Leacurile miraculoase, aparatele-minune care vindeca durerile de spate sau tehnici ciudate fac din ce in ce mai multi adepti in Romania. Circa 600 de pacienti, in marea lor majoritate pensionari, se ingramadesc zilnic la poarta unui nou centru deschis in Bucuresti pentru a beneficia de efectele unui aparat miraculos adus din Coreea de Sud. Pentru ca nu au acces la medicina clasica din cauza saraciei, batranii prefera sa stea ore intregi la o coada imensa, pentru a-si trata diverse boli. Faptul ca centrul ofera gratuit o terapie cu aparatul cu bile de jad justifica in cea mai mare parte afluenta de pacienti trecuti bine de a doua tinerete.
Cu noaptea in cap, la coada
Cu noaptea in cap, batranii se asaza cuminti la coada. Intr-unul dintre cele mai sarace cartiere din Bucuresti, Rahova, au auzit ca s-a deschis un centru care ofera gratuit termomasaj si presopunctura folosind bile de jad. Ce-o mai fi si asta?, se intreba multi. Dar, atata vreme cat tratamentul este gratuit, ce mai conteaza? In jurul orei 12, vreo suta de oameni imbracati modest, asezati pe scaunele sau in picioare, dupa noroc, asteapta sa intre pentru a-si trata batranetile. Scaunelele din plastic sunt oferite chiar de patronii centrului. Oamenii nu prea stiu despre ce este vorba, desi au mai calcat pragul centrului. „Sta lumea aici pentru orice. Am osteoporoza si am avut o pareza. Medicii ne tot dau pastile, dar eu tot sunt anchilozata. Da, am fost la medic, dar ma costa scump Fosamaxul si vitaminele, ca nu e gratuit. Eu am o pensie de trei milioane, ce sa fac?”, se plange Cristina Stroe, 78 de ani. „E vorba de un proiector, nu stiu ce, are bile de jad”, sare cu vorba din multime un batran in baston. Printre fetele imbatranite, zaresc una mai tanara. Lidia Dorobantu, 44 de ani, ne spune: „Am reumatism, ma dor toate oasele. M-am tratat cu ceaiuri pentru ca medicamentele prescrise de medic imi nenorocesc ficatul. Nu e prima oara cand vin aici si deja ma simt bine. Am pofta de mancare, nu mai ma dor oasele ca inainte. Ieri am ajuns aici la ora 6.30 si la 10.30 am fost acasa. Ni se spune la ce foloseste, ni s-au explicat si reactiile adverse. Dupa ce termin aceste sedinte, adica dupa trei luni, imi voi face din nou analizele”. O alta doamna, de 70 de ani, pune punctul pe i: „Venim aici de saracie. Asta-i adevarul. Suntem in stare sa stam aici si doua zile, ca e gratuit. Analizele nu le putem face gratuit la medic. Pentru o radiografie am platit 600.000 de lei. E un dezastru, e bataie de joc”.
Conectati la aparat, asteapta vindecarea
Se da startul. Pe baza unor cartonase numerotate, intra un alt grup. Fetele ridate ale oamenilor se schimba. Sunt bucurosi, incep sa zambeasca, ba fac si glume. Urca scarile cu mult optimism. A meritat sa stea ore intregi chiar si in ploaie. La etajul doi, totul este pregatit minutios. Este muzica relaxanta. Grupul se asaza pe scaune in fata unui podium. Este sala de asteptare: 90 de locuri. Asculta cu maxima atentie sfaturile, povestioarele, glumele unui angajat care propovaduieste efectele aparatului-minune. Nu li se cer nici un fel de analize medicale. Peste un paravan, un grup de alti cateva zeci de pensionari sunt conectati la aparat. Nimeni nu vorbeste. Aliniati regulamentar si intinsi pe mese, cu hainele ponosite impaturite intr-un cos la capul patului, oamenii incearca parca sa absoarba energia bilutelor de jad. Spera fiecare in vindecarea miraculoasa. Poate pentru a scapa de boala fara a mai da bani la medic, fara a mai sta la cozile la medicamente, fara a mai face analize costisitoare.
Aparatul nu este omologat
„Este vorba despre un tratament care foloseste medicina alternativa. Aparatul Ceragem foloseste vertebroterapie, termomasajul si presopunctura. Conectat la o sursa de curent, proiectorul se incalzeste la 60 de grade. Masajul dureaza 32 de minute pe punctele vitale ale coaloanei vertebrale. Se face pe coloana vertebrala deoarece fiecare vertebra apartine unui organ vital sau auxiliar. Stimuleaza circulatia sanguina, sistemul nervos, actionand de-a lungul spinalului. Astfel, avem un somn si o digestie mai bune. Nu este un aparat medical, deoarece nu a fost omologat”, ne-a declarat managerul Gabriela Ursu. Pe site-ul firmei se gaseste si explicatia efectului bilelor de jad, o piatra semipretioasa, care acopera proiectorul: „Stimuleaza energiile QI din organism si are abilitatea de a mentine si transmite caldura corpului nostru”. Gabriela Ursu recunoaste: „Nici noi nu ne-am asteptat sa vina atat de multa lume. Firma este din Coreea de Sud si are reprezentanti in 90 de tari. In Romania este de o luna. Aceasta firma globala are ca strategie de marketing deschiderea unui centru pe langa fiecare business si ofera gratis, nelimitat, neconditionat testarea aparatului inainte de cumparare. Cei fara posibilitati materiale intra in acest program de voluntariat timp de trei luni”. Iata cum pensionarii care nu-si pot permite cumpararea unui astfel de aparat, pretul fiind in jur de 1.000 de euro, devin astfel adevarati agenti de publicitate pentru o jumatate de ora de relaxare gratuita.
Functioneaza efectul placebo
Profesorul Florin Tudose, medic psihiatru la Spitalul Universitar Bucuresti, considera ca aceste practici alternative sunt din cauza unei disperari a populatiei in fata unui sistem sanitar cu deficiente. „Atata timp cat sistemul sanitar are slabiciuni majore, aceste practici, chiar daca nu sunt un fenomen, au tendinta de a se generaliza. Aici functioneaza efectul placebo, care este binecunoscut in psihologia medicala. Reprezinta totalitatea reactiilor psihologice pe care un individ le are in legatura cu credinta ca o terapie ii va face bine. Este vorba despre un efect care se refera la imaginar, omul se simte bine, vindecat.
Cei care aplica aceste practici nu sunt medici, dar se bazeaza pe faptul ca cei care urmeaza terapia isi doresc acest lucru”. Psihologul Florin Tudose atrage atentia ca in bolile grave, fatale, efectul nu da nici un rezultat.
„Efectul este prezent pe termen scurt de ordinul orelor, zilelor, iar dupa aceea efectul dispare. Foarte multi oameni au o gandire mitica, salbatica, nu se bazeaza pe niciun fel de evidente, ratiune. Nu se merge pe experienta, pe logica”, a explicat medicul psihiatru. El atrage atentia ca asemenea practici alternative exista si in tarile dezvoltate, dar, spre deosebire de Romania, acestea isi protejeaza cetatenii printr-o legislatie aspra.