Statisticile arată că una din 20 de persoane suferă de coşmaruri cronice. Din păcate, însă, acestea nu rămân fără urmări, putând cauza migrene, insomnii, oboseală, anxietate şi chiar depresie. Un studiu recent realizat în China a arătat că depresia este de cinci ori mai comună în cazul bărbaţilor care se plâng de coşmaruri în mod regulat, relatează Daily Mail.
În cadrul studiului, psihiatrii au investigat coşmarurile a 9.000 de adulţi, luând în considerare frecvenţa şi eventualele legături între acestea şi starea de sănătate. A reieşit că 5,1% dintre respondenţi au coşmaruri frecvent, cel puţin o dată pe săptămână. Acestea sunt mai comune în cazul femeilor, 6,2% comparativ cu 3,8%.
Potrivit ziare.com, nevroticii sunt mai predispuşi la coşmaruri, la fel ca şi cei mai prost plătiţi, de 2,3 ori mai predispuşi să viseze urât, de cel puţin 3 ori pe săptămână. Stresul, venitul şi statutul social, toate influenţează calitatea somnului şi, implicit, apariţia coşmarurilor. De aici şi până la probleme psihiatrice nu e un drum foarte lung, cei care au frecvent coşmaruri fiind de 5,7 ori mai predispuşi să primească un astfel de diagnostic.
Cel mai adesea, în 39,5% dintre cazuri, apare senzaţia de cădere, în 25,7% cel care visează este hăituit, vânat, în 25,3% din cazuri intervine paralizia, în 24% din cazuri apar vise în care se întârzie la un eveniment. În 20% dintre cazuri o persoană apropiată moare sau dispare, iar în 17,3% cel care visează nu poate îndeplini o sarcină.