Detoxifierea este noul trend în domeniul sănătăţii, iar primăvara este cel mai bun moment să îţi cureţi organismul de toxine, deoarece corpul se trezeşte la viaţă după perioada de cvasi-hibernare din timpul iernii. Curele cu sucuri proaspete de fructe sau legume, tratamentele în camerele cu sare, terapia intravenoasă sau cea prin transpiraţie sunt unele dintre cele mai eficiente metode de detoxifiere a organismul, relatează marieclaire.com.
Cura cu sucuri proaspete presupune să bei câte mai multe lichide. Sucurile pregătite din fructe şi legume stoarse îţi dau energie şi nu conţin toxine. În plus, energia pe care corpul o foloseşte ca să digere un sendviş, o ciocolată sau chiar o salată sănătoasă, poate fi redirecţionată către procesul de curăţare al organismului, explică Zoe Sakoutis, directoarea unui centru de detoxifiere.
Procesul de curăţare va fi mai eficient dacă îţi pregăteşti organismul înainte şi înlocuieşti treptat carnea, produsele lactate, cafeaua şi alcoolul cu sucuri. Cumpără-ţi un storcător de fructe dacă nu ai deja unul şi începe o cură cu sucuri. Vei simţi beneficiile în mai puţin de o săptămâna.
Terapia intravenoasă curăţă ţesuturile şi celule în mod direct prin introducerea unor agenţi de curăţare în vene. Această terapie poate fi folosită pentru a suplimenta depozitele nutriţionale ale organismului, pentru a introduce minerale şi vitamine în celule şi pentru elimina toxinele cu ajutorul agenţilor de detoxifiere. Avantajul terapiei intravenoase este ca purifică rapid sângele.
Pacienţii trebuie să ştie că acest tratament trebuie administrat de un medic profesionist sau o asistentă medicală, iar înainte trebuie să îşi facă analize generale deoarece terapia intravenoasă este adaptată la nevoiele fiecărei persoane, spune doctorul William Lee.
Haloterapia sau terapia prin sare presupunea în trecut o vizită într-o salină, dar în prezent există în spitale „camere de sare” în care pacienţii pot inhala aerosolii salini. Aceştia curăţă căile respiratorii şi elimină bacteriile din plămâni. Haloterapia are un impact benefic şi asupra iritaţiilor pielii, tratează astmul şi alergiile. Terapia cu sare nu va înlătura imediat o răceală, dar după trei sau patru şedinţe, vei observa rezultatele. Dacă nu ai timp sa ajungi la clinică, poţi acasă, de două-trei ori pe săptămână, să adaugi două căni de sare în apa caldă din cadă şi să inspiri aerosolii.
Terapia prin transpiraţie poate fi realizată într-o saună sau într-o cameră cu aburi. Pielea este cel mai mare organ al corpului, de aceea atunci când transpiram, corpul nu doar se răcoreşte, dar elimină şi toxine. Saunele cu temperaturi scăzute sunt mai eficiente în procesul de detoxifiere pentru că stimulează eliminarea grăsimii prin transpiraţie şi nu doar a lichidelor din organism. Atunci când practici această terapie, asigură-te că bei suficientă apă pentru a evita deshidratarea excesivă a corpului. Nu trebuie însă să te duci neapărat la saună ca să transpiri. Exerciţiile fizice au acelaşi efect şi în plus te ajută să îţi tonifici musculatura.
Masajul de drenaj limfatic este un masaj uşor care acţionează asupra sistemului limfatic. Preso-masajul uşor îmbunătăţeşte circulaţia limfatică şi deblochează depozitele de energie, stimulând sistemul imunitar şi sistemul nervos parasimpatic. Această terapie trebuie realizată într-un salon specializat, deoarece drenajul limfatic necorespunzător poate genera înmulţirea toxinelor.
Această terapie este contraindicată persoanelor care au probleme cardiace sau bolnavilor care urmează un tratament cu raze sau chimioterapie. Periajul uscat este însă o metodă de auto-tratament foarte bună de a activa circulaţie limfatică. Cumpără o perie cu ţepi moi şi periaza-ţi uşor corpul înainte de duş.
Terapia cu nămol presupune împachetări sau băi cu nămol. „Particulele de bentonită din nămol transportă o sarcină electrică negativă, în timp ce toxinele transportă o sarcină pozitivă. Astfel, moleculele încărcate negativ elimină toxinele încărcate pozitv prin porii pielii”, explică Kelli Ziegler, director al unui salon de înfrumuseţare.”
Acest tratament este contraindicat persoanelor care suferă de claustrofobie, deoarece pacienţii sunt împachetaţi în prosoape şi folie la temperaturi de 38-40 de grade pentru cel puţin 20 de minute. Terapia nu este recomandată nici pentru femeile gravide sau pentru persoanele cu alergii la iod sau crustacee.