5.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăGDPRCum înving copiii cancerul

Cum înving copiii cancerul

Iulia, diagnosticată în urmă cu şase ani cu cancer, este unul dintre copii care au reuşit să învingă boala. Acum, la 18 ani, Iulia se consideră o norocoasă şi este fericită ca a trecut de această etapă dificilă a vieţii ei.

Iniţial, ea a fost diagnosticată cu anemie de medicul de familie, dar după 20 de zile de tratament pentru această boală, starea i s-a agravat şi a ajuns la spital.

Aici i s-a pus diagnosticul corect şi a început tratamentul pentru cancer cu citostatice. S-a simţit bine o perioadă după care a început să aibă probleme şi a fost nevoită să facă o operaţia chiar în ziua în care a împlinit 17 ani.

Viaţa ei nu a mai fost la fel decât a aflat că are cancer, în acel moment fata a încetat să se mai simtă ca un copil normal pentru că devenise diferită. Tratamentul a fost dureros şi costisitor, iar efectele lui se resimt încă. Iulia  spune că nici măcar nu poate să mănânce ca un copil de vârsta ei pentru că trebuie să respecte un regim alimentar special. 

„Pe mine m-a maturizat foarte mult această experienţă şi cred că lucrul care m-a motivat este faptul că ştiu un lucru: speranţa moare ultima”, spune Iulia.

Deşi lupta cu boala a fost un chin pentru ea, Iulia nu a renunţat niciodată şi îi sfătuieşte pe copii care au cancer şi pe părinţii lor să  facă la fel. Ea îi indeamnă pe copii diagnosticaţi cu cancer să lupte pentru viaţa lor şi să nu renunţe la speranţă nici măcar atunci când medicii sunt pesimişti.

Urmărirea simptomelor, cea mai bună armă împotriva cancerului

Cancerul este a doua cauză de deces la copii, iar în România 500 de micuţi sunt afectaţi în fiecare an de această boală. Un rol crucial în depistarea cancerului o au părinţii care trebuie să acorde importanţă oricărei schimbări în starea de sănătate a copilului.

„Orice semn trebuie analizat de medici şi de părinţi, iar oncologii trebuie să ia în seamă tot ceea ce părintele consideră că este în neregulă cu copilul pentru că ei văd cel mai bine simptomele”, spune doctorul Monica Dragomir, şefa secţie de oncopediatrie de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” din Bucureşti.

Deşi cancerul nu poate fi  niciodată vindecat în totalitate, o diagnosticare precoce poate creşte considerabil rata de supravieţuire şi de vindecare a micuţilor. Din păcate, majoritatea copiilor care au cancer ajung să fie diagnosticaţi prea târziu pentru că medicul sau familia nu acordă importanţă simptomelor bolii.

Este adevărat că semnele cancerului la copii sunt nespecifice şi se regăsesc în cazul multor boli uşoare, dar este mai bine să previi decât să ajungi în situaţia de a regreta mai târziu.

Aşadar, dacă observi că micuţul tău este anemic, are sângerări sau nu mai are poftă de mâncare atunci ar fi mai bine să mergi cu el la medicul de familie şi la un consult de specialitate. Nu te teme să îi spui toate amănuntele medicului, chiar şi cele care ţi se par stupide, pentru că este posibil ca ele să fie importante pentru stabilirea unui diagnostic.

Simptomele cancerului la copii

Cele mai frecvente tipuri de cancer la copii sunt leucemia şi limfoamele, urmate de tumorile cerebrale. Doctorul Anca Coliţă de la spitalul bucureştean Fundeni spune că această boală are o evoluţie rapidă şi este foarte agresivă, de aceea diagnosticarea rapidă este foarte importantă.

Doctorul Monica Dragomir atrage atenţia asupra simptomelor care pot fi semne ale cancerului la copii:
•    Mărirea în volum a ganglionilor
•    Febră, paloare, sângerări, dureri osoase sau articulare, oboseală constantă
•    Tumori vizibile sau palpabile, creşterea în volum a abdomenului
•    Dureri de cap, însoţite deseori de vărsături şi de probleme de mers
•    Pete albicioase la nivelul pupilei
•    Dureri osoase la nivelul articulaţiilor

În România există foarte multe cazuri în care copii sunt diagnosticaţi greşit sau într-o fază avansată a bolii. Acest lucru se datorează  faptului că diagnosticarea cancerului la copii este un proces foarte dificil şi necesită echipamente de specialitate, care sunt şi foarte scumpe.  Iar în ţara noastră accesul la astfel de investigaţii performante este limitat, spune Anca Coliţă.

Cancerul este tratabil

„Un cancer în stadiu incipient poate fi vindecat în proporţie de 80 la sută”,  afirmă doctorul Monica Dragomir.

Dar riscurile sunt mari chiar şi după ce boala a fost învinsă. Din 20 de copii  care au supravieţiut, unul va dezvolta din nou cancer, spune  doctorul Anca Coliţă.
Iar tratamentul pentru cancer nu se termina în câţiva ani. Un supravieţuitor trebuie să fie supravegheat toată viaţa de un medic datorită efectelor care pot apărea mai târziu în viaţă.

Lipsă de specialişti

Institutele de oncologie din România sunt dotate cu  echipamente necesare pentru a asigura un tratament adecvat copiilor cu cancer, dar una dintre problemele cu care se confruntă ele este lipsa personalului medical. În prezent, la nivel naţional sunt mai puţin de 50 de doctori cu astfel de specializare, iar numărul asistenţilor medical este insuficient.

„Este foarte greu să lucrezi cu un medic şi o asistentă pe tură, nu se poate face faţă fizic numărului de pacienţi. În străinătate situaţia este alta, acolo există o asistentă la trei- patru pacienţi, dacă nu câte o pacientă pentru fiecare bolnav”, spune Monica Dragomir.

În România, supra¬specializarea de oncologie pediatrică a fost desfiinţată acum şase ani, chiar în momentul în care aceasta a fost recunoscută oficial în Europa, atrage atenţia sefa secţiei de oncopediatrie de la Institutul Oncologic din Bucureşti.

Cele mai citite

Parada de 1 Decembrie la București. Peste 2000 de militari prezenți

Militarii se pregătesc intens pentru parada de 1 Decembrie din București, care va avea loc la Piața Arcul de Triumf. Parada de 1 Decembrie la...

Parada de 1 Decembrie la București. Peste 2000 de militari prezenți

Militarii se pregătesc intens pentru parada de 1 Decembrie din București, care va avea loc la Piața Arcul de Triumf. Parada de 1 Decembrie la...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...
Ultima oră
Pe aceeași temă