2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăGDPRPacientii beneficiaza de gratuitate la stomatolog doar pe hartie

Pacientii beneficiaza de gratuitate la stomatolog doar pe hartie

Plafonul lunar acordat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate medicilor dentisti este insuficient. Banii se termina in numai cateva zile, iar medicii sunt nevoiti sa plateasca din propriul buzunar celalalte urgente care, in lege, sunt gratuite. In aceste conditii, multi medici prefera sa profeseze in marile orase. Populatia din zonele defavorizate ramane fara asistenta de specialitate. De asemenea, doctorii datorita plafoanelor insuficiente nu sunt tentati sa incheie contracte cu casele de asigurari de sanatate. In Bucuresti, din 4.000 de medici aproximativ 470 au contracte de furnizare de servicii dentare. Si asta in conditiile in care populatia plateste asigurari de sanatate.

Acces minimal la servicii dentare

In Romania profeseaza la ora actuala un numar de 12.000 de medici dentisti. Marea majoritate a medicilor dentisti, incepand cu anul 1990 si-au deschis cabinete private deoarece statul nu mai putea asigura functionalitatea acestora din lipsa de fonduri. Acest lucru a facut ca stomatologia sa devina un domeniu privatizat in proportie de 95%, concentratia cea mai mare de medici gasindu-se in marile orase. Astfel, multe zone au ramas neacoperite cu servicii de medicina dentara. In sistemul public au ramas doar cabinetele scolare si cele din ministerele cu retea proprie. „Un medic dentist traieste din manevrele medicale pe care le face pacientilor care intra in cabinet. Cu cat populatia este mai saraca cu atat ea apeleaza mai rar la serviciile medicului din acest domeniu. Si atunci un medic are de ales intre a lucra intr-un oras cu rata somajului mai mica sau a pleca in strainatate. Daca se duce in mediul rural sau intr-un oras mic exista riscul de a da faliment, avand in vedere ca doar pentru dotarea unui cabinet stomatologic este nevoie de minimum 10.000 de euro, iar pentru recuperarea investitiei trebuie sa existe pacienti. Casa de asigurari de sanatate ar trebui sa faciliteze populatiei din regiunile defavorizate sa aiba un acces la tratamente prin stabilirea unui plafon diferentiat”, a declarat dr. Alexandru Brezoescu, presedintele Colegiului Medicilor Dentisti al Municipiului Bucuresti.

Sub 1% din totalul fondurilor

Procentul alocat medicinii dentare din totalul bugetului de asigurari sociale de sanatate a scazut semnificativ in ultimii ani. Daca la infiintarea sistemului de asigurari sociale de sanatate a fost alocata o suma de 4,5%, la ora actuala procentul este sub 1%. „Exista o disproportionalitate intre volumul pachetului de servicii si suma alocata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. In Bucuresti, un medic specialist are alocat lunar un plafon de 11 milioane de lei, un medic cu aviz de libera practica – mai putin cu 10%, iar un medic primar primeste mai mult cu 20% din aceasta suma. Asta inseamna ca in cateva zile plafonul se epuizeaza. Un medic dentist nu poate supravietui din suma alocata de CNAS. Daca un pacient vine la cabinet dupa epuizarea plafonului, medicul este obligat prin lege sa-i trateze urgenta. In situatia in care pacientul nu poate achita, atunci el este nevoit sa plateasca din propriul buzunar tratamentul. Nu este moral nici pentru medic, nici pentru pacient. Atunci este explicabil de ce medicii fie ca nu fac contract cu casa de asigurari, fie isi deschid cabinete in orase mari, este de parere dr. Alexandru Brezoescu. Conform acestuia, un procent de 5% alocat stomatologiei ar putea acoperi necesitatile.

