16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăGDPRMarian, "pisoiul cu şapte vieţi"

Marian, „pisoiul cu şapte vieţi”

Marian Dîscă (7 ani), o frumuseţe de copil cu ochii mari, albaştri şi părul ca spicul de grâu, luptă de aproape patru ani cu o boală gravă a sângelui. La vârsta de trei ani şi jumătate, băiatul a fost diagnosticat cu leucemie acută limfoblastică, într-o fază pe care medicii au denumit-o „nici cea mai gravă, dar nici cea mai uşoară”. „Prima dată am fost cu băieţelul la circa din satul Lanurile (jud. Constanţa), unde locuim. De acolo mi-au zis să mergem la spitalul din Constanţa. Aici am stat patru zile, timp în care băieţelului i s-a făcut transfuzie de sânge. Medicii mi-au spus că este suspect de leucemie şi ne-au trimis la Spitalul «Marie Curie». Aici a fost diagnosticat cu leucemie”, povesteşte Vasilica, mama băiatului.

Timp doi ani, Marian a dus pe picioare curele puternice de citostatice, în urma cărora au apărut şi complicaţii la plămâni şi la coloană. „A făcut două operaţii: una la plămâni, cealaltă, la coloană, intervenţie în urma căreia i-a fost afectat şi mersul”, spune medicul pediatru Doiniţa Sfrijan, unul dintre specialiştii care îl îngrijesc pe Marian.

S-a îngraşat opt kilograme

Acum, copilul este mai bine şi a ajuns de la 12 kilograme, cât cântărea acum doi ani, la 20 de kilograme. Medicii obişnuiesc să îl alinte „Pisoiul cu şapte vieţi” şi fac tot ce le stă în putinţă pentru ca micuţul să nu recadă. „De multe ori ne-a dat emoţii, dar uite că mai există şi minuni pe lume”, spune medicul Doiniţa Sfrijan.

Totuşi, băiatul este încă firav şi sensibil la orice microb care se atinge de el. „Medicii ne-au spus că, dacă trec cu bine şi următorii doi ani, băiatul va fi sănătos”, povesteşte Vasilica, mama băiatului.

De când s-a îmbolnăvit micuţul, femeia lucrează doar pe lângă casă, unde are grijă de grădină şi de animalele din curte. Prin lege, are dreptul de a fi asistentul personal al copilului, încadrat de medici într-un grad de handicap grav. Cu toate acestea, de patru luni femeia nu şi-a primit banii (500 de lei lunar), deoarece primarul refuză sa îi dea şi vrea să o trimită în şomaj. „Banii aceştia ne ajută să facem drumurile la spitalul din Bucureşti şi să îi luăm copilului medicamente. Cu alimentaţia ne descurcăm: creştem căpriţe, avem grădina plină de ceapă, usturoi, fructe şi legume”, spune Vasilica, care l-a învăţat pe Marian să mănânce doar sănătos, aşa cum i-au recomandat medicii. „Ştie că nu are voie chipsuri şi le refuză, dacă cineva îi oferă de mâncare întreabă întâi dacă are conservanţi, este un copil foarte grijuliu”, povesteşte mama băiatului.

Ca să scape de drumurile de la Constanţa la Bucuresti, Marian si-a propus ca atunci când se va face mare să construiască un spital, chiar lângă casă. „Mult timp am fost 10 zile la Bucureşti, 5 la Constanţa. Era obositor şi pentru el, puteam merge doar cu maşina, nu cu trenul sau microbuzul, iar câteodată dădeam şi două milioane pe un drum, fiindcă trebuia să ne deplasăm de urgenţă”, îşi aduce aminte femeia.

Boala este în remisiune, dar nu vindecată

Peste 60% din copiii diagnosticaţi cu leucemie ar avea şanse de vindecare, dacă medicii români ar putea respecta protocoalele internaţionale. În schimb, în spitalele din România sub 50% reuşesc să învingă această boală cumplită. „Facem eforturi uriaşe să respectam aceste protocoale, dar sunt situaţii în care ne confruntam cu lipsa medicamentelor”, spune medicul pediatru Doiniţa Sfrijan.

Specialistul spune că baiatul a evoluat neaşteptat de bine, în ultimul an, însă dă de înţeles familiei că perioada grea nu a trecut. „Boala este în remisiune, dar nu vindecată. Important este că a trecut cu bine peste perioda citostaticelor şi că le-a suportat”, spune doctorul.

„Mi-a zis că nu se ştie dacă scapă”

În salonul 406, de la etajul patru al Spitalului „Marie Curie”, Marian se simte aproape ca acasă. Mă invita pe scaunel şi mă serveşte cu suc, apoi se aşază pe pat şi începe să facă un clovn din banane şi kiwi, fructe pe care le are la îndemană. Pentru a-i costrui ochii cere două portocale. „Ce idee genială am avut!”, exclamă el plin de admiraţie faţă de «opera» sa.

La îndemnul mamei, începe să cânte sau să recite poeziile învăţate la grădiniţă.
„Am plâns când l-am auzit recitând la serbare. Mi-a dat Dumezeu un copil tare deştept şi curajos”, spune emoţionată Vasilica, care, de patru luni, caută să obţină dreptate pentru copil, încercând să recupereze de la primarie banii ce i se cuvin. „Tatăl lui lucrează în construcţii, dar eu nu pot merge la muncă, fiindcă trebuie să am grijă de copilul bolnav. Nu îl pot lăsa singur pe Marian nicio clipă, oricând i se poate face rău, iar eu trebuie să fiu lânga el”, zice femeia, care este presată să intre in somaj. Durata acestuia ar fi de şase luni, timp în care femeia ar primi cam 200 de lei lunar.

Nu mai sunt fonduri

Primarul Constatin Bentea, din comuna Bărăgan, sat Lanurile, consideră însă că situaţia băiatului nu este atât de gravă încât să merite asistent personal. „Ultima oară mi-a zis că oricum nu se ştie dacă scapă şi că risipeşte banii”, se plânge Vasilica. Reprezentanţii primăriei susţin că nu pot respecta contractul femeii până la capăt, deoarece nu au fonduri. „Avem 13 asistenţi personali în situaţia asta, dar ce putem face dacă nu mai avem fonduri?!Cum să respectăm contractul, dacă nu sunt bani?!”, ne-a declarat Sema Nurmambet, asistent social la Primărie. Primarul Constantin Bentea afirmă că nu a primit banii pentru salariile asistenţilor de la Trezoreria Constanţa şi că nu are nicio soluţie la îndemână. „Am stabilit cu trezorierul să îi trimitem pe toţi asistenţii în şomaj. Mama băiatului a fost singura care nu a vrut. Chiar dacă nu i-a expirat contractul eu tot nu am bani să îi dau”, s-a justificat acesta.

Ce îi dă speranţe mari Vasilicăi este că la ultimul control în spital s-a întâlnit cu un bărbat de 30 de ani, proaspăt tatic şi fost pacient cu leucemie. „Avusese şi el boala în copilărie. Era complet vindecat şi asta m-a încurajat enorm”, mărturiseşte femeia.

EXPLICAŢIE FOTO: După ce a dus doi ani pe picioare curele cu citostatice, Marian poate în sfârşit să se joace liniştit.

 

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă