4.5 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăGDPRDepresia nu este o simpla tristete

Depresia nu este o simpla tristete

O boala extrem de periculoasa care, in lipsa tratamentului, poate duce la sinucidere este depresia. Situatia este cu atat mai grava cu cat aceasta afectiune este in crestere. Prof. dr. Florin Tudose, medic psihiatru – Spitalul Universitar Bucuresti, a declarat ca in jur de 20% din populatie sufera la un moment dat in timpul vietii de o tulburare psihica. Aproape 50% din pacientii cu tulburari psihice au depresie.

O boala frecventa

In Romania, numarul psihiatrilor este sub o mie. „Pentru comparatie, as da exemplul Elvetiei care, la o populatie de 8 milioane de locuitori, are circa 3.000 de medici psihiatri. S-a inteles astfel cat de importanta este nevoia de a ingriji sanatatea mintala a unui popor, deoarece aceasta este garantul democratiei. Daca o natiune are o sanatate mintala buna si o stare de sanatate acceptabila, va putea sa aiba energia si forta de a merge inainte, de a evolua. Aceasta putere de a alege, de a lua cea mai buna decizie este un semn de sanatate”, a spus profesorul Florin Tudose. In Romania cele mai frecvente boli psihice sunt tulburarile afective, printre care pe primul loc se afla anxietatea (cu toate tulburarile ei – fobii, anxietate sociala etc.) si depresia. „Un om isi da seama ca este depresiv daca i se modifica perspectiva asupra viitorului si se intoarce cu fata spre trecut. El extrage numai evenimentele nefavorabile, nereusitele, nesansele. Un pacient imi spunea ca atunci cand intra in depresie i se pare ca peste tot ninge cu cenusa”, a explicat prof. dr. Florin Tudose.

Primul semn: lentoarea

Instalarea depresiei duce la scaderea eficientei tuturor proceselor: lentoare (semnul cel mai important), apar tulburari ale apetitului alimentar, tulburari de sexualitate, tulburari de somn, ideatia devine lenta (apar idei de ruina, inutilitate, sentimentul desertaciunii). Cu astfel de idei se contureaza sindromul suicidar si pacientul poate ajunge la sinucidere. „Depresia nu este o simpla tristete. Daca tristetea este total disproportionata cu evenimentul care a declansat-o si aceasta isi mareste intensitatea, atunci poate fi vorba despre depresie. In viata avem motive sa fim tristi, dar pe masura ce ne indepartam de eveniment ne trece. Nu acelasi lucru se intampla cu un pacient depresiv”, a mai spus medicul psihiatru.

Tratament si preventie

Costurile sunt majore, deoarece aceasta boala invalideaza pacientul, avand in vedere ca boala poate dura de la cateva saptamani la cateva luni, timp in care pacientul nu poate lucra, isi neglijeaza toate preocuparile, ii scade nivelul economic, iar ce este grav – apare pericolul suicidului. Circa 7-8% din persoane pot avea tentative de suicid. Mai putin de 20% din pacienti sunt corect tratati in toata lumea. In ceea ce priveste tratamentul, exista antidepresive (ortotimizante) care incearca prin mecanisme extrem de ingenioase sa refaca cantitatile de neurotransmitatori de la nivelul sinapselor centrale. A doua clasa de medicamente sunt izolepticele, care previn aparitia unor noi episoade depresive, insa ele trebuie administrate perioade indelungate, uneori chiar tot restul vietii pacientului. „In sfarsit, in depresie un rol important il are psihoterapia, care nu poate inlocui tratamentele antidepresive, dar poate avea acel efect privind cauza, cum ar fi incapacitatea de adaptare sau stresul excesiv”, a mai explicat profesorul Florin Tudose. In ceea ce priveste depresia sezoniera, tratamentul consta in expuneri la soare si administrarea unei cantitati mai mici de medicamente.

Modificari la nivelul creierului

Nu exista un raspuns clar la cauzele care declanseaza depresia, insa sunt incriminati o combinatie de factori biologici, psihologici si factori de mediu. „Foarte multi autori sunt de acord ca depresia are un fundament biologic. Se produc modificari ale unor substante neurotransmitatoare la nivelul creierului”, a explicat profesorul Tudose. Specialistii spun ca printre cauzele care provoaca depresia se afla stresul in exces, pierderea cuiva drag, traume emotionale, dar si factori legati de sezon. „Primavara se declanseaza un anumit tip de depresie, legat de coeficientul de insorire. Acest lucru se poate strecura sub ceea ce numim "astenia de primavara"”, a mentionat prof. dr. Florin Tudose.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă