Veste proastă, băieţi! Consumul frecvent de băuturi pe bază de cofeină şi taurină, amestecate cu alcool şi tutun, vă omoară neuronii, memoria şi vă epuizează organismul.
Câteva minute peste ora 11.00. Abia ajuns la serviciu, Vlad îşi desfăcea cutia cu suc energizant şi-şi aprindea ţigara. Cinci minute mai târziu, senzaţia de oboseală îi dispărea complet. Pe parcursul zilei, obişnuia să mai bea încă patru-cinci energizante care îl ajutau să reziste până la 4.00 dimineaţa, ora lui de culcare.
„Acum patru ani, am început să beau ocazional două-trei energizante pe săptămână. Aveam nevoie dimineaţa de ceva în loc de cafea şi am fost atras în primul rând de gust. Apoi am început să beau zilnic, iar pe parcursul unui an am ajuns să consum şase energizante pe zi”, povesteşte tânărul de 28 de ani.
La un moment dat, a decis să renunţe la energizante. În primele zile, adormea pe la ora 20.00 şi se trezea obosit după 14 ore de somn. Senzaţia de epuizare permanentă l-a determinat să se întoarcă la energizante. Pe care le combina, din când în când, cu whisky.
A renunţat din nou să mai consume zilnic băuturi energizante în urmă cu aproape patru luni. „Ajunsesem să cheltuiesc în fiecare zi 25 de lei numai pe energizante. M-am gândit şi la sănătatea mea. Îmi făcusem analizele la ficat şi-mi ieşiseră bine, dar apoi am aflat de la o prietenă că energizantele forţează sistemul nervos”, povesteşte el.
Prima zi fără energizante a fost un dezastru. Seara, la ora 20.00, a adormit pe canapea şi s-a trezit dimineaţa pe la 10.00. La serviciu n-a fost bun de nimic, ba chiar a aţipit de câteva ori pe scaun. Stările de oboseală i-au dispărut abia după o lună şi jumătate.
Hipertensiune şi probleme respiratorii
Consumate zilnic, băuturile energizante excită sistemul nervos. „Mulţi preferă să le amestece cu alcool. Dacă mai şi fumează, efectele sunt şi mai periculoase. În prezenţa substanţelor din energizante, alcoolul, nicotina şi dioxinele din ţigări devin şi mai toxice, iar ficatul nu le mai poate detoxifia. Creierul este intoxicat, iar neuronii mor. Astfel, activitatea cognitivă cedează şi apar probleme de memorie şi de relaţionare”, explică Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. Taurina conţinută de energizante intervine în transmiterea influxului nervos între neuroni, ceea ce face ca această substanţă să fie neurotoxică şi să provoace tulburări de comportament. Organismul are nevoie zilnic de maximum 180 de miligrame din acest aminoacid, provenite din alimentaţie, iar o cutie cu energizante conţine 1.000 de miligrame. „Mecanismele sunt complexe. La unii poate prelungi starea de activitate a neuronilor până la epuizare, iar la alţii oboseala se poate instala mult mai repede. Dacă este biciuit cu energizante, un organism epuizat cedează şi mai mult”, adaugă Mencinicopschi, care mai spune că aceste băuturi pot fi consumate doar ocazional, de trei-patru ori pe lună. Conţinutul crescut de cofeină din energizante poate cauza tahicardie, hipertensiune arterială, creşterea acidităţii gastrice, probleme respiratorii şi urinare.
Vă intoxicaţi rinichii!
Consumul frecvent de energizante poate afecta inclusiv rinichii. „Unele băuturi energizante conţin glucoronolactonă, o substanţă care se găseşte în mod normal în organism. Un aport de 1-2 miligrame pe zi este suficient pentru corpul nostru. O cutie cu băutură energizantă conţine 600 de miligrame din această substanţă, ceea ce poate cauza toxicitate renală”, explică Radu Braga, cercetător în neuroştiinţe la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.
Vlad s-a obişnuit să bea energizante ocazional, cam unul pe săptămână: „Îl beau pentru gust, dacă ies seara în oraş. Simt că-mi dă energie pentru o oră sau două, apoi revin la o stare de normalitate.
CE CONŢIN ENERGIZANTELE?
Taurina
Un aminoacid produs şi de organismul nostru, în special în muşchi, creier, inimă şi sânge. O persoană de 70 kg are aproximativ 70 g de taurină distribuite în tot corpul, adică de 70 de ori mai multă taurină decât o cutie de băutură energizantă, care conţine 1.000 mg. Taurina din băuturile energizante este însă o substanţă sintetică.
Glucoronolactona
Un carbohidrat pe care şi corpul uman îl produce natural, din glucoză. Combate oboseala şi dă o stare de bine.
Cofeină
Într-o cutie de băutură energizantă găsim aproximativ 80 mg de cofeină. Cam tot atâta cofeină conţine şi o cană de cafea, doar că cea din energizante este artificială.
Inositol
Este tot un carbohidrat, produs şi de corpul uman, din glucoză.
BEŢI DOUĂ CEŞTI DE CEAI VERDE!
Două-patru ceşti de ceai verde sau maximum două de cafea pot înlocui băuturile energizante. „Dacă ducem un stil de viaţă sănătos, nu avem nevoie de energizante. Este important să nu ajungem să credem că ceva artificial ne poate scoate dintr-o stare de oboseală”, atrage atenţia Gheorghe Mencinicopschi. Vlad a încercat să înlocuiască energizantele cu diverse tipuri de ceai, dar a renunţat la pentru că nu-i plăcea gustul. Din acelaşi motiv, nu simte nevoia să bea nici cafea.