Dacă încasaţi venituri din chirii sau aţi făcut investiţii care vă aduc profit, veţi plăti contribuţii la asigurările de sănătate. Aceasta este doar una dintre prevederile contro-versate ale noii legi a sănătăţii.
Noul act normativ referitor la sănătate, aflat deocamdată în dezbatere publică de două săptămâni, conţine prevederi cel puţin controversate. Specialiştii în economie susţin, de pildă, că legea sănătăţii avantajează în mod cert firmele private, în defavoarea statului, care colectează până la urmă fondurile publice. „E un act normativ care permite privaţilor să facă afaceri pe bani publici”, a comentat economistul Liviu Voinea. Legea aduce şi o serie de noutăţi pentru cetăţeni. Iată care ar fi cele mai importante dintre acestea.
Creşte fiscalitatea
Statul va percepe CAS şi celor care încasează venituri din agricultură, activităţi liberale, închirierea proprietăţilor, jocuri de noroc, depozite bancare, investiţii etc. şi trăiesc exclusiv din aceste surse. „Din păcate, legea nu e corelată cu Codul Fiscal. Nu înţeleg cum legea sănătăţii se substituie acestuia. Este o aberaţie să plătim CAS pe aşa ceva”, a comentat economistul Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicată. Experţii din echipa CNAS care au participat la elaborarea legii se apără şi spun că legea a fost trimisă Ministerului de Finanţe, care nu a avut nici un comentariu în acest sens.
Profitul este direcţionat către firmele private
Doar un singur exemplu în acest sens este capitolul 2 din lege, care se referă la modul în care va fi utilizat fondul unic de asigurări de sănătate (cel în care ajung banii contribuabililor). Astfel, ANAF va colecta în continuare banii de la asiguraţi, mobilizând resurse uriaşe pentru strângerea acestora, şi nu va percepe nici o taxă. În schimb, firmelor private li se permite un comision de 2,8% pentru administrarea fondurilor. „Eu nu înţeleg ideea ca statul să facă treaba, iar privatul să profite şi să îşi mai pună în plus şi taxe de administrare a fondurilor de la cetăţeni”, a comentat economistul Liviu Voinea.
Experţii din echipa CNAS spun că era necesar să li se permită o taxă de administrare a fondurilor, întrucât trebuie să implementeze sisteme informatice, să îşi plătească resursele umane şi pe cei care fac controlul. „La final va avea de câştigat asiguratul, prin calitatea serviciilor care îi vor fi oferite”, comentează Ioana Bianchi, consilier CNAS.
Nu se ştie cum vor desfăşura furnizorii privaţi procedurile de achiziţie
Potrivit noului proiect de lege, asigurătorii privaţi nu sunt obligaţi să facă licitaţii, ci pot încheia contracte prin negociere directă. „În acest fel nu va exista un control asupra preţurilor. Experţii din echipa CNAS spun că nu li se pot impune furnizorilor privaţi proceduri de licitaţie, cât timp prin negociere directă pot obţine preţuri mai mici pentru produse de calitate mai bună. „Nu poţi să îi obligi ca pe instituţiile de stat să facă achiziţii publice”, comentează Ioana Bianchi.
Asigurarea privată nu e voluntară, ci obligatorie
Cum contribuţiile de la angajaţi şi angajatori merg în gestiunea unor firme private, rezultă că dispar asigurările de stat. „ Asigurările de stat se fac cu banii cu care noi contribuim la stat; asigurările private se fac cu banii cu care noi alegem să contribuim pentru acestea. Adică, statul – cu banii statului, iar privaţii – cu banii privaţilor”, comentează Liviu Voinea. Experţii CNAS susţin că asigurarea rămâne de stat, doar administrarea ei este privată.
Concurenţă neloială?
Piaţa se va împărţi între patru mari actori din piaţa asigurărilor, respectiv cei care au reuşit să încheie asigurări în valoare de 250 milioane de euro. Statul inventează mari afaceri şi face cadou privaţilor milioane de asiguraţi. CNAS spune însă că nu este vorba de concurenţă neloială, ci de o marjă de siguranţă. „Avem certitudinea că astfel de firme vor fi capabile să absoarbă mai uşor şocurile şi că nu vor da faliment la prima adiere de vânt”, susţine
Bianchi.
Traian Băsescu: CNAS, un dezastru din punct de vedere financiar
Preşedintele Traian Băsescu a ţinut ieri o conferinţă de presă în care a subliniat principalele schimbări pe care le aduce legea sănătăţii. Una dintre cele mai importante remarce a fost legată de fondurile imense care se rispiesc în sistemul sanitar. „Întâi trebuie să rezolvăm problema monopolului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care este un dezastru din punctul de vedere al cheltuielilor”, a afirmat Băsescu. Şeful statului a criticat, de asemenea, ineficieţa administrativă şi corupţia din sistem. „Sistemul de sănătate nu a progresat deşi s-au introdus sume mari în el. Un asigurator privat va pune sub control modul în care se cheltuiesc banii spitalelor”, a subliniat Băsescu.