5 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăGDPRPreţul vieţii. Cât costă să te tratezi în străinătate

Preţul vieţii. Cât costă să te tratezi în străinătate

 

„De ce nu aş plăti legal într-un spital din afară, dar cu garanţia unui tratament de calitate decât să dau şpagă într-un spital din România, dar cu riscul de a muri cu zile?” În ultimul timp, tot mai mulţi români aleg prima variantă atunci când trebuie să-şi rezolve o problemă medicală serioasă. Cât costă, în realitate, o astfel de decizie?

 

Din multe puncte de vedere, sistemul medical românesc este în urmă cu zece ani comparativ cu cele europene. O spun medicii şi, mai ales, pacienţii care s-au tratat în străinătate. În ultimii ani, mii de români (unii bogaţi, alţii care au trebuit să facă sacrificii materiale semnificative) au ales spitale din Austria, Germania, Ungaria, Franţa, Turcia sau Italia pentru a-şi rezolva problemele medicale. Astfel, nu întâmplător, unele clinici străine, cum este şi Wunschbaby din Austria, au început să-şi traducă site-urile de prezentare şi în limba română. RL a realizat o radiografie a celor mai importante clinici şi spitale apropiate de România, categoriile de  afecţiuni care pot fi tratate cu succes şi, mai ales, bugetele de care trebuie să dispună românii care vor să beneficieze de servicile acestora.

 

Bolile cardiace

Bolile cardiace pot fi tratate cel mai bine în Austria, Franţa, Germania, Italia, dar şi în Turcia. E bine să mergi peste graniţă în special dacă ai de făcut o înlocuire valvulară ori un by-pass mai complicat. Stenturile pot fi puse în siguranţă şi în România, dar rămâne ridicat riscul unor infecţii intraspitaliceşti. În Austria, românii preferă clinici precum:

– Herzzentrum Coswi

AKH Viena

În astfel de centre, montarea unui stent costă între 2.000 şi 3.000 de euro, iar înlocuirea unei valve – între 14.000 şi 16.000 de euro. În Germania, astfel de proceduri se pot face cu succes în Spitalul de Cardiologie din Lahr, unde anual sunt îngrijite peste 5.000 de persoane cu afecţiuni cardiace.

Montarea unui stent costă aproximativ 3.000 de euro, dar spitalizarea nu depăşeşte două zile. Spre comparaţie, în România poţi sta internat şi o săptămână pentru o problemă similară. Alte opţiuni pentru tratarea afecţiunilor cordului sunt:

Spitalul OLS din Belgia
  
Georges Pompidou din Franţa

Pitié Salpetriere din Franţa

O înlocuire valvulară poate ajunge şi la 17.000-18.000 de euro, iar spitalizarea poate dura şi două săptămâni. Medicii cardiologi din România recunosc că bolile valvulare ale inimii se tratează mai bine în străinătate, mai ales dacă sunt complicate din punct de vedere tehnic. Execuţia by-pass-urilor este, de asemenea, mai bună peste graniţă. „Sunt clinici în care grafturile (n.r. – e vorba de tehnica chirurgicală folosită) se fac din artere, nu din vene cum se fac la noi. Asta face ca operaţia să ţină 20 de ani, nu 10″, explică sintetic cardiologul Mircea Cinteză. Acesta spune însă că Franţa este una dintre cele mai scumpe ţări atunci când vine vorba de chirurgia cordului. „Cea mai ieftină este Italia, unde by-pass-urile nu costă mai mult de 3.000 de euro”, spune Cinteză. În Italia, un centru bun pentru opera­ţiile pe inimă este:  

Centrul de Chirurgie de la Novara (Italia).

Afecţiunile oncologice

Din ce în ce mai mulţi români merg în străinătate pentru tratarea cancerului, în primul rând pentru că acolo găsesc tehnologie de înaltă performanţă, iar tumorile pot fi extirpate cu exactitate. În al doilea rând, în centrele din străinătate se pot face şedinţe de radioterapie şi chimioterapie ţintite, astfel încât să nu fie iradiat tot corpul. Nu în ultimul rând, recuperarea este mai rapidă pentru că în urma intervenţiilor chirurgicale există un risc mai mic de a rămâne cu sechele. În Germania, un centru foarte bun pentru tratarea cancerului este Clinica Robert Janker din Bonn. Pentru extirparea unei tumori preţurile pot varia între 7.000 şi 35.000 de euro. În Austria, puteţi merge la:

 

Spitalul Rudolfina House Viena

Spitalul Confraternite Viena

Spitalul Universitar din Viena
 
AKH .

Preţul unei cure de chimioterapie variază între 1.000 şi 3.000 de euro, iar al unui tratament radioterapic complet, între 5.000 şi 17.000 de euro. Medicul Cătălin Cârstoiu, director la Spitalul Universitar din Bucureşti, este unul dintre foştii pacienţi ai AKH. După ce a fost diagnosticat cu un cancer ORL, a ales „calea străină­tăţii” pentru şedinţe de chimioterapie. „Am stat internat şase săptămâni în Austria”, spune medicul care recunoşte că în ţară i-ar fi fost imposibil să ducă la bun sfârşit un astfel de tratament, fiindcă nu existau mijloacele necesare. „Noi nu avem o tehnică numită IMRT (n.r. cu ajutorul acestei tehnici sunt distruse celulele canceroase localizate în ganglioni). Fără asta, nu scăpam de cancer”, spune directorul. În total, a plătit 16.000 de euro pentru tratament, o parte din bani fiind obţinuţi şi prin formularul E 112 (procedura prin care românii pot fi trimişi la tratament în spitalele publice din străinătate).

