Se ลtie cฤ morcovii ajutฤ la îmbunฤtฤลฃirea vederii. Recent, medicii au descoperit cฤ aceste legume reduc ลi riscurile apariลฃiei bolilor de inimฤ ลi protejeazฤ organismul de cancer. Cartofii dulci, dovlecii, dar ลi morcovii conลฃin carotenoide care, susลฃin oamenii de ลtiinลฃฤ, luptฤ cu mai multe boli. Alฤturi de acestea, antioxidanลฃii conลฃinuลฃi de legumele de culoare verde (broccoli, fasole verde, mazฤre) ajutฤ la combaterea cancerului pulmonar.
Legumele de acest gen conลฃin alfa-caroten, iar nivelurile crescute de antioxidanลฃi amânฤ cu pânฤ la 14 ani riscul unui deces cauzat de boli cardiovasculare sau cancer. Afecลฃiunile cronice, cum ar fi bolile de inimฤ ลi cancerul, sunt declanลate de leziuni ale ADN-ului, proteinelor ลi grฤsimilor, ca urmare a lipsei de oxigen. Cercetฤtorii au descoperit cฤ morcovul produce o serie de carotenoide, inclusiv beta-caroten, alfa-caroten, licopen ลi microrganisme, care acลฃioneazฤ ca antioxidanลฃi ลi contracareazฤ acest inconvenient, informeazฤ Daily Telegraph, citat de ziare.com. În urma studiilor s-a demonstrat cฤ legumele care conลฃin carotenoide – in special morcovul – pot contribui la reducerea riscurilor de îmbolnฤvire de boli cronice.