-4 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăGDPR„Cum m-am îmbolnăvit de diabet"

„Cum m-am îmbolnăvit de diabet”

Constantin Busuioc (48 de ani) regretă că a făcut abuz de Cola, dulciuri, pâine, cartofi şi ţigări. Toate aceste obiceiuri rele i-au adus pe cap o boală incurabilă şi l-au făcut dependent de injecţii cu insulină.În România sunt aproape 800.000 de persoane care suferă de diabet, fie de tip 1 (diabet în­născut), fie de tip 2 (cauzat de stilul de viaţă), dar medicii esti­mează că numărul acestora va creşte în următorii doi-trei ani. „Şi românii, ca şi occidentalii, au început să se mişte din ce în ce mai puţin şi să mănânce tot mai mult. Îşi comandă mânca­rea pe internet, merg la fast-food, sunt stresaţi”, atrage atenţia medicul diabetolog Cristian Serafinceanu, conferenţiar la Facultatea de Medicină şi Farmacie Bucureşti.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în lume există cel puţin 171 milioane de persoane care suferă de diabet, iar până în 2025 numărul acestora se va dubla.

 

„Beam tone de Cola”

Până să înveţe să se hrănească sănătos, Constantin participa la cursurile de nutriţie de la Spitalul „Nicolae Malaxa”, din Bucureşti, şi citea cărţi despre ce înseamnă o alimentaţie sănătoasă. „Pe mine hrana m-a îmbolnăvit. Nu mă interesa ce şi cât mâncam şi nici ce puneam în coşul de cumpărături. Acum, când văd că oamenii nu se uită la ce cumpără, mă minunez. Eu verific tot, de la termenul de garanţie până la conţinutul de E-uri, zahăr şi grăsimi”, spune Constantin.

Dacă ar fi să se uite în urmă, Constantin ar zice că boala lui s-a declanşat după mai mulţi ani petrecuţi la muncă în Germania. „Acolo am mâncat în special cartofi. Îi găteam într-o tonă de bulion şi tot albi rămâneau. Tot acolo, nu am dat de gustul pâinii. Mâncam doar chifle cu gust de cârpă. În plus, beam «tone
de Cola», iar majoritatea legumelor şi fructelor pe care le consumam erau modificate gene­tic”, spune el.

 

Primul semn: setea excesivă

Constantin nu şi-a dat seama că este bolnav decât foarte târziu, când a început să-l doară rău piciorul drept, de nu mai putea să meargă. „Simptome am avut, dar nu le‑am luat în seamă. Deşi îmi era foame încontinuu, credeam că e normal, pentru că munceam mult. Nici faptul că beam 3-4 litri de apă zilnic ori că slăbisem 17 kilograme în doar trei luni nu m-a pus pe gânduri”, spune el.

Pacienţii se bucură că slăbesc, nu vin la medic, iar boala li se agravează. Doctorii atrag atenţia că primele semne ale diabetului sunt: setea excesivă, urinările frecvente care depăşesc doi litri pe zi, scă­derea în greutate, astenia fizică, somnolenţa, apariţia cârceilor.

Un alt simptom pe care Constantin Busuioc l-a ignorat a fost starea de somnolenţă, cu care se confrunta îndată ce se dădea jos din pat. „Îmi beam cafeaua la ora 8.00 dimineaţa şi, în loc să mă energizez, mă lua oboseala”, spune el. Acum, bărbatul re­gretă că a ignorat toate acele simptome şi că nu şi-a făcut nici măcar o glicemie de control.

 

„Nu fac o tragedie din diabet”

Odată diagnosticat, Constantin povesteşte că s-a lăsat de fumat şi a început să urmeze un regim alimentar sever. „Am început să mănânc doar carne friptă sau fiartă şi nu am mai pus gura pe zahăr. Au fost vremuri când am avut şi 90 de kilograme”, mai spune el.

De patru ani face injecţii cu insulină, un tratament pe care este obligat să îl ia zilnic, la oră fixă. „Când am început tratamentul cu insulină, făceam injecţii de două ori pe zi. Acum fac doar una singură, pentru că mi s-a stabilizat glicemia”, povesteşte el. Injecţiile se fac ra­pid, fie în burtă, fie în picior, după cum recomandă medicul.

Cât priveşte regimul alimentar, bărbatul spune că este obli­gat să îşi supravegheze foarte bine consumul de carbohidraţi. „Trebuie să mă uit foarte atent la ce cantitate de pâine, orez, cartofi, mazăre mănânc, toate acestea fiind alimente foarte bogate în carbohidraţi.  În schimb, ştevie, lobodă, salată, roşii pot să mănânc fără nici un fel de restricţii cantitative”, spune bărbatul.

În timp, Constantin şi-a acceptat boala şi faptul că trebuie să ţină regim. E fericit că trăieşte şi că există tratament pentru boala sa. „Nu fac o tragedie din diabet. Merg în continuare la chefuri cu soţia, dar nu mai mănânc pe săturate şi îmi calculez hidraţii. De regulă, mănânc o salată, cu puţin piept de pui la grătar şi câţiva cartofi natur”, spune Constantin, adăugând că boala nu l-a făcut să renunţe la pasiunile sale de dinainte.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă