22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăGDPRNoul guvern german, in favoarea tehnologiei genetice

Noul guvern german, in favoarea tehnologiei genetice

Dupa ani de zile de blocaj, „Administratia Federala pentru aprobarea soiurilor agricole” din Germania a aprobat pentru prima oara, pe 16 decembrie, comercializarea a trei soiuri de porumb manipulat genetic. Este vorba de soiurile MO 810, produse de Monsanto si Pioneer, concerne active si in Romania. In Germania, pentru „cultura teste” erau aprobate pana in prezent doar 2.000 de ha. In fapt, datorita cerintelor reduse, sunt cultivate numai 300 de ha. Porumbul transgenetic exista, printre altele, in SUA si in Argentina. In Europa, in afara Germaniei, pe suprafete reduse mai este cultivat in Franta si Spania.
Semintele noului porumb transgenetic aprobat in prezent de administratia federala au fost modificate prin introducerea unui gen al bacteriei Bacillus thuringiensis (Bt). Plantele vor produce o proteina „mortala” pentru un parazit al porumbului. Temerea agricultorilor care utilizeaza insecticizi naturali cu toxina Bt este ca porumbul modificat genetic ar putea provoca o rezistenta a parazitului fata de toxina introdusa in planta. In Germania, legislatia in vigoare prevede masuri stricte de protectie a culturilor naturale fata de poluarea cu organisme modificate genetic. Fermierul care cultiva plante transgenetice este obligat sa plateasca amenzi drastice agricultorilor ale caror terenuri au fost poluate – de pilda prin polenizare – cu OMG.
Desi atat populatia germana, cat si cea europeana refuza masiv consumul alimentelor transgenetice, din cauza presiunii concernelor, noul guvern a promis deja schimbarea legislaturii, in favoarea producatorilor de plante transgenetice. La ora actuala, nu exista insa o noua reglementare juridica in caz de paguba pentru fermierii care nu utilizeaza produse transgenetice, majoritari.

Cele mai citite

Sophia Loren, actrița considerată o legendă a cinematografiei mondiale, împlinește 90 de ani

Actrița legendară Sophia Loren va celebra vineri seară, la Roma, împlinirea vârstei de 90 de ani, într-o petrecere privată organizată într-un hotel de lux...

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor Mai multe bănci din...
Ultima oră
Pe aceeași temă