Inflamaţiile la nivelul buzelor sau durerile de cap intense amestecate cu temperatură de peste 40 de grade C sunt semne că trebuie să-i duceţi pe micuţi la medic.
Gastroenteritele pot duce la deshidratare dacă sunt însoţite şi de diaree şi de senzaţia de vomă, caz în care ar fi bine să mergeţi cu copilul la doctor. Specialiştii citaţi de site-ul WebMD vă arată patru semne de boală pe care nu trebuie să le treceţi cu vederea.
Febră mare la micuţii de peste 1 an. Dacă micuţul are febră şi este transpirat, instinctul vostru ar fi să chemaţi medicul imediat, dar măsura s-ar putea să nu fie necesară. „Încercăm constant să-i învăţam pe părinţi să nu se uite la termometru, ci la simptomele copilului şi la cum arată”, spune pediatrul Barton Schmitt. Febra este mecanismul organismului de apărare împotriva infecţiilor. Îi puteţi da copilului acetaminofen sau ibuprofen, dacă e mai mare de 6 luni, dar asiguraţi-vă că este absolut necesar. Mergeţi cu micuţul la doctor dacă are vârsta de peste 2 ani şi dacă are temperatura mai mare de 40 de grade C, dacă arată rău sau dacă febra persistă timp de patru sau mai multe zile. Un copil mai mic de 2 ani ar trebui dus la medic în 48 de ore de când a făcut febră.
Dureri de cap. Dacă durerile persistă timp de mai multe ore sau dacă sunt atât de intense încât micuţul nu poate mânca, nu se poate juca sau nu se poate bucura de emisiunea preferată, chemaţi medicul. Durerile de cap asociate cu febră, vomă sau confuzie trebuie evaluate repede de medic, pentru că s-ar putea să fie vorba de o infecţie severă.
Iritaţii pe suprafeţe întinse de piele. Nu vă faceţi griji pentru o iritaţie pe picioare, spre exemplu, dar dacă aceasta acoperă tot corpul, examinaţi-o atent pentru a vedea dacă nu este nevoie să mergeţi la doctor. „Dacă atingeţi iritaţia şi se albeşte, iar după ce luaţi degetul de pe ea revine la culoarea roşie, nu trebuie să vă faceţi griji”, spune Alfred Sacchetti, purtător de cuvânt la Our Lady of Lourdes Medical Center, Camden. Dacă iritaţia nu-şi schimbă culoarea, mergeţi la medic, pentru a exclude o eventuală meningită. Nici inflamaţiile de la nivelul buzelor nu ar trebui ignorate, mai ales dacă sunt însoţite de tulburări de respiraţie.
Dureri severe de stomac. Dacă micuţul are gastroenterită, monitorizaţi de câte ori are şi diaree, pentru că dacă este asociată cu vomitatul, poate să se deshidrateze.