6 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăGDPRFactori surprinzători care pot mări riscul de Alzheimer

Factori surprinzători care pot mări riscul de Alzheimer

Dacă până acum se ştia că înaintarea în vârstă era cel mai important factor care ducea la Alzheimer, un nou studiu, citat de Huffington Post, a găsit o serie de alţi factori surprinzători care contribuie la dezvoltarea bolii.

Bazându-se pe 7.000 de răspunsuri la Studiul Canadian de Sănătate şi Îmbătrânire, cercetătorii au vrut să vadă dacă principalii factori de risc pentru Alzheimer, bolile de inimă şi diabetul, puteau chiar anticipa dezvoltarea bolii. Ei au analizat şi rolul unor factori aparent fără vreo legătură cu degradarea creierului uman, cum ar fi calitatea vederii, problemele de control al vezicii urinare şi problemele dentare.

Luate individual, impactul lor asupra creierului nu este foarte mare, dar când oamenii semnalează mai multe dintre aceste probleme, riscul ajunge la 30%. Cu alte cuvinte, cumulativ, factorii care au un impact asupra sănătăţii generale ar putea fi asociaţi şi cu riscul mărit de a dezvolta Alzheimer.

„Luaţi separat, factorii de risc pe care i-am studiat tind să fie mai puţin importanţi,” a declarat cerecetătorul Dr. Kenneth Rockwood, profesor de medicină şi cercetare a bolii Alzheimer de la Universitatea Dalhousie din Canada. „Dacă avem o viaţă activă şi sănătoasă cât timp suntem tineri, avem mai multe şanse să avem un creier mai sănătos la bătrâneţe.”

Cercetătorii avertizează, însă, că studiile actuale fac parte dintr-o ramură a cercetărilor medicale în curs de dezvoltare. În timp ce medicii fac eforturi pentru a continua cercetările în domeniu, Rockwood îi încurajează pe cei îngrijoraţi că ar putea dezvolta Alzheimer să adopte o atitudine mai practică.

„Oamenii ar trebui să adopte un stil de viaţă sănătos acum, şi asta include toţi factorii specifici care se pot cumula – în special exerciţiile fizice. Nu trebuie să aştepte 20 de ani, până apar toate informaţiile pe această temă.”

Steven Ferris, director la Centrul pentru Alzheimer, a comentat: „Cu siguranţă este greu să vedem legăturile directe dintre aceşti factori de risc şi boală, dar asta dovedeşte că dezvoltarea bolii Alzheimer este un proces foarte lung, care are loc de-a lungul unor decenii.”

În România, numărul bolnavilor de Alzhaimer este de 300.000, iar numărul lor este în continuă creştere. La nivel mondial, se aşteaptă ca numărul celor care suferă de Alzheimer să se tripleze în următorii 30 de ani.

Cele mai citite

Aglomerație pe pârtie la Sinaia: parcarea a devenit neîncăpătoare, iar vânzarea de cartele a fost sistată

Sâmbătă, sute de turiști au ales să petreacă ziua pe pârtia din Sinaia, atragând o aglomerație de neimaginat la stația de plecare a telegondolei....

Producția de vin spumant în UE a scăzut: România își menține poziția în topul producătorilor

Uniunea Europeană a produs 1,496 miliarde de litri de vin spumant în 2023, marcând o scădere de 8% față de cele 1,624 miliarde produse...

Măsură istorică: Joe Biden va interzice explorările petroliere și gaziere pe 250 de milioane de hectare

Președintele american Joe Biden urmează să anunțe luni o decizie majoră pentru protecția mediului: interzicerea oricăror noi explorări petroliere și gaziere pe o suprafață...
Ultima oră
Pe aceeași temă