5.6 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăGDPRProducerea Nicolitului a ajuns la primele recunoasteri oficiale

Producerea Nicolitului a ajuns la primele recunoasteri oficiale

Dupa mai bine de 45 de ani de cand a fost inventat de catre medicul Corneliu Niculescu (in 1959), produsul anticanceros Nicolit a ajuns, la capatul unei veritabile odisei a impunerii sale pe piata, la primele recunoasteri oficiale, in apropierea datei cand va fi fabricat in serie si lansat in farmacii. Istoria acestui medicament romanesc, desfasurata pe parcursul a aproape o jumatate de secol, include momente dramatice, care ar putea inspira scrierea unui roman senzational, avand ca subiect nu doar produsul original Nicolit, unul dintre cele mai eficiente medicamente antitumorale la ora actuala, ci tema mai ampla si delicata a impunerii unui tratament romanesc, foarte ieftin, pe o piata autohtona acaparata de interesele imediate ale importurilor de medicamente straine, mult mai scumpe si mai rentabile, pentru cei angrenati in aceasta directie.

Dincolo de contextul total defavorabil promovarii unui medicament romanesc, mai ales pe culoarul aglomerat al produselor anticanceroase, tenacitatea dlui Corneliu C. Niculescu, fiul medicului Corneliu Niculescu (aflat acum la o varsta venerabila), are primele recunoasteri oficiale. Din pacate, n-a avut suficienti bani pentru multiplele testari, la nivelul mondial impus de Legea medicamentului, mai ales dupa campania demolatoare de presa declansata de dusmanii produsului impotriva Fundatiei Nicomed, creata special pentru lansarea medicamentului. In aceasta situatie, Corneliu C. Niculescu a reusit sa promoveze Nicolitul, ca prima etapa, in medicina veterinara. Astfel, adresa nr. 1.396, din 26.04.2006, emisa de Institutul pentru controlul produselor biologice si medicamentelor de uz veterinar, de sub egida Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, comunica Fundatiei Nicomed decizia Comitetului pentru Produse Medicale Veterinare de a aviza favorabil produsul Nicolit, cu utilizare in tratamentul tumorilor neoplazice solide, in vederea obtinerii autorizatiei de comercializare in Romania. In perspectiva lansarii pe piata medicamentelor anticanceroase din tara noastra, Nicolitul va avea autorizatie de comercializare sub triplul mod de prezentare: injectabil, buvabil si pentru uz extern. Sub forma buvabila, Nicolitul avizat deocamdata pentru tratamente veterinare este similar produsului pentru uz uman!

Sperante noi pentru bolnavii de cancer

Dupa ce s-a izbit de obstacole insurmontabile in demersurile de impunere a Nicolitului pentru medicina umana (costul exorbitant al testarilor clinice in laboratoare de specialitate fiind doar unul!), lui Corneliu C. Niculescu i-au trebuit aproape cinci ani pana la obtinerea autorizatiei de a produce Nicolitul cu utilizare veterinara. Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara i-a solicitat testari complexe la Facultatea de Medicina Veterinara Bucuresti, unde Fundatia Nicomed a colaborat cu conf. univ. dr. Andrei Tanase, medic specialist oncolog. Conform Raportului de testare clinica complexa (realizata pe doua specii de animale adulte, 18 caini si 6 pisici, care prezentau diverse tipuri de tumori canceroase), rezultatele obtinute „evidentiaza o evolutie favorabila, fara recidiva locala si metastaze decelabile prin ecografie si Rx la 79% din cazurile tratate”. In plus, produsele Nicolit (sub cele trei forme de prezentare, mentionate) „nu au determinat reactii adverse locale sau generale, pe toata perioada de observatie clinica”. Alte doua „Rapoarte de testare clinica veterinara”, cu concluzii similare, au fost realizate de prof. dr. Nicolae Mates, de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca (Catedra de Chirurgie a Facultatii de Medicina Veterinara), si de prof. univ. dr. Ioan Burtan, de la Facultatea de Medicina Veterinara Iasi (Clinica Chirurgicala): „Analiza datelor centralizate evidentiaza faptul ca produsul Nicolit are proprietati antineoplazice, ducand la ameliorarea starii generale si la prelungirea duratei de viata… Din observatiile noastre retinem si faptul ca Nicolit nu a determinat reactii adverse, incompatibilitati locale sau generale. Produsul a fost bine tolerat de pacient, un inconvenient poate fi considerat timpul lung de administrare, iar efectele apar dupa o perioada de incertitudini”. Intr-adevar, secretul eficientei antitumorale neoplazice a Nicolitului consta in inhibarea functiilor vitale ale celulei canceroase, distrugerea si neproducerea de metastaze.
Chiar si cu aceste argumente clare si convingatoare, Corneliu C. Nicolescu n-a reusit sa obtina autorizarea producerii Nicolitului pentru toata gama animalelor de companie, cum se stabilise initial, ci doar pentru caini si pisici, o arie mult mai restransa de folosinta. In aceasta faza, si chiar cu aceste limitari, s-a semnat un contract cu o fabrica de medicamente de uz veterinar, urmand ca, dupa producerea in serie a Nicolitului, acesta sa fie distribuit prin farmacii de profil. Daca toate lucrurile vor merge bine, dupa aproape o jumatate de secol de la inventarea sa produsul Nicolit s-ar putea afla in cateva luni pe piata.
Evident ca, dupa aceasta recunoastere oficiala tardiva, Corneliu C. Niculescu va continua lupta pentru promovarea Nicolitului in medicina umana. Pentru acest demers, Fundatia Nicomed are nevoie atat de sponsorizari serioase, cat si de consiliere de specilitate, in conditiile in care impunerea unui produs original romanesc pe piata actuala a medicamentelor echivaleaza aproape cu urcarea Golgotei. Orice informatii utile in plus pot fi obtinute de la Fundatia Nicomed, cu precizarea ca daca in toti cei aproape cincizeci de ani de lupta, de cand a fost inventat produsul, ar fi fost recunoscut oficial si aplicat in medicina umana mii de vieti omenesti, unele aflate in faza terminala, ar fi putut fi salvate prin tratamentul cu medicamentul romanesc Nicolit. Cine poate echivala pretul pe care familiile celor bolnavi de cancer l-au platit, de-a lungul tuturor acestor ani, prin obstructionarea impunerii Nicolitului?

Cele mai citite

IPS Teodosie a fost trimis în judecată. Hotărârea Curții de Apel Constanța poate fi atacată la ÎCCJ

Judecătorii Curţii de Apel Constanţa au respins joi, ca fiind nefondată, cererea arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, privind constatarea nelegalităţii actelor de urmărire penală întocmite...

Telescopul spațial James Webb a făcut o descoperire uluitoare

Telescopul spațial James Webb a făcut o descoperire uluitoare: galaxii gigantice, supranumite „monștrii roșii”, care au existat la scurt timp după Big Bang și...

Mircea Lucescu clarifică criteriile de selecție la echipa națională! Mesaj pentru jucătorii neconvocați

Selecționerul echipei naționale de fotbal a României, Mircea Lucescu, a abordat tema convocărilor și filosofia sa de selecție într-o conferință de presă susținută înaintea...
Ultima oră
Pe aceeași temă