Masaţi gingiile micuţilor, folosiţi pastă şi periuţe speciale şi nu le daţi copiilor fluor decât la recomandarea medicului.
Dinţii de lapte au un rol foarte important atât în alimentaţia copilului, pen tru ca mâncarea să se digere corect, cât şi în dezvoltarea armonioasă a maxilarelor. Îngrijirea dinţilor trebuie să înceapă încă de la apariţia lor şi constă în masarea gingiilor şi în perierea lor cu pastă specială şi periuţe mici şi moi. De la vârsta de 4 ani, se pot folosi periuţe de dimensiuni normale. „Copilul trebuie învăţat de mic să îşi perie dinţişorii, mai întâi în joacă, arătându-i mişcările corecte de periaj, în sens vertical. Pentru o curăţire eficientă, părinţii trebuie să-i obişnuiască să îi perie dimineaţa şi seara”, explică Sabina Miu, medic stomatolog la Clinica Smile Dent din Bucureşti.
Prima vizită la stomatolog la 3 ani
De asemenea, copiii ar trebui obişnuiţi cu ideea de a merge la doctor cât mai devreme, iar prima vizită stomatolog este bine să aibă loc încă de la vârsta de 3 ani. Duceţi copilul la control cel puţin o dată pe an, pentru a observa schimbările care pot avea loc. Cariile care apar trebuie tratate imediat, pentru că evoluează foarte repede şi se poate ajunge la extracţie, caz în care dintele definitiv creşte strâmb şi înghesuit. „Menţinerea pe arcadă a dintelui de lapte este importantă, extracţia precoce provocând tulburări de dezvoltare. Extracţia unui dinte de lapte se face atunci când acesta devine foarte mobil şi îngreunează procesul de masticaţie sau în cazul în care dinţii au avut carii complicate care produc tulburări de erupţie ale dinţilor permanenţi”, mai spune Sabina Miu.
Extracţia dinţilor de lapte ar fi bine să aibă loc la medic, nu acasă, pentru a face o radiografie care să verifice prezenţa dintelui permanent şi poziţia lui. Dacă mugurele dintelui permanent lipseşte, dintele de lapte se păstrează pe arcadă cât mai mult posibil. O altă recomandare este să nu administraţi copiilor fluor decât la sfatul medicului. „Tendinţa este să nu se mai dea fluor, pentru că apa îl conţine deja. În afară de asta, neadministrat sistematic, timp de 7 ani, în doză zilnică, poate cauza erupţie de carii. Opiniile sunt însă împărţite în privinţa fluorului”, spune Miruna Georgescu, medic pediatru la clinica MedLife din Bucureşti.
Excesul de fluor duce la apariţia petelor
Alţi pediatri spun că ar trebui să li administreze copiilor tablete cu fluor în perioada de formare a dinţilor, de la apariţia primului dinte până la 14-16 ani, pentru că în acest fel se surprinde înt reaga perioadă de mineralizare a dinţilor permanenţi. Medicul stomatolog Sabina Miu nu recomandă administrarea fluorului la copii: „Consumul excesiv de fluor conduce la decolorarea dinţilor, la apariţia petelor şi la slăbirea smalţului”. De asemenea, limitaţi-le copiilor consumul de dulciuri şi băuturi carbogazoase pentru a evita apariţia cariilor şi înlocuiţi-le cu fructe şi legume. „Nu încurajaţi copilul să folosească prea mult timp biberonul pentru că poate duce la apariţia cariei de biberon”, vă sfătuieşte medicul.