şi alte chestii decât urgenţa ca până acum, dar nu la o poziţie politică”.