Dupa ani de zile de blocaj, „Administratia Federala pentru aprobarea soiurilor agricole” din Germania a aprobat pentru prima oara, pe 16 decembrie, comercializarea a trei soiuri de porumb manipulat genetic. Este vorba de soiurile MO 810, produse de Monsanto si Pioneer, concerne active si in Romania. In Germania, pentru „cultura teste” erau aprobate pana in prezent doar 2.000 de ha. In fapt, datorita cerintelor reduse, sunt cultivate numai 300 de ha. Porumbul transgenetic exista, printre altele, in SUA si in Argentina. In Europa, in afara Germaniei, pe suprafete reduse mai este cultivat in Franta si Spania.
Semintele noului porumb transgenetic aprobat in prezent de administratia federala au fost modificate prin introducerea unui gen al bacteriei Bacillus thuringiensis (Bt). Plantele vor produce o proteina „mortala” pentru un parazit al porumbului. Temerea agricultorilor care utilizeaza insecticizi naturali cu toxina Bt este ca porumbul modificat genetic ar putea provoca o rezistenta a parazitului fata de toxina introdusa in planta. In Germania, legislatia in vigoare prevede masuri stricte de protectie a culturilor naturale fata de poluarea cu organisme modificate genetic. Fermierul care cultiva plante transgenetice este obligat sa plateasca amenzi drastice agricultorilor ale caror terenuri au fost poluate – de pilda prin polenizare – cu OMG.
Desi atat populatia germana, cat si cea europeana refuza masiv consumul alimentelor transgenetice, din cauza presiunii concernelor, noul guvern a promis deja schimbarea legislaturii, in favoarea producatorilor de plante transgenetice. La ora actuala, nu exista insa o noua reglementare juridica in caz de paguba pentru fermierii care nu utilizeaza produse transgenetice, majoritari.