5 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăGDPRCum prevenim naşterile premature

Cum prevenim naşterile premature

Anual, în lume se nasc prematur circa 15 milioane de copii, mai mult de unul la 10 naşteri. Dintre aceştia, peste un mi-lion mor la scurt timp după naştere, în timp ce mulţi alţii sunt diagnosticaţi cu dizabilităţi fizice, neurologice sau educaţionale pe termen lung.

Rata mortalităţii infantile în România a scăzut semnificativ în perioada 1990-2010, de la 8.471 de decese în 1990, la 2.250 în 2009 şi respectiv 2.078 în 2010. Nivelul din 2010 este cu mai mult de două treimi mai mic decât în 1990. Cu toate acestea, România se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile de 9,8 la 1.000 de copii născuţi vii în 2010, conform Institutului Naţional de Statistică.

Cel mai mare număr de decese în rândul copiilor se înregistrează la nou-născuţi. Printre cauzele directe ale mortalităţii copilului imediat după naştere se numără prematuritatea, lipsa de îngrijire medicală a sarcinii, accesul redus al gravidei la informaţii şi control de specialitate, afecţiuni ale nou-născutului care ar putea fi tratate, cum sunt bolile respiratorii sau chiar diareea. Mortalitatea perinatală este influenţată, de asemenea, de anomaliile congenitale şi de greutatea mică la naştere, nou-născuţii cu o greutate mai mică de 2.500 de grame prezentând un risc mai mare de deces.

Naşterile premature, principala problemă

Naşterile premature sunt principala cauză a deceselor nou-născuţilor nu doar în România, ci şi la nivel global. „Un copil născut prematur are nevoie de îngrijiri speciale pentru că organele sale vitale sunt nepregătite pentru viaţă. Are nevoie de incubator, pentru a-şi menţine căldura, are nevoie de ventilaţie mecanică, pentru a putea respira şi, mai presus de toate, are nevoie ca tratamentul medical să nu lipsească din maternitate”, spune dr.  Adrian Crăciun, şef secţie Neonatologie, Maternitatea Cantacuzino.

Cel mai nou studiu efectuat de către Organizaţia Salvaţi Copiii Internaţional arată că este nevoie de mai multă implicare la nivel global pentru a spori şansele de supravieţuire a nou-născuţilor. Deşi din 1990 s-a făcut un progres remarcabil în reducerea mortalităţii infantile, de la 12,4 milioane de copii la 7,6 milioane în 2010, dar rata mortalităţii în cazul nou-născuţilor nu a scăzut semnificativ, arată studiul „Zece ani de schimbări în supravieţuirea nou-născuţilor”.

„Deşi eforturile globale de reducere a mortalităţii infantile sunt susţinute, iar din 2000 în 2010 mortalitatea nou-născuţilor a scăzut de la 3,7 milioane la 3,1 milioane anual, trebuie să ne asigurăm că ne concentrăm eforturile pe momentul din viaţă în care mor copiii. Acesta este, în mod şocant, exact la venirea lor pe lume”, a declarat  Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv, Salvaţi Copiii Romania.

Investiţie în viitor

Pentru a preîntâmpina factorii de risc în mortalitatea nou-născuţilor în România, organizaţia Salvaţi Copiii România desfăşoară programul „Fiecare copil contează”, care are ca focus educarea şi informarea gravidelor şi a mamelor din comunităţi cu o rată mare a mortalităţii infantile, dar şi dotarea cu echipamente medicale a maternităţilor. Donaţiile de anul acesta, în valoare de 172.500 lei, au fost făcute maternităţii Cantacuzino din Bucureşti şi maternităţii din Adjud, judeţul Vrancea.

Dacă în ceea ce priveşte dotarea tehnologică, spitalele din România respectă standardele europene, lipsa de personal calificat este o problemă gravă. Preşedintele Asociaţiei Române de Neonatologie, prof. dr. Silvia-Maria Stoicescu avertizează că tot mai mulţi specialişti pleacă din ţară, iar tinerii care termină facultatea de medicină se formează în timp. O echipă de specialişti în neonatologie are nevoie de aproximativ trei ani pentru a putea lucra într-o maternitate performantă.   

Greutatea mică la naştere a copiilor este cauzată de mai mulţi factori:

Malnutriţia sau starea precară de sănătate a mamei;

Lipsa controalelor prenatale şi a planificării familiale. Conform unui studiu efectuat de organizaţia Salvaţi Copiii România în judeţele Iaşi, Vaslui, Botoşani, Neamţ, Suceava, pe un eşantion de 200 de respondenţi, 37 % dintre mame afirmă că nu au fost la nici un control ginecologic în timpul sarcinii;

 Vârsta mamei. Aproximativ 36% din mame au născut primul copil înainte să împlinească 18 ani, iar vârsta medie a mamei la naştere este de 18 ani, cu mult sub media din populaţia generală.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă