6.3 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăGDPRMigrenele, moştenire genetică. Cum le pui capăt?

Migrenele, moştenire genetică. Cum le pui capăt?

Stresul, schimbările hormonale şi emoţiile puternice vă pot declanşa suferinţe greu de suportat.

Jumătate din persoa-nele care au migrene au experimentat primul episod înainte de vârsta de 20 de ani, iar 98% înainte de vârsta de 50 de ani. Un copil cu părinţi care au migrene va moşteni, cel mai probabil, afecţiunea, iar dacă doar unul dintre părinţi are această problemă, riscul să fie transmisă şi copiilor este de 50%, arată statisticile. Stresul, modificările hormonale, emoţiile puternice, tulburările psihice ori digestive, anumite medicamente, mirosuri sau produse cosmetice pot declanşa un episod de migrenă.

Faţă de o simplă durere de cap, migrenele pot fi însoţite de vărsături, sensibilitate la lumină sau la zgomot, simptome resimţite de nouă din zece persoane care suferă de această afecţiune. „Migrenele se mai pot asocia cu flashuri luminoase, steluţe, urmate de îngustarea câmpului vizual”, spune Adina Roceanu, medic neurolog la Spitalul Universitar din Bucureşti. O migrenă poate dura de la patru ore până la câteva zile.

Trei săptămâni de coşmar

În 2007, Antonia a trecut prin trei săptămâni cu migrene care abia îi mai permiteau să doarmă şi să iasă din casă. Se afla la un training în Poiana Braşov şi, în ultima noapte, a simţit că-i plesneşte capul de durere. „De dimineaţă, de când am plecat de acolo şi până la Bucureşti, am luat vreo nouă pastile. Nu mâncasem nimic, aşa că medicamentele mi-au dat o stare de greaţă. Când am ajuns acasă, am vrut să mă culc, dar n-am reuşit”, spune tânăra de 28 de ani, care trecea şi printr-o perioadă dificilă din punct de vedere sentimental, pe fondul căreia presupune că i-au apărut migrenele.

Zilele următoare s-a dus la spital pentru o serie de analize, să vadă dacă durerea de cap nu este cauzată de o afecţiune la rinichi, colecist sau ochi. Într-un final, Antonia a făcut şi o tomografie, dar rezultatul a ieşit bun. Medicamentele pe care le-a luat la recomandarea neuro-logului n-au ajutat-o să se simtă mai bine. „Aveam o durere îngrozitoare de cap, cu pulsaţii, care nu mă lăsa să dorm mai mult de una-două ore pe noapte. Ajunsesem să am stări îngrozitoare de depresie şi de anxietate. Dacă m-aş fi putut ridica din pat, cred că m-aş fi aruncat pe geam. Stăteam în fund pe pat şi mă legănam. Îmi venea să mă dau cu capul de pereţi de durere”, povesteşte Antonia, căreia durerile i-au dispărut de la sine.

Dureri „în ciorchine” la bărbaţi

Femeile sunt cel mai expuse migrenelor, din cauza modi-ficărilor hormonale care au loc la menstruaţie, sarcină sau menopauză, dar şi din cauza anticoncepţionalelor. Studiile arată că 60% din migrenele care apar la femei se declanşează la menstruaţie, din cauza scăderii nivelului de estrogen. Explicaţia este valabilă şi pentru femeile care iau anticoncepţionale. Nici bărbaţii nu sunt însă scutiţi de migrene. „La bărbaţi, apare cefaleea în ciorchine: durere în spatele ochilor şi înroşirea lor, secreţie nazală pe o singură nară. Atacurile sunt foarte violente, asemănătoare cu durerea cauzată de o fractură”, spune medicul Adina Roceanu. Dacă migrenele nu dispar cu antiinflamatoare şi odihnă, cel mai bine este să mergeţi la neurolog. „Mai întâi, se face un examen clinic neurologic, să nu fie o migrenă simptomatică unei tumori sau malformaţii ce-rebrale, iar dacă este cazul, recomandăm un examen imagistic”, afirmă neurologul.

50% din cazuri sunt false migrene

Tratamentul migrenelor se face cu antialgice şi cu medicamente de tipul triptanilor. Pentru cei cu crize frecvente, medicii reco-mandă tratament cu mai multe clase de substanţe neuromo-dulatoare cerebrale. „Pe vremuri, cel mai bun tratament era cofeina, pentru că producea o vasodilataţie în zonele spastice şi facilita diureza, ducând la dispariţia durerii. 50% din cazurile de pacienţi care se prezintă la medic pentru dureri de cap au false migrene. De fapt, au dureri de dinţi, pneumonii, faringite sau alte afecţiuni”, spune Constantin Popa, medic neurolog la Institutul de Boli Cerebrovasculare „Vlad Voicu-lescu” din Bucureşti. La unele persoane, migrenele apar periodic. Pentru Antonia, primul episod de migrene a fost şi ultimul. „În ultima vreme am mai avut dureri de cap, dar nu le-aş numi migrene, pentru că nu sunt foarte puternice şi-mi trec destul de repede”, spune Antonia.

Odihniţi-vă suficient şi nu beţi alcool

Exerciţiile fizice şi un regim alimentar cu puţine grăsimi nesănătoase, dar cu multe fructe, legume şi cereale integrale vă pot feri de migrene, dacă sunteţi predispus la ele.

Încercaţi să evitaţi consumul de ciocolată, alcool, drojdie şi nu vă sacrificaţi orele de somn.

Renunţaţi la fumat şi evitaţi mirosurile puternice de parfumuri sau detergenţi.

Menţineţi-vă poziţia corectă a corpului şi nu staţi prea mult în picioare sau pe scaun.

Dacă suferiţi frecvent de migrene, ţineţi un jurnal în care să notaţi momentele când se declanşează, durata şi simptomele lor.

Cele mai citite

Papa Francisc a condamnat loviturile aeriene din Gaza

 Papa Francisc a condamnat din nou sâmbătă loviturile aeriene israeliene din Gaza, scrie Reuters. Suveranul Pontif și-a deschis discursul anual de Crăciun adresat cardinalilor catolici...

Atac terorist la târgul de Crăciun din Magdeburg: 2 morți și 68 de răniți

Vineri seară, târgul de Crăciun din orașul Magdeburg a devenit scena unui atac terorist care a zguduit întreaga țară. Un bărbat a intrat cu...

Piața Matache va rămâne deschisă după incendiul care a cuprins-o sâmbătă

Piaţa Matache va rămâne deschisă după incendiul care a afectat, sâmbătă dimineaţă, bazarul de haine, iar cei 16 comercianţi rămaşi fără spaţiile comerciale distruse...
Ultima oră
Pe aceeași temă