1.1 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăGDPRFENOMEN ÎNGRIJORĂTOR: În România, 80% dintre bărbaţii care au probleme cu prostata...

FENOMEN ÎNGRIJORĂTOR: În România, 80% dintre bărbaţii care au probleme cu prostata nu se tratează

În România, din cei 3 milioane de bărbaţi de peste 50 ani, în jur de 900.000 manifestă probleme de prostată, dar lunar se tratează doar 200.000, conform datelor Asociaţiei Române de Urologie.

Deşi, în ultimii ani, numărul pacienţilor diagnosticaţi cu boli ale prostatei a crescut, mulţi bărbaţi aleg să nu discute despre problemele lor cu medicii sau cu familia, nu urmează niciun tratament, considerând că aceste simptome sunt un „dat al vârstei”.

O boală care afectează viaţa intimă şi socială

Hiperplazia benignă de prostată (HBP) este o boală ce determină întreruperi ale somnului din cauza nevoii frecvente şi stringente de urinare si poate avea un impact negativ asupra vieţii intime, dar şi asupra celei sociale.

Dintre bărbaţii cu HBP moderată, mulţi prezintă simptome deranjante care le influenţează calitatea vieţii, inclusiv întreruperi ale somnului, limitări ale activităţilor zilnice din cauza unei necesităţi frecvente şi imperioase de urinare, cu impact negativ asupra relaţiilor intime, anxietate şi mai ales teamă de intervenţia chirurgicală.

Mai mult, bărbaţii care au dezvoltat HBP severă pot prezenta complicaţii pe termen lung, precum retenţia acută de urină, care impune, în cazul multor pacienţi, tratament invaziv, asociat, la rândul său, cu riscuri anestezico-chirurgicale.

Analizele costă doar 30 de lei şi se decontează

Doar 50% dintre românii care suferă de HBP fac anual testul PSA (antigenul specific prostatic) care depistează precoce cancerul de prostată. PSA-ul costa în jur de 20-30 de lei şi este decontat dacă există trimitere de la medicul specialist.

Cancerul de prostată este cel mai diagnosticabil cancer din patologia umană, iar incidenţa lui creşte odată cu vârsta. Anual, mor aproximativ 250.000 de bărbaţi din cauza cancerului de prostată, în întreaga lume. Potrivit aceloraşi surse, 1 din 6 bărbaţi va fi diagnosticat cu cancer de prostată de-a lungul vieţii.

Săptămâna Europeană a Urologiei în septembrie

În fiecare an, la mijlocul lunii septembrie, European Association of Urology (EAU), forul profesional şi ştiinţific ce reuneşte medicii urologi din Europa, organizează, alături de asociaţiile de urologie din fiecare ţară „Săptămâna Europeană a Urologiei”. Scopul acţiunii este de a informa populaţia cu privire la simptomele şi pericolele ignorării patologiei prostatice. În România, „Săptămâna Europeană a Urologiei” este organizată de Asociaţia Română de Urologie.

În România, Asociaţia Română de Urologie (ARU) derulează, în perioada 17-22 septembrie, în cadrul „Săptămânii Europene a Urologiei 2012”, o campanie de informare şi educare a populaţiei despre afecţiunile prostatei, precum şi despre necesitatea controlului medical şi a tratării din timp a acestor afecţiuni.

Astfel, în ziua de 19 septembrie, o echipă de promoteri va fi prezentă în Sectorul 3, Zona Parcului IOR (Alexandru Ioan Cuza) pentru a împărţi materiale informative legate de afecţiunile prostatei şi pentru a invita persoanele cu vârsta de peste 50 de ani să se înscrie la Crosul Seniorilor.

Evenimentul, „Crosul Seniorilor, în pas cu viaţa activă” va fi organizat joi, 20 septembrie, cu începere de la ora 10.30, în parcul IOR din Bucureşti. Participanţii vor face un tur de parc constând în aproximativ 3,14 km. Câştigătorii vor primi premii constând în tricouri şi articole sportive şi obiecte de uz casnic, iar toţi participanţii vor fi înscrişi, automat, la o tombolă cu premii.

Toţi participanţii la cros vor avea acces, de asemenea, la o consultaţie gratuită asigurată de medicii urologi prezenţi la eveniment. În plus, aceştia vor afla detalii despre: simptomele aferente afecţiunilor prostatei, potenţialele pericole generate de ignorarea simptomelor cauzate de acest organ şi despre opţiunile de tratament. Examinarea prostatei este o procedură simplă şi uzuală care se face de către medicul urolog pe baza trimiterii de la medicul de familie.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Horoscop 15 ianuarie 2025. Leii trebuie să își păstreze calmul

Horoscop 15 ianuarie 2025. Sfaturi utile pentru fiecare zodie, cu privire la cum să abordeze diferite provocări și cum să se pregătească pentru ziua...
00:01:12

VIDEO. O rachetă lansată din Yemen pe o casă dintr-un sat israelian

Armata israeliană a declarat marți dimineața că a încercat de mai multe ori să doboare o rachetă lansată din Yemen, care a declanșat sirenele...

Peste 20.000 de români au beneficiat de despăgubiri prin asigurările de viață, conform UNSAR

Raportul UNSAR arată că asiguratorii din România plătesc despăgubiri în valoare de 5,2 milioane de euro, în fiecare zi calendaristică Asigurările de viață oferă un...
Ultima oră
Pe aceeași temă