O altă variantă pentru tratarea cancerului este în Franţa, la:

Institutul Curie.

Aici ziua de spitalizare pentru pacienţii oncologici ajunge la 1.700 de euro, după cum ne-a mărturisit Constantin T, din Bucureşti. Acesta a fost diagnosticat cu cancer în urmă cu câţiva ani şi a ales Institutul „Curie” din Franţa pentru că este vorbitor de franceză. Pentru curele de chimioterapie şi radioterapie a plătit în total 17.000 de euro. „Am mers acolo pentru că în România nu există aparatură de iradiere pentru zona cervicală, aşa cum aveam eu nevoie. Totodată, în ţară nu puteam face chimioterapie în dozele recomandate. Era necesar un aparat cu fascicul de radiaţii foarte precis”, explică bărbatul. Preţuri mai rezonabile pentru tratarea cancerului sunt în Turcia, unde s-au dezvoltat clinici foarte bune precum:

Anadolu Medical Center

Acibadem

Costurile pot scădea chiar şi la jumătate, însă depinde mult şi de diagnosticul primit.

Infertilitatea

O altă problemă care începe să afecteze tot mai multe cupluri din România şi care nu îşi găseşte rezolvarea optimă în ţară este infertilitatea. De aceea, mulţi tineri preferă să meargă şi să facă procedurile de fertilizare in vitro peste graniţă. Rezultate bune au cuplurile care merg la:

  
Clinica Wunchbaby din Austria

Institutul Kaali din Ungaria
  
Clinica Anadolu din Turcia
  
Clinica Acibadem din Turcia.

În Austria, un transfer de embrioni costă peste 1.500 de euro, iar o fertilizare in vitro, peste 3.000 de euro. În Ungaria, preţu­rile sunt ceva mai mici – embrio­transferul porneşte de la 1.000 de euro, iar o procedură de fertilizare in vitro costă aproximativ 2.800 de euro. În Turcia, preţurile pentru astfel de proceduri variază între 1.500 şi 3.000 de euro. La cele două clinici din Turcia pot avea loc şi naşteri, preţul fiind între 2.000 şi 3.000 de euro.

Elena Miclea, coordonatoarea fundaţiei SOS Infertilitatea, a fost unul dintre pacienţii Wunchbaby. „Primul tratament l-am făcut la Maternitatea Giuleşti din Bucureşti. Îmi aduc aminte de holuri sinistre şi de spaţii insalubre unde bărbaţii donau spermă. Ne-am luat inima în dinţi, am făcut credit la bancă şi am plecat la Viena. Am născut gemeni, fată şi băiat”, îşi povesteşte experienţa Elena Miclea. La Viena au plătit 3.200 de euro, în România – jumătate. „Dar au contat rezultatele! La Wunchbaby aveau un aparat care sorta foarte riguros spermatozoizii. Dispunea de o lupă care îi mărea de 60.000 de ori şi aşa au reuşit să îl selecteze pe cel mai bun”, povesteşte Elena.  

Bolile neurologice

Afecţiunile neurologice sau neurochirurgicale se pot trata cu succes în Germania, la Centrul INI din Hanovra, dar şi în Elveţia, la Spitalul Universitar din Zürich. O operaţie pe creier porneşte de la 30.000 de euro şi poate ajunge până la 60.000 de euro, dar pacienţii se recuperează cu rezultate care pentru România sunt fenomenale. „Am trimis în Elveţia o pacientă care în ţară fusese diagnosticată cu scleroză multiplă. Diagnosticul nu a fost bun, iar boala neurologică a fost alta. A cheltuit acolo 30.000 de euro, dar s-a întors cu diagnostic şi tratament adecvate”, exemplifică Narcisa Marinescu, managerul unei firme care intermediază trimiterea pacienţilor în străinătate. Tot în astfel de clinici se pot trata pacienţii care au suferit un atac vascular cerebral. În Germania, recuperarea poate costa între 500 şi 1.000 de euro, în Elveţia costurile se pot dubla sau chiar tripla.

Dan Sântimbreanu, unul dintre pacienţii operaţi la INI în Hanovra, după ce a fost diagnosticat cu o tumoare pe creier, este acum perfect recuperat. „În România, am mers la un profesor cunoscut în neurochirurgie.

Mi-a spus că după operaţie nu îmi voi mai putea controla muşchii feţei. Cam acestea erau perspectivele mele în ţară”, spune tânărul, care a reuşit să adune suma de 60.000 de euro cu ajutorul familiei, prietenilor şi al firmei în care lucra.

