-2 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăGDPRCum să vă protejaţi părul şi pielea de frig

Cum să vă protejaţi părul şi pielea de frig

Clătiţi-vă părul cu apă cât mai rece şi folosiţi creme mai grase decât de obicei.

 

În sezonul rece, părul se deshidratează mai uşor,  devenind mai uscat, cu aspect tern, lipsit de strălucire, iar vârfurile  încep să se despice. Medicii recomandă folosirea unui şampon mai blând, pentru păr degradat, şi aplicarea balsamului după spălare. Clătiţi-vă părul cu apă cât mai rece, pentru a-i păstra hidratarea şi strălucirea.  „Puteţi folosi şi o mască specială pentru păr, o dată pe săptămână”, vă recomandă Oana Clătici, medic dermato-venerolog la Spitalul Universitar din Bucureşti.

Frigul poate afecta inclusiv sănătatea buzelor. „Apar cu uşurinţă fisuri dureroase ale colţurilor gurii pentru care vă recomand vitamine din complexul B şi creme care conţin antibiotic şi substanţe epitelizante. De asemenea, la persoanele care urmează tratament pe cale generală pentru acnee cu retinoizi, apare uscăciunea accentuată a buzelor”, explică Oana Clătici.

Balsam de buze cu unt de shea

Folosiţi balsamuri şi creme speciale destinate uscăciunii buzelor pe care le puteţi lua din farmacii. „Scopul aplicării balsamului este crearea unei bariere ocluzive la suprafaţa buzelor, care menţine umezeala în interiorul buzelor şi oferă hidratare prin ingredientele active conţinute”, spune medicul. Un balsam bun este cel care conţine petrolatum, unt de shea şi factor de protecţie solară. Evitaţi balsamurile care conţin mentol, eucalipt, fenol, camfor sau săruri de aluminiu  pentru că aparent creează confort, dar în realitate accentuează deshidratarea. „Nu vă muşcaţi buzele şi nu le mai umeziţi în permanenţă cu limba. Se vor usca şi mai mult, vor apărea fisuri dureroase, care se pot ­suprainfecta apoi cu bacteriile din saliva”, vă sfătuieşte dermatologul.

Ridurile apar mai uşor

În mare măsură, frigul afectează şi restul pielii de pe corp. Vântul şi trecerea de la

temperaturile ridicate din casă la cele scăzute de afară agresează pielea şi o fac să-şi piardă elasticitatea. Ea devine uscată, cu aspect tern, şi se ridează mai uşor.

Cele mai afectate sunt persoanele cu tenul uscat şi cele cu tenul sensibil, precum şi copiii cu dermatită atopică. Hidratarea corectă a pielii cu creme mai grase decât cele pe care le folosiţi de obicei şi consumul a doi litri de apă pe zi sunt cele mai bune arme împotriva frigului. „În sezonul rece, ni se poate schimba tipul de piele: tenul gras devine normal, tenul normal devine sensibil , iar tenul uscat se deshidratează şi mai mult. Dacă aveţi ten normal, sunteţi norocoase: folosiţi o cremă hidratantă cu apă termală în compoziţie”, spune Oana Clătici.

Creme speciale pentru tenul care se înroşeşte la frig

Dacă aveţi tenul gras, cu im­per­fecţiuni, curăţaţi-vă faţa dimineaţa şi seara cu gel care necesită clătire cu apă, apoi aplicaţi loţiune tonică astrin­gentă fără alcool şi o cremă hidratantă fără ulei în compoziţie. „Pentru tenul mixt, ideală este utilizarea unei soluţii micelare pentru demachiere şi a unei loţiuni tonice pentru ten sensibil. Pentru hidratare folosiţi produse matifiante”, vă sfătuieşte medicul.

Cel mai sensibil rămâne tenul uscat. Spălaţi-vă pe faţă de maximum două ori pe zi, nu faceţi peeling şi folosiţi doar demachiante şi loţiuni tonice speciale pentru piele uscată sau sensibilă, fără alcool. Aplicaţi  o cremă hidratantă, cu textură grasă, bogată în substanţe nutritive, care catifelează pielea şi împiedică deshidratarea. „Pentru tenul care se înroşeşte la frig , există produse speciale pentru pielea sensibilă, pentru roşeaţă şi capilare sparte. Nu ezitaţi să apelaţi la un medic dermatolog, care vă poate recomanda un produs dermatocosmetic adecvat”, vă mai sfătuieşte medicul.

Nu neglijaţi zona sensibilă din jurul ochilor. Folosiţi întotdeauna un demachiant şi o cremă special destinate îngrijirii acestei zone. Cremele pentru faţă trebuie să aibă factor de protecţie solară minim 15 şi este bine să le aplicaţi mai ales în zilele însorite.

Urticaria la frig poate ascunde boli mai grave

Urticaria la frig poate să apară la orice vârstă, femeile fiind cel mai afectate. „Se manifestă prin apariţia de plăci roşii ­situate la nivelul feţei, trunchiului sau membrelor, însoţite de prurit atunci când persoana respectivă se expune la frig, uneori şi după contactul cu obiecte reci sau ingestia de alimente sau lichide reci.  Se recomandă evitarea temperaturilor scăzute şi se administrează antihistaminice”, explică Oana Clătici. Pe de altă parte, urticaria la frig  poate fi asociată unor boli precum afecţiuni autoimune, infecţii cu mycoplasma, Borellia, hepatite cronice, sifilis, infecţia HIV. ­„Medicul alergolog sau dermatolog vă va solicita multe investigaţii pentru o aparent banală urticarie la frig”, spune Oana Clătici.

Cele mai citite

Biden a scos Cuba de pe lista neagră a statelor care susțin terorismul

Președintele american în exercițiu Joe Biden a decis să retragă Cuba de pe lista neagră a statelor care susțin terorismul pentru a 'încuraja' discuțiile...

Armenia și SUA au semnat acordul privind parteneriatul strategic

Armenia și Statele Unite au semnat un acord privind parteneriatul strategic, cu prilejul unei întrevederi, la Washington, între secretarul de stat al SUA Antony...

François Bayrou, premierul Franței: Elon Musk reprezintă o „nouă dezordine mondială”

Premierul francez, François Bayrou, a declarat că Franța trebuie să rămână fermă în fața unor figuri precum miliardarul Elon Musk, care reprezintă o „nouă...
Ultima oră
Pe aceeași temă