1.9 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăGDPRCum putem depista cancerul oral în faze incipiente

Cum putem depista cancerul oral în faze incipiente

Anual, la nivel internaţional, sunt depistate peste 640.000 de cazuri de cancer oral, iar numărul acestora este în creştere, conform Oral Cancer Foundation.

Din nefericire, majoritatea dintre acestea sunt descoperite doar în ultimele stadii de evoluţie, ceea ce duce la o rată de deces extrem de mare: peste 45% dintre cei bolnavi mor la 5 ani de la diagnostic.

Cu toate acestea, atunci când cancerul oral este depistat în fazele iniţiale de dezvoltare, boala are şanse mari de vindecare. În cazurile în care cancerul oral este descoperit în stadiul zero spre unu, rata de supravieţuire a pacienţilor este de 80-90%.

În premieră în România, Dent Estet lansează Oral Cancer Screening, testul prin care, în numai câteva minute şi fără niciun fel de durere, leziunile canceroase pot fi detectate încă de la primul stadiu. În acest moment, Oral Cancer Screening este cea mai sigură metodă de testare pentru cancerul oral disponibilă în ţara noastră.

Testul este realizat cu ajutorul Sapphire Plus Lesion Detection, cel mai performant aparat de detectare a cancerului oral disponibil la ora actuală în întreaga lume. Aparatul produs în SUA conţine şi o cameră digitală, care permite stomatologului accesul la imagini detaliate, fără ca pacientul să fie iradiat în timpul consultaţiei.

Preţul pentru un test este de 150 lei, iar repetarea procedurii este recomandată la fiecare 6 luni sau cel puţin o dată pe an.

„Din fericire, această formă de cancer poate fi uşor de detectat cu ajutorul unui test simplu, aşa cum este Oral Cancer Screening” a declarat dr. Oana Taban, CEO Dent Estet.

Una dintre principalele cauze care duc la apariţia cancerului oral este consumul de alcool şi tutun, persoanele care fumează şi beau având un risc de a dezvolta cancer oral cu 15% mai mare decat restul.

O altă cauză importanta este virusul HPV, peste 50% dintre cazurile de cancer oral fiind cauzate de către acesta. În ceea ce priveşte factorii de risc pentru cancerul oral, persoanele de peste 40 de ani prezintă un risc crescut de îmbolnăvire, iar bărbaţii sunt cei la care boala se întâlneşte mai des.

Cu toate acestea, numărul tinerilor bolnavi de acest tip de cancer este în creştere, din cauza consumului de tutun şi alcool, dar şi din cauza virusului HPV, transmisibil cu preponderenţă pe cale sexuală.

HPV este cel mai comun virus transmisibil pe cale sexuală, cel puţin 70% dintre persoanele active sexual vor fi infectate cu acest virus la un moment dat pe parcusul vieţii. Majoritatea tulpinilor nu sunt dăunătoare, însă există câteva tulpini care cauzează diferite tipuri de cancer: gât, cap, organe genitale. Zonele în care se întâlneşte cel mai des cancerul oral legat de HPV sunt limba şi amigdalele, iar cazurile de cancer oral în aceste locuri a crescut în ultimii ani.

Conform Centers for Disease Control, peste 6.2 milioane de noi cazuri provocate de HPV sunt depistate în fiecare an în SUA

Virusul este tot mai des întâlnit în cazul tinerilor. Unul dintre motive este considerat a fi practicarea sexului oral, în special cu mai mulţi parteneri

Cum putem preveni cancerul oral provocat de HPV?

Practicarea sexului protejat este cea mai sigură soluţie. Folosirea prezervativului este recomandată în orice situaţie şi pentru orice tip de sex.

Persoanele care au mai mulţi parteneri au un risc mai mare de a contacta virusul. De aceea, cunoaşterea partenerului şi a stării sale de sănătate este de asemenea un mod bun de a evita infecţia cu HPV.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Firmele mici trebuie să se adapteze rapid la interacțiunile fiscale cu ANAF

De la 1 ianuarie 2025, contribuabilii mici din România sunt obligați să transmită fișierul standard de control fiscal (SAF-T) Fișierul standard de control fiscal SAF-T...

Steve Bannon vrea să-l înlăture pe Elon Musk din anturajul Casei Albe: Este cu adevărat un om rău

Unul dintre liderii mișcării MAGA a lui Donald Trump a jurat că îl va înlătura pe Elon Musk din anturajul Casei Albe, întrucât miliardarul...

Rata inflației a crescut în decembrie la 5,14%

Mărfurile alimentare și serviciile au fost în topul scumpirilor Rata anuală a inflației a urcat la 5,14% în luna decembrie 2024, de la 5,11% în...
Ultima oră
Pe aceeași temă