Decizia Ministerului Sănătăţii (MS) de a comsa mai multe spitale din Bucureşti şi din ţară este aspru criticată de medici şi manageri. Deşi ministrul Cseke Attila a anunţat, ieri, că prin această măsură va aduce economii la buget, directorii de spital ţin să îl contrazică. „Cum poţi să faci economii unind un «spital monstru» cu un alt «spital monstru»?!”, se întreabă medicul Nicolae Galie, fost manager la Spitalulul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucureşti. Potrivit strategiei Ministerului Sănătăţii, acest spital va deveni parte a Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, din Capitală, unul dintre spitalele bine administrate din Capitală, care nu a înregistrat datorii record. „Cum poţi să uneşti tuberculoza cu HIV-ul şi SIDA?! Haideţi să i le dăm pe toate domnului profesor Adrian Streinu Cercel!”, s-a revoltat Nicolae Galie. Adrian Streinu Cercel a refuzat să comenteze la telefon, fiind plecat în străinătate.
Medicii nu vor fi daţi afară
Deşi spitalele vor fi comasate, ministrul a anunţat că nu va face reduceri de posturi, cu excepţia celor de directori, şi nici nu va ordona reduceri de personal. „În urma comasărilor şi reprofilărilor nu va exista personal medical disponibilizat. Unităţile sanitare devin practic secţii exterioare ale unităţilor nou înfiinţate”, şi-a prezentat ministrul strategia.
Un alt spital vizat de MS este Institutul „C.C. Iliescu”. Acesta va deveni, din nou, parte a Institutului Fundeni, reorganizat doar în urmă cu o lună. Reaminitm că Institul de Uronefrologie şi Transplant Renal şi Institutul de Boli Digestive şi Transplant Hepatic au fost unite cu Institutul Fundeni, luna trecută, printr-un ordin de ministru, după ce în vară fuseseră despărţite şi aveau alocate bugete separate.
Spitalele fără datorii le preiau pe cele cu pierderi
Medicii de la C.C. Iliescu sunt dezamăgiţi de hotărârea luată de ministrul sănătăţii si susţin că reorganizarea le va da bugetele peste cap, întrucât spitalele fără datorii vor fi obligate să le susţină pe cele care înregistrează pierderi. „În cei 15 ani cât am fost despărţiţi de Spitalul Fundeni, am făcut perfromanţă, ne-am încadrat în bugetul pe care l-am contractat cu Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti şi nu am înregistrat datorii. În plus funcţionăm în reţea cu celalalte centre cardiovasculare din ţară. Dacă vom fi uniţi cu cei care fac transplant renal şi transplant hepatic, respective cu unităţi care au mari datorii, cu siguranţă ne va fi afectat bugetul”, a comentat medicul Horaţiu Moldovan, şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului „C.C. Iliescu”.
Chirurgie fără Computer Tomograf
La Spitalul Universitar din Bucureşti, care va primi în custodie Institutul de Fonoaudiologie Hociotă, spiritele s-au calmat. „Spitalul Universitar nu are datorii, Hociotă are, deci le facem un bine că îi luăm sub aripa noastră. Spitalul Hociotă nu are Computer Tomograf şi RMN, dar medicii de acolo fac chirurgia capului şi a gâtului şi trimit pacienţii la privat pentru aceste investigaţii esenţiale. Aşadar, care sunt pierderile în cazul lor?!”, se întreabă managerul Cătălin Cârstoiu. Răspunsul îl dă tot el: „Se mai pierd nişte posturi de directori”.