Medicina biologică sau medicina secolului al-XXI lea este o ştiinţă relativ nouă, dar foarte avansată care îmbină medicina alopată cu mai multe terapii alternative precum ayurveda, fitoterapia, acupunctura sau apiterapia pentru a preveni şi trata diferite boli.
Medicina biologică este în prezent cea mai complexă formă de medicină holistică, care se bazează pe unitatea dintre trup, minte şi spirit, promovând conceptul unei minţi sănătoase, într-un corp şi mediu sănătos. Această ştiinţă reglatorie-fiziologică a apărut în Italia, în urmă cu doar 27 de ani, dar este cea mai avansată medicină alternativă.
„Încă din cele mai vechi timpuri chinezii, japonezii şi egiptenii apelau la medicina holistică, ei fiind primii care au introdus acest concept. Conform chinezilor, tot ceea ce este viu posedă energie, forţă energetică sau activitate vitală. Medicina holistică porneşte de la acest aspect şi urmăreşte să aducă organismul şi mintea într-o stare de echilibru, cât mai aproape de normalitate. Medicina biologică este, în prezent, cea mai reprezentativă formă de medicină holistică”, explică Cristina Bogdan, medic naturopat în cadrul Centrului Naturopathya Med.
Doze mici de medicamente în combinaţie cu terapii blânde
Medicina holistică abordează problema sănătăţii şi vindecarea bolilor într-un mod cu totul diferit de medicina clasică. Cercetătorii italieni şi-au dat seama că omul pentru a fi sănătos are nevoie nu doar de organe care să funcţioneze corect, ci şi de un echilibru emoţional. Astfel, medicina biologică tratează omul ca întreg, nu îl împarte în organe, şi utilizează doze mici din medicamentele clasice în combinaţie cu terapii blânde pentru a restabili echilibrul organismului. Chiar dacă în medicina biologică se foloseşte interferonul, de exemplu, acesta este prescris în cantităţi foarte mici ca să nu agreseze corpul.
„Remediile medicinei biologice se adresează tuturor afecţiunilor şi nu au efecte adverse deoarece nu forţează organismul cu nimic. Acestea se bazează puterea informaţiei pe care substanţele din medicamente o transmit în corp şi nu pe cantitate”, spune medicul naturopat.
O ştiinţă puţin cunoscută în România
Medicina biologică este mai puţin cunoscută în România, dar are numeroase aplicaţii medicale. Medicina biologică poate ajuta pacienţii cu patologii deja instalate şi aflate sub tratament medicamentos. Aceştia pot înţelege mai bine mecanismele de îmbolnăvire şi de vindecare, dar şi pe cele de îmbunătăţire a stării generale. Mai mult de atât, se pot concepe programe menite să susţină organismul pe perioada diferitelor terapii medicamentoase care duc la scăderea efectelor secundare şi toxicităţii medicamentelor şi chiar la reducerea dozelor necesare pentru tratament.
Dacă până acum câţiva ani aceste tipuri de tratamente erau folosite ca ultima soluţie în vindecarea unor boli grave, în prezent din ce în ce mai mulţi oameni beneficiază de tehnicile medicinii alternative, preventiv.
„Oamenii încep să înţeleagă că prevenţia este mult mai uşoară şi mai puţin costisitoare decât tratarea unor boli ce pot apărea datorită dezechilibrului metabolic sau deficitului de minerale şi vitamine. În ziua de azi, această abordare este din nou căutată şi constituie un tablou al stării generale a organismului”, a declarat Cristina Bogdan, medic naturopat.
Pentru a preveni îmbolnăvirea, fiecare persoană se poate ajuta dacă îşi corectează şi completează obiceiurile alimentare şi îşi cunoaşte tipul metabolic, constituţional şi personal.
Frumuseţea se poate şi ea menţine mai uşor, atunci când trupul este sănătos.
„Abordarea holistică în procedeele de înfrumuseţare aduce o nouă lumină asupra mecanismelor de regenerare a organismului şi permite cunoaşterea nevoilor nutriţionale pentru fiecare tip de metabolism. Puteţi apela la o serie de tratamente precum masajul facial şi corporal, medicina estetică nechirurgicală, programe de alimentaţie echilibrată şi tratamente SPA al căror efect terapeutic este demonstrat stiintific”, a adăugat doctorul Cristina Bogdan.
În prezent, în România, există doar doi specialişti în medicina biologică, dar mulţi alţi medici încearcă să obţină această specializare deoarece s-au convins de efectele benefice ale acestei ştiinţe.