Bolile ochilor

Miopiile, cataractele şi glaucomul  sunt afecţiuni pe care mulţi români au ales să şi le trateze mai ales în Turcia (clinicile Anadolu şi Acibadem) şi Ungaria, ţări aflate mai aproape de casă. În ultimii ani însă, s-au dezvoltat şi la noi în ţară clinici de oftalmologie care pot rezolva astfel de probleme. Dacă însă în ţară nu găsiţi o anume tehnică de care doriţi să beneficiaţi, puteţi să vă orientaţi către ţările vecine. Aşa a făcut, de exemplu, Andreea, o tânără care a ţinut neapărat să-şi corecteze miopia cu Femto Lasik. „Într-un wee­kend am rezolvat problema. Am ales clinica Acibadem, pentru că medicii de acolo foloseau un laser mai performant”, spune Andreea. A costat-o peste 1.000 de euro, dar a fost mulţumită de servicii.

Probleme cu ficatul sau bila

Afecţiunile ficatului sau bilei se pot trata cu succces în lan­ţul de clinici Mediclin din Ger­mania la preţuri cuprinse între 5.000 şi 15.000 de euro. Scoa­terea calculilor biliari poate ajunge până la 5.000 de euro, de exemplu. Pentru un transplant de ficat, rezultate bune sunt tot în Germania, la clinica Regensburg, unde a fost operat şi Cristi Minculescu. Preţul unui transplant de ficat ajunge la 100.000 de euro.

Cum ajungi la spitalele de peste hotare

Cel mai simplu mod de a ajunge într-o astfel de clinică e să ştii o limbă de circulaţie şi să te înţelegi direct cu cei de la spital pentru o programare. Există şi varianta de a trimite faxuri şi mailuri. Altfel, poţi recurge la intermediari. În România s-au deschis firme care ajută pacienţii să plece la tratament în străinătate. „Pentru 119 euro le pregătim dosarul pentru străinătate. Asta înseamnă că le traducem documentele (analizele făcute în România), le fixăm o programare la clinică, le aranjăm transportul, cazarea şi dacă e nevoie asigurăm translaţie pe parcursul şederii acolo”, explică Narcisa Marinescu, managerul unei astfel de agenţii. O altă metodă de a ajunge la tratament în străinătate este să apelaţi la medicul curant. Foarte mulţi dintre doctorii din ţară au relaţii bune cu cei din străinătate. Ba, mai mult, cunosc medici români care lucrează în clinici din afară şi vă pot facilita internarea.

Controlul de rutină

Dacă nu ai o problemă evidentă de sănătate şi vrei să mergi doar la un control de rutină, preţurile consultaţiilor se învârt între 50 şi 150 de euro. Un check-up anual se poate face la:


Anadolu, în Turcia (300-600 de euro)

 
Spitalul Universitar din Zürich ori la Hirslanden (1.000-3.000 de euro)

 
Mediclin şi Asclepios, în Germania (800-2.000 de euro).

COMPARAŢII ROMÂNIA – STRĂINĂTATE

Străinătate
 
O consultaţie – 50-150 de euro

  

Un control de rutină – 300 de euro (analize de sânge, ecografii, markeri tumorali)

 
O zi de spitalizare în terapie intensiva- 1.100 de euro

O zi normală de spitalizare – 200 de euro

 
Chimioterapie şi radioterapie (6 săptămâni) – 15.000 de euro

 
Fertilizare in vitro – 3.000 de euro

 
By-pass – 3.000 – 25.000 de euro

 
Operaţie cu laser la ochi – 1.000-2.000 de euro

 
Operaţie pe coloană – 2.000 de euro

 
Operaţie pe creier – 30.000 – 60.000 de euro

S-a făcut o medie a preţurilor din Austria, Germania, Italia, Franţa, Ungaria, Turcia

România

 O consultaţie – 25-50 de euro

 
Un control de rutină – 50-100 de euro

 
O zi de spitalizare – 100-200 de euro

 
Chimioterapie – 125 de euro

 
Radioterapie – 160 de euro

 
FIV – 1.500-5.000 de euro

 
By-pass – 1.000 – 5.000 de euro

 
Operaţie cu laser la ochi – 1.000 de euro

 
Operaţie pe coloană – 2.300-2.500 de euro

 
Operaţie pe creier – 2.000 de euro

S-a făcut o medie a preţurilor percepute în clinici private, precum Sanador, Medlife, Euroclinic, Gral Medical.

Cele mai citite

Politico: România stabilește o nouă dată pentru alegeri, dar riscă același rezultat

Dacă nu va fi interzis, ultranaționalistul Călin Georgescu pare foarte bine plasat în cursa pentru a câștiga reluarea alegerilor prezidențiale din mai, scrie Politico România...

Dacia Bigster, disponibilă acum în România: Prețuri, motorizări și echipări

După premiera mondială la Salonul Auto de la Paris din octombrie 2024, Dacia Bigster poate fi comandat începând de astăzi, 9 ianuarie 2025. Prețurile pornesc...

Ce licențe sunt necesare pentru cazinourile online din România?

Industria iGaming din România a cunoscut o creștere semnificativă în ultimul deceniu din cauza reglementărilor stricte și a cererii în creștere pentru jocurile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă