5.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăGDPRIRES: Doar 14% din români deţin o asigurare privată de sănătate

IRES: Doar 14% din români deţin o asigurare privată de sănătate

82% din români consideră că produsele de asigurări de sănătate şi pensii reprezintă o soluţie reală pentru sporirea siguranţei lor financiare, potrivit unui studiu realizat recent de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

De asemenea, 83% cred că sunt necesare în mare şi foarte mare măsură şi alte asigurări de sănătate decât cele sociale. Cu toate acestea, doar 14% din români deţin o asigurare privată de sănătate, iar din restul, 84% nici măcar nu intenţionează achiziţionarea unui astfel de produs în următorul an. Totuşi, 84% din subiecţi au răspuns că se bazează în mică măsură sau deloc pe sistemul de sănătate de stat, având în vedere schimbările care au avut loc în anul 2010.

Studiul IRES a mai analizat şi percepţia românilor cu privire la introducerea mecanismului de coplată al serviciilor medicale, rezultatul fiind că 67% din respondenţi au o părere proastă şi foarte proastă despre această măsură. Coplata presupune plata de către pacienţi a unei părţi din contravaloarea serviciilor medicale din pachetul de servicii de bază, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în limita a 600 lei/an. În legătură cu acest plafon al contribuţiei personale a pacienţilor, 61% din respondenţi cred că este mare şi foarte mare, 20% îl consideră potrivit, iar 16%-scăzut şi foarte scăzut.

Scepticism absolut

De asemenea, 57% dintre români cred că acest sistem nu va aduce mai mulţi bani la buget, 64% – că va limita accesul la serviciile medicale al persoanelor cu venituri reduse, în timp ce doar 33% consideră că mecanismul de coplată va conduce la scăderea plăţilor informale din sistemul sanitar. În contextul nevoii de reformare a sistemului sanitar, introducerea coplăţii este văzută ca o modalitate de degrevare a bugetului de stat şi de finanţare a asigurărilor sociale de sănătate, de responsabilizare a pacienţilor, precum şi de impulsionare a sistemului de asigurări complementare, care va putea completa, la standarde ridicate, asigurările sociale.

Prin urmare, este esenţială implicarea sectorului privat în reforma sănătăţii, în condiţiile în care sistemul medical nu mai poate fi susţinut exclusiv de stat, cu atât mai mult cu cât aceasta va duce la o creştere a gradului de competiţie între furnizorii de asigurări şi la un control mai bun, la o gestiune optimizată a actului medical şi a calităţii acestuia. Noile reglementări în domeniu şi reforma în sănătate vor fi două dintre temele abordate cu ocazia Zilei Asigurărilor de Viaţă şi Sănătate, care va avea loc pe 24 mai 2011, în cadrul Ediţiei a XIV-a a FIAR-Forumul Internaţional Asigurări-Reasigurări.

Cele mai citite

ONG-urile cer politicienilor să protejeze facilitățile fiscale: „Ne temem pentru viitor”

Organizațiile non-profit din România au lansat un apel către clasa politică, solicitând o poziție publică și transparentă cu privire la legislația care sprijină sectorul...
00:00:34

Video Întrevederea oficială dintre premierul României, Marcel Ciolacu, și premierul Ungariei, Viktor Orbán

Discuții strategice despre aderarea României la spațiul Schengen, proiecte de infrastructură și consolidarea relațiilor bilaterale Pe 22 noiembrie 2024, premierul României, Marcel Ciolacu, a efectuat...

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani: Presiune asupra BCE pentru reducerea dobânzilor

Moneda euro a coborât la 1,0335 dolari, cel mai redus nivel din noiembrie 2022, în contextul speculațiilor că Banca Centrală Europeană (BCE) va trebui...
Ultima oră
Pe aceeași temă