18.2 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒGDPRProblemele de greutate รฎncep din burta mamei

Problemele de greutate รฎncep din burta mamei

Kilogramele în plus acumulate în timpul sarcinii cresc riscul ca bebeluลŸul tฤƒu sฤƒ sufere de obezitate, potrivit unor studii recente citate de New York Times.

Mai mult de un milliard de persoane din întreaga lume suferฤƒ de obezitate, iar în România 40% dintre copii sunt supraponderali, aratฤƒ datele Ministerului Sฤƒnฤƒtฤƒลฃii.

Cauzele acestei boli sunt de cele mai multe ori un ritm de viaลฃฤƒ sedentar ลŸi o alimentaลฃie defectuoasฤƒ. Iar în România tot mai multe persoane preferฤƒ sฤƒ consume mâncare fast-food ลŸi nu fac deloc miลŸcare.

Un studiu efectuat recent a arฤƒtat cฤƒ obezitatea poate fi cauzatฤƒ cu mult timp înainte ca o persoanฤƒ sฤƒ aibฤƒ oportunitatea de a duce un stil de viaลฃฤƒ nesฤƒnฤƒtos. Cercetฤƒtorii de la Institutul de Medicinฤƒ din Statele Unite au descoperit cฤƒ am putea deveni supraponderali încฤƒ din burta mamei.
Astfel, bebeluลŸii femeilor care se îngraลŸฤƒ excesiv în timpul sarcinii au o greutate mai mare decât ar trebui sฤƒ aibฤƒ în mod normal. AceลŸti copii sunt programaลฃi sฤƒ devinฤƒ supraponderali încp dinainte de a se naลŸte ลŸi sunt mai predipuลŸi la boli precum diabet, probleme cardiace sau cancer.

Cercetฤƒtorii au arฤƒtat cฤƒ anul trecut o treime din femeile cu greutate normalฤƒ ลŸi peste jumฤƒtate din cele supraponderale s-au ingrฤƒลŸat mai mult decât este recomandat în timpul sarcinii. „Doar 40 % dintre viitoarele mฤƒmici au grijฤƒ sฤƒ nu se ingraลŸe mai mult decât le recomandฤƒ medicul” au scris Dr. Sylvia R. Karasu ลŸi Dr. T. Byram Karasu în cartea The Gravity of Weight.

Obezitatea nu e programatฤƒ genetic

Pânฤƒ acum se presupunea cฤƒ genele mamei sunt cele care influenลฃeazฤƒ greutatea noului nฤƒscut. Dar studiile din ultima perioadฤƒ au eliminat aceastฤƒ posibilitate. Cel mai recent studiu pe aceastฤƒ temฤƒ, în care au fost implicate peste jumฤƒtate de million de femei, a arฤƒtat cฤƒ existฤƒ o concordanลฃฤƒ între kilogramele acumulate de o femeie în timpul sarcinii ลŸi greutatea copilului la naลŸtere. Cercetarea a fost realizatฤƒ prin compararea sarcinilor succesive pe care le-a avut aceeaลŸi participantฤƒ. Astfel, probalitatea ca tatฤƒl sฤƒ fie acelaลŸi era mai mare.

Cercetarea a încercat sฤƒ excludฤƒ efectele geneticii asupra greutฤƒลฃii unui copil la naลŸtere prin compararea surplusului de greutate al fiecฤƒrei femei însฤƒrcinate ลŸi kilogramele pe care le avea bebeluลŸul nฤƒscut.

Rezultatele studiului au arฤƒtat cฤƒ pentru fiecare kilogram în plus pe care îl pune o femeie însฤƒrcinatฤƒ, greutatea copilului ei se va mฤƒri cu aproximativ 8 grame.

Femeile care s-au îngrฤƒลŸat cu mai mult de 24 de kilograme în timpul unei sarcini normale de 9 luni erau de douฤƒ ori mai predispuse sฤƒ nascฤƒ copii care cântฤƒreau mai mult decât cei a cฤƒror mame s-au ingrฤƒลŸat numai 8-10 kg.

Greutatea pe care un copil o are la naลŸtere e un element prin care se calculeazฤƒ indicele de masฤƒ corporalฤƒ. De aceea rezultatele studiului publicat în revista The Lancet aratฤƒ cฤƒ riscul ca un bebeluลŸ sฤƒ dezvolte la maturitate boli asociate cu obezitatea creลŸte proporลฃional cu greutatea în plus pe care o acumuleazฤƒ mama sa în timpul sarcinii.

Pe lângฤƒ faptul cฤƒ se îngraลŸฤƒ mai mult decât este recomandat în timpul unei sarcini, mai multe femei sunt supraponderale înainte de a rฤƒmâne însฤƒrcinate. Au existat mai multe cercetฤƒri în urma cฤƒrora s-a arฤƒtat cฤƒ mai multe mฤƒmici nu au reuลŸit sฤƒ îลŸi piardฤƒ toatฤƒ greutatea acumulatฤƒ în timpul primei sarcini. Prin urmare, ele erau predispuse sฤƒ aibฤƒ o greutate mai mare la începutul celei de-a doua sarcini ลŸi sฤƒ se îngraลŸe ลŸi mai mult in timpul unei sarcini viitoare.