Trei urgente in afara plafonului

„Exista o disproportie intre pretul real al serviciului si cel stabilit de CNAS. Preturile nu acopera costul tratamentului. Avem o categorie de bolnavi cuprinsa in legile speciale care beneficiaza de tratament gratuit. Daca acesti pacienti se prezinta dupa epuizarea plafonului, ei nu pot beneficia de tratamentul gratuit, conform legii, si atunci apar discutii. Si atunci cine suporta aceste costuri? Credem ca din plafonul stabilit de CNAS trebuie exceptat un pachet minim de urgente: pansamentul calmant, hemoragia si abcesul dentar. Aceste tratamente trebuie scose din plafon, iar un pacient trebuie sa beneficieze in orice ora din zi sau noapte de acest tratament. De asemenea, credem ca pacientii cu nevoi speciale trebuie tratati in afara plafonului”, a afirmat dr. Brezoiescu. Presedintele CMDMB considera ca prelungirea vechiului contract-cadru pana pe 31 decembrie 2006 va presupune, de asemenea, continuarea alocarii unui plafon insuficient, precum si tarife mici. „In Bucuresti exista 4.100 de medici stomatologi, functioneaza 1.500-1.600 de cabinete si numai 470 de contracte cu casa de asigurari de sanatate. Iata ca medicii nu incheie contracte deoarece exista multa birocratie, iar suma alocata este derizorie”, a mai spus dr. Alexandru Brezoescu.

Atragerea medicilor

In ceea ce priveste acoperirea cu medici dentisti a zonelor defavorizate, dr. Brezoiescu considera ca fiecare colegiu judetean ar trebui sa-si faca propria politica pentru atragerea specialistilor. „Medicul dentist trebuie tentat ca sa profeseze in aceste regiuni. In primul rand, casa de asigurari de sanatate trebuie sa deconteze tot ce lucreaza medicul. In fiecare comuna exista deja un dispensar medical. Comunitatea locala ar trebui sa doteze un cabinet dentar care sa ramana in proprietatea comunei si care sa poata incheia cu un medic dentist un contract pe o anumita perioada. Astfel, medicul are asigurat locul de munca, precum si decontarea serviciilor prestate. Colegiul ar putea veni in sprijinul lui prin scutiri de taxe pentru deschiderea cabinetului, dar si facilitati pentru obtinerea unor credite”, a mai spus dr. Brezoescu.

Tratamentul cariei lipseste

Iata cateva tratamente decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, stabilite in pachetul de servicii de medicina dentara pentru persoanele trecute de 18 ani: pansamentul calmant, tratamentul abcesului paradontal, tratamentul gingivo-stomatitelor/sedinta – decontate integral; extractie de dinti sau resturi de dinti monoradiculari cu anestezie – 60% (tarif decontat de CNAS – 196.000 de lei); extractie de alveolotomie cu anestezie – 60% (tarif – 330.000 de lei); proteza acrilica totala – 40% (tarif – 4.011.00 de lei); control oncologic preventiv confirmat (decontat 100%).

Drepturile persoanelor din legi speciale

Persoanele ale caror drepturi sunt stabilite prin legi speciale sunt: persoane persecutate din motive politice de dictatura comunista, deportatii in strainatate, prizonierii de razboi, veteranii de razboi, invalizii si vaduvele de razboi, eroii-martiri si urmasii acestora, ranitii si luptatorii pentru victoria Revolutiei din decembrie 1989.
Aceste categorii beneficiaza de unele acte terapeutice gratuit, cum ar fi: tratamentul cariilor, tratamentul afectiunilor pulpare, al paradontitelor apicale, extractii, tratamente protetice, ortodontice, periaj profesional etc. De aceleasi prevederi beneficiaza si copiii intre 0 si 18 ani. Pentru acestia serviciile medicale preventive de medicina dentara (consultatii, clatiri bucale cu solutii fluorurate, tratament antiinflamator gingival fizioterapic etc.) se acorda trimestrial, iar pentru tinerii cu varste intre 18 si 26 de ani, daca sunt elevi, studenti sau nu realizeaza venituri din munca – de doua ori pe an.

Cele mai citite

Rata inflației a crescut în decembrie la 5,14%

Mărfurile alimentare și serviciile au fost în topul scumpirilor Rata anuală a inflației a urcat la 5,14% în luna decembrie 2024, de la 5,11% în...

Rovinieta 2025: Costuri, valabilitate și modificări legislative

Proprietarii vehiculelor surprinse fără Rovinietă riscă sancțiuni, valoarea acestora fiind stabilită în funcție de tipul vehiculului și de durata utilizării ilegale a infrastructurii rutiere Începând...

Un bărbat din București este căutat de Poliție după ce a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino

Un bărbat din Bucureşti a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino. Omul a abandonat unul pe drum, după ce probabil şi-a dat...
Ultima oră
Pe aceeași temă