Vremea capricioasă şi schimbările bruşte de temperatură pot să vă afecteze în mod negativ starea de sănătate. După lunile de iarnă extrem de geroase, începutul primăverii nu ne scuteşte de răceli şi gripe, ci din contră!
Fluctuaţiile destul de frecvente şi anormale ale temperaturii cu care ne confruntăm în ultima perioadă, ne afectează sistemul imunitar şi îl fac mult mai vulnerabil bacteriilor, microbilor, fungilor, infecţiilor. Astfel, indiferent de anotimp, ne lovim tot mai des de afecţiuni ale gâtului, infecţii ale nasului şi ale sinusurilor paranazale, infecţii ale laringelui, inflamarea amigdalelor, răceli, gripă sau tuse.
Plantele medicinale pot întări sistemul imunitar al celor mici
„Primăvara, virozele şi infecţiile căilor respiratorii sunt tot mai frecvente îndeosebi din cauza schimbărilor de temperatură la care corpul nostru trebuie să se adapteze. Pentru a preveni îmbolnăvirea şi a stimula organismul să se apere, natura ne oferă produse vegetale care favorizează producerea de interferon în organism, cu efect antibacterian, antiviral, antifungic, dar şi antiiflamator, antialergic, antioxidant” explică Carmen Nonn, medic naturopat de la Laboratoarele Fares.
„Ultilizarea antibioticelor de la primele semne de răceală este complet greşită. Peste 80% din infecţiile respiratorii sunt cauzate de virusuri care nu răspund la antibiotice si scad imunitatea. În această situaţie tratamentul natural cu plante medicinale este alegerea optimă”, adaugă medicul naturopat.
Răceală
Răceala este poate cea mai cunoscută şi mai comună boală, ale cărei semne sunt uşor de recunoscut. Ea se manifestă prin dureri de cap, înroşirea gâtului şi febră uşoară, înfundarea nasului sau scurgerea de secreţii nazale, strănuturi şi respiraţie dificilă. Răceală poate să dureze între 2 şi 14 zile, dar majoritatea bolnavilor se vindecă în cel mult o săptămână.
Specialiştii site-ului www.lectiadeprimajutor.ro avertizează că în cazul în care simptomele persistă mai mult de două săptămâni, răceala poate fi consecinţa unei alergii şi ar fi bine să consultaţi un medic.
Scurtaţi durata unei viroze: Şapte remedii antirăceală
Remedii simple
• O baie cu sare poate îndepărta pericolul unei răceli. La primele semne de jenă în gât puneţi doi pumni de sare amară în cada cu apă fierbinte şi staţi în apă cât poftiţi.
• Renunţaţi pe cât posibil la lapte şi produse lactate cât timp sunteţi răcit. Acestea stimulează secreţiile şi amplifică disconfortul. În schimb, alegeţi fructe şi legume care ajută sistemului imunitar să lupte cu infecţiile. Sunt indispensabile: morcovii, portocalele, spanacul.
Guturai
Guturaiul este o boală frecvent întâlnită, în special primăvara şi toamna, care apare pe fondul unei stări de oboseală şi subalimentaţie sau odată cu respirarea unui aer poluat (cu gaze sau pulberi iritante, fum de tutun).
Guturaiul debutează cu o senzaţie de înfundare a nasului, cu usturime şi uscăciune locală, gât inflamat, strănuturi frecvente, lăcrimare, senzaţie de înfundare a urechilor etc. Bolnavul poate acuza dureri de cap, o stare de indispoziţie generală, mici frisoane, stare subfebrilă, scăderea poftei de mâncare şi uneori insomnie.
Remedii simple
• Berea caldă alină tusea iritativă. Pentru aceasta, se încălzeşte jumătate de litru de bere cu patru linguri de miere şi se bea încet amestecul, seara, înainte de culcare.
• Inhalaţiile au, de asemenea, un efect calmant asupra tusei. Turnaţi 2-3 picături de ulei de eucalipt, de cimbru sau de chiparos în apă fierbinte şi inhalaţi.
Farmacia naturistă poate rezolva afecţiunile uşoare
Gripă
Simptomele severe, durata si evoluţia bolii deosebesc o răceală de o gripă adevărată. Dacă la tuse şi guturai se asociază pe neaşteptate şi febră ridicată, dacă vă simţiţi extrem de slăbit şi suferiţi de dureri de cap şi membre, probabil aţi contactat virusul gripal.
Gripa este o boală infecţioasă şi se manifestă printr-o febră cu debut brusc, care poate dura până la 4-5 zile, dureri de cap şi musculare, transpiraţie, epuizare, oboseală, tuse, strănut etc. Gripa este contagioasă, apărând de obicei în epidemii şi poate duce la complicaţii severe.
Aceste simptome pot ascunde şi afecţiuni mai grave, precum laringite, bronşite, sinuzite, viroze respiratorii, pneumonii etc. Nu vă trataţi după ureche, ci consultaţi un medic de fiecare dată când aveţi nevoie.
Dieta pe o săptămână care previne răceala şi gripa
Remedii simple
• În perioada gripei, consumaţi zilnic un amestec de pelin cu miere. Pelinul conţine substanţe extrem de amare care contribuie la vindecare. Ele pot să scadă febra, să scurteze durata unei gripe şi să vă dea o stare mai bună. La rândul ei, mierea stimulează forţele de apărare ale organismului.
• Antibiotic puternic, usturoiul ajută la tratarea infecţiilor mai ales la nivelul tubului digestiv şi este un decongestionant eficient, util în tratarea simptomelor de răceală şi tuse. De aceea, nu vă sfiiţi să mâncaţi în timpul gripei cât mai mult usturoi proaspăt, zdrobind de exemplu un căţel mare de usturoi într-un bol cu supă de pui fierbinte.
Citiţi pe site-ul romanialibera.ro care sunt cele mai eficiente antibiotice naturale.