Starea batranei, in varsta de 81 de ani, care a fost adusa la Institutul de Boli Infectioase „Ma-tei Bals” cu suspiciune de gripa aviara este buna, ea fiind supusa, pana la infirmarea diagnosticului de catre testele de laborator, tratamentului cu Tamiflu, a declarat ieri dimineata profesorul Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals”.
Aneta Rosala, din localitatea braileana Dudesti (satul Tataru), a fost transportata la sectia special amenajata pentru astfel de cazuri din cadrul institutului din Bucuresti. Conducerea unitatii medicale a precizat ca femeia sufera de o rinito-traheobronsita acuta virala obisnuita, pe fondul unei cardiopatii si a diabetului zaharat. Femeia nu a a avut stare febrila.
Medicii de la Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals” au declarat ca nu este vorba despre un caz de gripa aviara din punct de vedere clinic, insa, pentru a spulbera orice indoiala in aceasta situatie, au fost trimise probe la Institutul Cantacuzino. Batrana provenea dintr-o localitate unde s-a confirmat un focar de gripa aviara la pasari. Ea avea in gospodarie 17 gaini care nu au fost bolnave. Potrivit masurilor instituite, la prima suspiciune de imbolnavire de gripa aviara persoana respectiva este transportata de urgenta la institutul din Capitala.
Simptome
Definitia simptomatologiei de gripa aviara este urmatoarea: febra foarte mare, tulburari de respiratie, tulburari de inghitire, de cunostinta, alterarea starii generale. Ministerul Sanatatii reaminteste populatiei sa respecte masurile de prevenire a bolii, cum ar fi: sa evite contactul cu pasarile; sa nu consume produse din carne de pasare neprelucrate termic sau incomplet prelucrate termic, inclusiv mancaruri care contin sange provenit de la acestea; cand prepara carnea, sa o separe pe cea cruda de cea prelucrata termic sau de alimentele care sunt gata de consumat; sa se spele pe maini intre operatiile de manipulare a alimentelor crude si celor prelucrate termic; nu puneti carnea prelucrata termic pe aceeasi farfurie sau suprafata pe care a fost asezata inainte de a fi prelucrata; toate alimentele provenite de la pasari, inclusiv oua sau sange, trebuie prelucrate termic cu atentie. Deoarece virusurile gripale sunt distruse de caldura, temperatura pentru prelucrarea carnii de pasare trebuie sa fie mai mare de 70°C; nu folositi oua fierte moi sau crude in alimente care nu vor fi prelucrate termic etc.