O substanţă prezentă în produsele lactate pare să posede capacitatea de a preveni declanşarea diabetului, potrivit unui studiu recent, publicat în revista Annals of Internal Medicine, informează bbc.co.uk, citat de Mediafax.
Acidul trans-palmitoleic este prezent în lapte, brânză, iaurt şi unt, însă nu poate fi sintetizat de corpul uman.
Un studiu realizat pe un eşantion de 3.700 de persoane a relevat faptul că pacienţii cu o concentraţie ridicată de acid trans-palmitoleic în organism beneficiază de o reducere considerabilă a riscului de declanşare a diabetului de tipul 2.
Voluntarii cu cele mai mari concentraţii de acid trans-palmitoleic în organism beneficiază de o reducere cu 60% a acestui risc.
Laptele şi celelalte produse lactate sunt însă bogate în grăsimi şi, atunci când sunt consumate în exces, pot cauza o creştere în greutate a pacientului. Pentru a contracara acest efect, specialiştii americani recomandă produsele lactate degresate şi semidegresate.
În opinia specialiştilor, toţi oamenii – suferind de diabet sau sănătoşi – ar trebui să adopte o dietă sănătoasă, săractă în sare, zahăr şi grăsimi şi bogată în fructe şi legume.
Studiul, coordonat de Dariush Mozaffarian, profesor la Harvard Medical School din Statele Unite, a fost realizat având la bază o perioadă de monitorizare de 20 de ani.
Medicii americani au constatat faptul că o concentraţie mare de acid trans-palmitoleic în organism este asociată cu o concentraţie considerată sănătoasă a colesterolului şi cu o bună sensibilitate la insulină.
Experţii consideră că diabetul de tipul 2 afectează peste 2,3 milioane de persoane din Marea Britanie.