2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăGDPRCum obţineţi asistenţă medicală la domiciliu

Cum obţineţi asistenţă medicală la domiciliu

Pentru aprobarea dosarului aveţi nevoie de o recomandare de la medicul care v-a făcut externarea sau de la un specialist din ambulatoriu.

Asistentul Anca Diaconu, specializată în îngrijiri la domiciliu pentru pacienţi care nu se deplasează, duce cu ea un geamantan roşu de vreo cinci kilograme, doldora de pansamente, punguţe pentru perfuzii, leucoplast, seringi şi alte materiale sanitare. Astăzi este pe teren cu şoferul Vasile. Prima oprire are loc pe strada Lizeanu, la o pacientă în vârstă de 71 de ani, Silvia Iordan, care a suferit în aprilie un atac vascular cerebral.

„Daţi comenzi la creier ca să vă faceţi bine”

Pe masa pacientei stau zeci de cutii cu pastile şi borcănaşe cu soluţii dezinfectante. Doamna Iordan, fost funcţionar la Spitalul Caritas din Bucureşti, a făcut un atac cerebral în aprilie anul acesta, iar de când stă nemişcată s-a ales cu o rană pe partea dorsală. În lipsa îngrijirilor speciale, rana s-ar infecta. Totodată, femeia are nevoie de un kinetoterapeut care să o reînveţe să bea, să mănânce, să meargă. Asistentul îşi pune mănuşi chirurgicale, dezinfectează rana cu betadină şi îi aplică pacientei comprese pliate. „În două luni îi scoatem escara şi a scăpat, iar dacă îi mai cumpăraţi şi o saltea specială îi va fi mult mai bine”, îi spunea ea lui Nicolae, fiul doamnei Iordan. Urmează măsurarea tensiunii. „Este normală”, o linişteşte ea pe femeie, care a ajuns la atac vascular cerebral în urma unui puseu puternic de tensiune. Fac împreună şi câteva exerciţii. „Mişcaţi puţin piciorul. Daţi comenzi la creier, ca să vă faceţi bine”, o încurajează asistentul, care o asigură că mâine va veni şi colegul său kinetoterapeut să lucreze cu ea.

Doar câteva mii de dosare aprobate anual

De vizite la domiciliu făcute de asistenţi specializaţi ar trebui să beneficieze toţi pacienţii externaţi din spital care au suferit un atac vascular cerebral, o intervenţie ortopedică, o amputaţie sau cei care au primit cruntul diagnostic de cancer. „Asistenţii pot face injecţii, pot monta sonde urinare, pune perfuzii, branule, recolta diverse analize, lucra exerciţii de kinetoterapie cu pacienţii”, explică medicul Cornel Brotac, de la firma Brotac Medical Group din Bucureşti. Astfel de servicii ar trebui să fie gratuite pentru cei care au plătit asigurări sociale şi sunt imobilizaţi, dar sunt aprobate numai câteva mii de dosare pe an, în limita unui buget disponibil. În Bucureşti, spre exemplu, anul trecut au fost aprobate doar 2.200 de dosare. „Dacă s-ar susţine mai multe dosare, s-ar face economii serioase în spitale”, consideră medicul Cornel Brotac.

Lectura şi romanţele, cele mai bune anestezice

Printre familiile care s-au zbătut să obţină aprobarea unui astfel de dosar s-a aflat şi cea a lui Sever Barboni (61 de ani), fost inginer în proiectare. Bărbatul a suferit un atac vascular în martie şi are nevoie de tratament la domiciliu.

O perfuzie stă agăţată de lustră. Prin mâna stângă, domnul Barboni primeşte în organism o substanţă care îi hrăneşte celulele nervoase.

„Cum vă mai simţiţi, domnule Barboni?”, întreabă asistentul.

„M-am cam deranjat la stomac”, răspunde el.

Soluţia vine imediat: supă cu morcov, ţelină, păstârnac. Domnul Barboni nu agreează ideea. Ar mânca o scrumbie la grătar.

Pentru că este cam palid la faţă, asistentul îl sfătuieşte să mai iasă în curte, la aer, dar nici asta nu vrea. Dacă ar putea, ar face mai degrabă o plimbare cu motocicleta. Se mulţumeşte însă cu lectura. Îi ţin de urât volumul „Maria cea fără de moarte”, de Gaby Michailescu şi CD-urile cu romanţe.  

 

Cum întocmiţi dosarul

Pentru a putea beneficia de astfel de servicii, familia pacientului trebuie să dovedească faptul că bolnavul a plătit asigurări de sănătate (se obţine o adeverinţă de asigurat de la casa de sănătate de care aparţine pacientul). Pe baza acelei adeverinţe de asigurat, familia trebuie să întocmească un dosar care să conţină o recomandare de la medicul care a făcut externarea din spital, o copie după buletinul de identitate, biletul de externare, o hârtie din care să reiasă că nu este vorba despre o boală profesională. „Perioada în care pacienţii pot beneficia de astfel de servicii este stabilită de medicul care a făcut recomandarea, dar în limita a 90 de zile.

Cererile se analizează într-un interval de 24 de ore de la data depunerii şi sunt aprobate în limita sumelor prevăzute”, precizează Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti. În Capitală, sunt 11 firme care oferă servicii la domiciliu (toate se regăsesc pe website-ul www.casmb.ro), iar pacienţii pot alege o firmă după bunul plac. Pacienţii care nu primesc ajutor din partea Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate pot beneficia de astfel de servicii şi contra cost. La firmele de specialitate care oferă îngrijiri la domiciliu preţurile variază între 30 şi 100 de lei pentru o vizită. În primă fază, pacientul este evaluat de un medic generalist, care stabileşte un plan de îngrijire, apoi pacientul este vizitat zilnic de un asistent sau de un kinetoterapeut.

Cele mai citite

Firmele mici trebuie să se adapteze rapid la interacțiunile fiscale cu ANAF

De la 1 ianuarie 2025, contribuabilii mici din România sunt obligați să transmită fișierul standard de control fiscal (SAF-T) Fișierul standard de control fiscal SAF-T...

Rovinieta 2025: Costuri, valabilitate și modificări legislative

Proprietarii vehiculelor surprinse fără Rovinietă riscă sancțiuni, valoarea acestora fiind stabilită în funcție de tipul vehiculului și de durata utilizării ilegale a infrastructurii rutiere Începând...

Horoscop 15 ianuarie 2025. Leii trebuie să își păstreze calmul

Horoscop 15 ianuarie 2025. Sfaturi utile pentru fiecare zodie, cu privire la cum să abordeze diferite provocări și cum să se pregătească pentru ziua...
Ultima oră
Pe aceeași temă