Cercetฤƒtorii Neal Halfon ลŸi Michael C. Lu de la Universitatea din California au dat exemple dintr-un alt studiu care se baza pe date adunate de la pฤƒrinลฃi si copii din Marea Britanie. Acesta arฤƒta cฤƒ, la vârsta de 9 ani, copiii femeilor care s-au îngrฤƒลŸat în timpul sarcinii mai mult decât recomanda Institutul de Medicinฤƒ din America aveau o greutate mai mare decat a altor copii.De asemenea, ei erau predispuลŸi la obezitate ลŸi la boli de inimฤƒ ลŸi aveau un sistem imunitar mai slab.

Studiul britanic aratฤƒ cฤƒ greutatea pe care o are o femeie înainte de a naลŸte e ลŸi mai importantฤƒ decât kilogramele pe care le pune in timpul sarcini. Prin acest factor se poate prezice apariลฃia mai multor riscuri pentru bebeluลŸ, precum complicaลฃii la naลŸtere, o greutate mai mare ลŸi anormalitฤƒลฃi metabolice asociate cu unele probleme de sฤƒnฤƒtate ulterioare cum ar fi obezitatea.

Ce recomandฤƒ doctorul femeilor insarcinate

„Cele mai mici schimbฤƒri provocate metabolismului unui copil tind sฤƒ fie agravate în timp ลŸi sฤƒ se transforme în mari probleme de sฤƒnฤƒtate la maturitate”, spune Halfon, care este un medic pediatru renumit în SUA.

Recomandฤƒrile date de Institutul de Medicinฤƒ din America, revizuite anul trecut, aratฤƒ care este numฤƒrul de kilograme pe care ar trebui sฤƒ le câลŸtige o femeie în timpul unei sarcini: 13 – 18 kilograme dacฤƒ femeia are un indice de masฤƒ corporalฤƒ (I.M.C) sub ลŸeลŸte valoarea de 18.5, 11 – 16 kilograme pentru un indice de masฤƒ corporalฤƒ cu valori intre 18.6 ลŸi 24.9, 7 -11 kilograme pentru persoanele supraponderale cu I.M.C între 25 ลŸi 29.9 ลŸi 5 – 9 kilograme pentru femeile obeze cu I.M.C mai mare de 30.

Un studiu realizat între anii 1994 ลŸi 2003 în America a arฤƒtat cฤƒ numฤƒrul femeilor care sunt supraponderale în momentul în care rฤƒmân însฤƒrcinate a crescut semnificativ.
Faลฃฤƒ de femeile care rฤƒmâneau însฤƒrcinate în anii ‘90, acum chiar ลŸi viitoarele mฤƒmici cu o greutate normalฤƒ sunt predispuse sฤƒ se îngraลŸe excesiv în timpul sarcini.

Nou-nฤƒscuลฃi cu kilograme în plus

Recentele descoperiri sugereazฤƒ cฤƒ oamenii sunt prinลŸi într-un cerc vicios al creลŸterii în greutate. Viitoarele mฤƒmici încep o sarcinฤƒ cu kilograme în plus, iar greutatea lor creลŸte considerabil în timpul sarcinii. Astfel, bebeluลŸii lor sunt programaลฃi sฤƒ devinฤƒ supraponderali la maturitate.

Acum 20 de ani, mai mulลฃi doctori erau preocupaลฃi de faptul cฤƒ bebeluลŸii se nฤƒลŸteau cu o greutate micฤƒ, de aceea au devenit mai indulgenลฃi în ceea ce priveลŸte kilogramele în plus pe care o femeie le pune in timpul naลŸterii. De atunci ลŸi pânฤƒ acum numฤƒrul copiilor supraponderali a crescut într-un mod dramatic.

„Nu existฤƒ nici un motiv pentru care o femeie ar trebui sฤƒ se îngraลŸe mai mult de 18 kilograme în timpul unei sarcini cu un singur copil. Credeam cฤƒ bebeluลŸi sunt protejaลฃi în uter dar acum ลŸtim cฤƒ ei sunt influenลฃaลฃi de mulลฃi factori care îi vor afecta mai târziu,” spun specialiลŸtii.

Cele mai citite

Hei, coศ™mar, coศ™marโ€ฆ

De la un timp, noaptea, am coลŸmaruri. Pentru cฤƒ totuลŸi sunt un om echilibrat, am hotฤƒrรขt sฤƒ visez ziua, cu ochii deschiลŸi. De...

Hei, coศ™mar, coศ™marโ€ฆ

De la un timp, noaptea, am coลŸmaruri. Pentru cฤƒ totuลŸi sunt un om echilibrat, am hotฤƒrรขt sฤƒ visez ziua, cu ochii deschiลŸi. De...

Dialog satiric รฎntre vaci: Din ciclul Fermier la UE m-aศ™ duce

โ€“ Ole, Torero! โ€“ Oleu, teroare! Cฤƒ de cรขnd am intrat รฎn UE, s-a dus liniลŸtea boilor ลŸi taurilor noลŸtri! โ€“ AลŸa e! Nu vezi...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