3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăGDPRPneumonia face ravagii în România

Pneumonia face ravagii în România

România se află pe primul loc în lume ca rată a deceselor provocate de pneumonie în rândul copiilor cu vârste între 0 şi 5 ani. Astfel, din cauza acestei boli, în ţara noastră, mor anual 895 de copii, mai mulţi decât în India, Bangladesh sau Nigeria.

 

Deşi cele mai multe decese din cauza pneumoniei se înregistrează, în general, în ţările în curs de dezvoltare, din cauza condiţiilor socio-economice precare, această boală face ravagii în rândul copiilor din România, ţara noastră fiind pe primul loc în lume în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă din cauza pneumoniei.

Explicaţia pentru această situaţie este lipsa de informare şi de bani a familiilor. Studiile arată că doar unul din cinci părinţi cunoaşte semnele de pericol ale pneumoniei – respiraţie dificilă, tuse, febră, dureri de cap, frisoane, pierderea poftei de mâncare, convulsii – şi de aceea, doar jumătate dintre copiii bolnavi primesc îngrijiri medicale. În plus, deşi medicii recomandă imunizarea copiilor împotriva pneumoniei, mulţi părinţi nu îşi vaccinează copiii pentru că nu au bani.

„În afară de cauzele infecţioase legate de virulenţa microbiană, apariţia pneumoniei este influenţată de o serie de factori importanţi: reactivitatea scăzută a sugarului şi copilului mic, nivelul socio-economic precar, la care se adaugă aglomeraţiile urbane, instituţionalizarea (creşe, gradiniţe), disfuncţiile existente din punct de vedere epidemiologic, precum şi informarea insuficientă a familiilor. De asemenea, un factor important îl reprezintă şi handicapurile biologice: prematuritatea, distrofia, anemia şi malformaţiile”, explică prof. dr. Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.

Măsuri de protecţie

Medicii recomandă părinţilor ca măsuri de protecţie: alăptarea exclusivă în primele şase luni şi o alimentaţie echilibrată până la vârsta de cinci ani, spălarea regulată pe mâini şi accesul la apă curată şi mijloace sanitare, precum şi eliminarea poluării aerului din case, în special a fumului provocat de maşini de gaz sau sobe nesigure, pentru a scădea riscul de pneumonie severă. „Alături de măsurile elementare de igienă, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor şi a alimentelor, vaccinarea precoce, încă de la vârsta de sugar, este o metodă eficientă de protecţie împotriva infecţiilor pneumococice”, a spus prof. dr. Ioana Alina Anca, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Prof. Dr. Alfred Rusescu”.

Jumătate din cazuri pot fi prevenite prin vaccin

Specialiştii estimează că jumătate dintre cazurile de pneumonie care pun în pericol viaţa copiilor sunt provocate de bacteriile Hib şi pneumococ, boli care pot fi prevenite prin vaccinare.

În România, vaccinarea anti-pneumococ este disponibilă de mai mult timp pentru a creşte protecţia împotriva bolilor pneumococice invazive şi non-invazive, iar câteva zeci de mii de copii au fost deja imunizaţi. Costul vaccinării trebuie suportat însă de către părinţi, de aceea foarte mulţi bebeluşi nu au beneficiat de acest vaccin.

În multe ţări din jurul României, cum sunt de exemplu Bulgaria, Polonia sau Grecia, vaccinarea anti-pneumococ este inclusă în programele naţionale şi a avut ca rezultat un declin al bolilor pneumococice invazive (pneumonie, meningită, bacteriemie) la copiii sub 5 ani, precum şi cei de peste 5 ani, arată cel mai nou raport epidemiologic al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, publicat în ianuarie 2012.

Ziua Mondială a Pneumoniei

În cadrul campaniei „Să protejăm împreună copilăria”, Societatea Română de Pediatrie marchează pe 12 noiembrie Ziua Mondială a Pneumoniei,  cu scopul de a atrage atenţia asupra acestei boli prevenibile, care rămâne principala cauză de deces la copiii sub 5 ani, atât la nivel internaţional, cât şi în România, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

„Încă din 2006, OMS şi UNICEF, atrăgeau atenţia prin lansarea raportului Pneumonia, ucigaşul uitat al copiilor, că intervenţii eficiente pentru reducerea deceselor din cauza pneumoniei sunt disponibile, dar ajung la prea puţini copii. Ca răspuns la această situaţie a fost elaborat Planul Global de Acţiune pentru Prevenirea şi Controlul Pneumoniei, ale cărui ţinte până în 2015 sunt: 90% acoperire cu vaccin relevant, 90% acces la tratament corespunzător, 90% acoperire cu alimentaţie exclusivă prin alăptare la sân în primele 6 luni de viaţă. Sperăm ca prin această campanie să îmbunătăţim cunoştinţele despre această boală neglijată pentru a reduce decesele copiilor prin pneumonie”, a declarat Victor Olsavsky, reprezentatul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România. 

În 2011, 1,3 milioane de copii sub 5 ani au murit în întreaga lume, din cauza acestei  boli prevenibile şi tratabile.  

Pneumonia

La nivel mondial, bolile respiratorii reprezintă prima cauză de morbiditate şi mortalitate infantilă, iar dintre acestea pneumonia este responsabilă de majoritatea deceselor.

–   3 copii mor la nivel mondial în fiecare minut din cauza pneumoniei, boala care afectează 45 din 1.000 de sugari pe an;

–   50% este rata mortalităţii din cauza pneumoniei în regiunile sub-dezvoltate, în rândul copiilor mai mici de 5 ani;

–   În România, în fiecare an, mor 895 de copii din cauza pneumoniei;

–   30% este rata deceselor cauzate de pneumonie în rândul copiilor mai mici de 5 ani în România, mult mai mare decât  în alte ţări: Polonia sub 5%, Slovacia 11%, Ungaria aproximativ 7% sau 7-8% în Rusia).

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Austria va ridica blocada Schengen pentru România și Bulgaria. Când vor adera complet cele două țări

Austria va ridica probabil în primăvara anului 2025 vetoul prin care blochează extinderea Schengen, relatează publicația austriacă Kurier, potrivit B1Tv. Austria ar urma să ridice...

Un tânăr de 22 de ani a murit marți seara după ce a pierdut controlul mașinii și a lovit o pasarelă pietonală

Un tânăr de 22 de ani a murit, marți seara, după ce a pierdut controlul mașinii în timp ce mergea pe Șoseaua București-Ploiești, iar...

Lavrov va conduce delegația rusă la summitul G20, în locul lui Putin

Curtea Penală Internațională a emis în martie 2023, un mandat de arestare pe numele lui Putin Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov va conduce delegația rusă...
Ultima oră
Pe aceeași temă