25 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒGDPRFructele ลŸi legumele nu reduc riscul de cancer

Fructele ลŸi legumele nu reduc riscul de cancer

Dupฤƒ aproape un deceniu de cercetare în domeniu, epidemiologul Tim Key, de la Universitatea Oxford, a publicat un articol în care afirmฤƒ cฤƒ deลŸi fructele ลŸi legumele sunt importante pentru o dietฤƒ sฤƒnฤƒtoasฤƒ, ele nu previn cancerul.

În articolul publicat în „British Journal of Cancer” ลŸi citat de guardian.co.uk, Key a adunat probele epidemiologice de la peste un milion de oameni care au fฤƒcut parte din mai multe proiecte pe termen lung. Acestea tratau relaลฃia dintre cantitatea de fructe ลŸi legume consumate de oameni ลŸi riscul de a avea cancer. Autorul articolului a analizat, de asemenea, diferite tipuri de cancer ale tubului gastrointestinal, cancerul la plamâni ลŸi cancerul de sân.

Key nu a gฤƒsit aproape nicio legฤƒturฤƒ între consumul de fructe ลŸi legume ลŸi posibilitatea de a dezvolta cancer. „Concluzia este,” comenteazฤƒ acesta, „cฤƒ, cel puลฃin în ลฃฤƒrile din vest, unde nu se duce lipsฤƒ de alimente naturale, o creลŸtere generalฤƒ în consumul de fructe ลŸi legume nu va avea un impact deosebit asupra ratei cancerului. Un anumit nivel de consum este necesar pentru a preveni deficienลฃele din nutriลฃie ลŸi a menลฃine ลฃesuturile sฤƒnฤƒtoase, dar consumul peste acel nivel nu face aceste ลฃesuturi ‘super-sฤƒnฤƒtoase’ „.

Ideea consumului de fructe ลŸi legume ca principal combatant al cancerului a apฤƒrut pentru prima datฤƒ în anii ’70, când rezultatele unui studiu pe scarฤƒ micฤƒ au demonstrat cฤƒ, dupฤƒ controlul fumatului, oamenii cu deficit de vitamina A aveau un risc mai mare de a face cancer la plฤƒmâni. Pânฤƒ în anii ’90, oamenii de ลŸtiinลฃฤƒ au conchis cฤƒ „în majoritatea cazurilor, persoanele cu un consum scฤƒzut de fructe ลŸi legume prezintฤƒ un risc dublu pentru cancer faลฃฤƒ de persoanele care consumฤƒ mai multe cruditฤƒลฃi, chiar ลŸi dupฤƒ controlul factorilor agravanลฃi”.

În opinia lui Key însฤƒ, aceste studii mici au douฤƒ probleme majore. „Una este cฤƒ oamenii care suferฤƒ de cancer sunt sub tratament ลŸi acesta le-ar putea afecta memoria cu privire la ce obiลŸnuiau sฤƒ mฤƒnânce în anii dinainte de a se îmbolnฤƒvi. O problemฤƒ ลŸi mai mare o reprezintฤƒ alegerea grupului eลŸantion. Oamenii care se oferฤƒ voluntari în astfel de proiecte sunt cei interesaลฃi de sฤƒnฤƒtate ลŸi care mฤƒnâncฤƒ sฤƒnฤƒtos,” spune cercetฤƒtorul în studiul sฤƒu.

„Existฤƒ dovezi puternice care aratฤƒ cฤƒ, dupฤƒ fumat, obezitatea ลŸi consumul de alcool sunt principalele cauze ale cancerului,” afirmฤƒ Tim Key. El a conchis cฤƒ menลฃinerea unei greutฤƒลฃi normale ลŸi renunลฃarea la tutun ลŸi ลฃigฤƒri sunt o metodฤƒ mult mai bunฤƒ de a reduce riscul de cancer.

Articolul lui Key susลฃine o lucrare publicatฤƒ în aprilie în „Journal of National Cancer Institute”. În aceastฤƒ lucrare, Paolo Boffetta de la Institutul de Cancer Tisch, ลžcoala de Medicinฤƒ Muntele Sinai din New York, a descoperit cฤƒ un consum ridicat de fructe ลŸi legume are „efecte modeste” în prevenirea cancerului. Concluzia lui se baza pe un deceniu de cercetare pe un eลŸantion de 500.000 de persoane din 10 state europene.

În ciuda rezultatelor studiului, cercetฤƒtorii afirmฤƒ cฤƒ este benefic pentru organism sฤƒ se consume zilnic porลฃia minimฤƒ de fructe ลŸi legume. DeลŸi nu previn în mod direct cancerul, ele pot ajuta oamenii sฤƒ piardฤƒ în greutate, obezitatea fiind una dintre cauzele principale ale acestei maladii, ลŸi pot, în schimb, lupta împotriva altor boli, precum cele de inimฤƒ.

 

 

Cele mai citite

Angajat al unui spital, prins รฎn timp ce fura mรขncarea bolnavilor

Un angajat al Spitalului Judeศ›ean de Urgenศ›ฤƒ Tรขrgu Jiu a fost depistat รฎn timp ce fura mรขncare de la cantina unitฤƒศ›ii medicale. Mรขncarea era...

Angajat al unui spital, prins รฎn timp ce fura mรขncarea bolnavilor

Un angajat al Spitalului Judeศ›ean de Urgenศ›ฤƒ Tรขrgu Jiu a fost depistat รฎn timp ce fura mรขncare de la cantina unitฤƒศ›ii medicale. Mรขncarea era...

Transporturile pe Dunฤƒre sunt รฎn pericol. Soluศ›iile pentru un trafic eficient de mฤƒrfuri

Debitul Dunฤƒrii continuฤƒ sฤƒ scadฤƒ pe fondul secetei ลŸi al lipsei de investiลฃii รฎn lucrฤƒri de dragaj.12 dintre porturile dunฤƒrene nu au รฎncฤƒ conexiuni...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