13.5 C
Bucureศ™ti
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasฤƒGDPRCum influenลฃeazฤƒ hormonii sexuali sฤƒnฤƒtatea inimii

Cum influenลฃeazฤƒ hormonii sexuali sฤƒnฤƒtatea inimii

În urma unui amplu studiu, oamenii de ลŸtiinลฃฤƒ americani au descoperit o serie de influenลฃe ale hormonilor sexuali (gonadotrofinele) asupra funcลฃionฤƒrii aparatului cardiovascular. Mai exact, este vorba de modul în care acest tip de hormoni afecteazฤƒ structura ลŸi funcลฃionalitatea ventriculului drept (VD) al inimii. În mod normal, o insuficienลฃฤƒ ventricularฤƒ dreaptฤƒ poate fi cauzatฤƒ de un defect septal ventricular, o embolie pulmonarฤƒ, o hipertensiune arterialฤƒ pulmonarฤƒ sau o insuficienลฃฤƒ respiratorie cronicฤƒ.

Cercetฤƒtorii au descoperit cฤƒ femeile care fac terapie hormonalฤƒ ce ridicฤƒ nivelul de estrogen (hormon specific feminin, secretat de ovare) prezintฤƒ riscuri foarte mari de scฤƒdere a volumului sistolic din ventriculul drept (cu rolul de a primi din auricul sângele dezoxigenat pe care îl retransmite în artera pulmonarฤƒ spre plฤƒmâni). În mod contrar, o terapie hormonalฤƒ care mareลŸte nivelul testosteronului (principalul hormon masculin, produs de celulele Leydig din testicule) are ca efect o creลŸtere a volumului sângelui pompat prin ventriculul drept în cazul bฤƒrbaลฃilor. Potrivit specialiลŸtilor, testosteronul creลŸte conductibilitatea inimii, mฤƒrind conลฃinutul muลŸchiului cardiac în glucide ลŸi minerale. De asemenea, un nivel crescut de dehidroepiandrosteron (DHEA) duce la creลŸterea activitฤƒลฃii cardiace în RV în rândul femeilor. DHEA este un hormon produs din colesterol de cฤƒtre glandele suprarenale ลŸi are ca efecte principale întฤƒrirea imunitฤƒลฃii organismului, asigurarea elasticitฤƒลฃii epidermei ลŸi a robusteลฃii muลŸchilor.

„Acest studiu pune accentul pe importanลฃa cunoaลŸterii efectelor hormonilor sexuali asupra funcลฃionฤƒrii inimii ลŸi în special a funcลฃiei ventriculului drept. Este crucial ca, atât din punct de vedere clinic, dar ลŸi al explorฤƒrilor funcลฃionale, sฤƒ avem cât mai multe informaลฃii de susลฃinere a mฤƒsurilor terapeutice, pentru a preveni apariลฃia unor malpraxis-uri cu efecte uneori dramatice ลŸi ireversibile pentru un pacient” – a declarat dr Steven Kawut, coordonatorul studiului, doctor în ลŸtiinลฃe medicale ลŸi profesor de epidemiologie la Catedra de Medicinฤƒ din cadrul Universitฤƒลฃii Pennsylvania.

Publicat în ediลฃia online a revistei „American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine”, studiul, intitulat „MESA-RV”, a fost efectuat pe un lot de 7.000 de voluntari originari din diverse zone geografice (caucazieni, afro-americani, hispanici ลŸi chinezi), cu vârste cuprinse între 45 ลŸi 84 de ani, rezidenลฃi la momentul cercetฤƒrii în Statele Unite. La realizarea studiului, cercetฤƒtorii au folosit ลŸase tipuri de dozฤƒri hormonale prin analize de sânge periodice, dar ลŸi scanarea prin rezonanลฃฤƒ magneticฤƒ a activitฤƒลฃii cardiace. SpecialiลŸtii au inclus în grupul de studiu atât subiecลฃi sฤƒnฤƒtoลŸi clinic, cât ลŸi persoane cu disfuncลฃii ventriculare ลŸi femei aflate la menopauzฤƒ. „Marele câลŸtig al acestui studiu este acela cฤƒ a deschis posibilitatea lansฤƒrii unor markeri care pot ajuta la identificarea persoanelor cu risc pe sistemul cardiovascular ลŸi diagnosticarea din timp a disfuncลฃiilor cardiace cauzate de afectarea ventricularฤƒ, permiลฃând corectarea acestora, cu ลŸanse maxime de normalizare a situaลฃiei pacientului” – a precizat dr Kawut.

„Pânฤƒ acum se ลŸtia cฤƒ bฤƒrbaลฃii sunt mai predispuลŸi la boli de inimฤƒ decât femeile, cauza fiind reprezentatฤƒ de hormonii sexuali. Efectul? Risc major de trombozฤƒ cardiovascularฤƒ sau de atac cerebral. Dar, MESA-RV este, la ora actualฤƒ, primul ลŸi deocamdatฤƒ singurul studiu realizat pe baze ลŸtiinลฃifice moderne care pune în evidenลฃฤƒ relaลฃia concretฤƒ dintre hormonii sexuali ลŸi activitatea ventriculului drept, cu implicaลฃii majore în terapia sistemului cardiovascular” – a declarat dr. Corey E. Ventetuolo, ลŸeful Colegiului de Medicinฤƒ ลŸi Chirurgie de la Universitatea Columbia. El a adฤƒugat cฤƒ, în multe cazuri, acลฃiunea complexฤƒ a hormonilor sexuali asupra întregului organism uman poate explica diverse paradoxuri medicale precum cel al hipertensiunii arteriale pulmonare, în care rฤƒspunsul ventriculului drept are un rol determinant în supravieลฃuire. „Chiar daca, potrivit statisticilor, femeile sunt mult mai predispune la acest tip de maladie din cauza dezechilibrelor hormonale, ele au totuลŸi avantajul de a beneficia mai bine decât bฤƒrbaลฃii de pe urma protecลฃiei cardiovasculare oferite de funcลฃionarea mai bunฤƒ a ventriculului drept” – a mai spus dr Kawut, autorul studiului, care a explicat cฤƒ participanลฃii la teste vor efectua un nou set de analize specifice hormonale ลŸi cardiace peste 10 ani.

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Rodica Nassar รฎl apฤƒrฤƒ pe Ciolacu dupฤƒ gafa lui Ciucฤƒ

โ€žRฤƒspuns corect. Nota 10โ€, este reacศ›ia deputatului PSD Rodica Nassar dupฤƒ ce Nicolae Ciucฤƒ, รฎntrebat ce calitฤƒศ›i are Marcel Ciolacu, pe care el nu...

Bฤƒrbat gฤƒsit decedat รฎntr-un parc din Craiova. Poliศ›ia a deschis o anchetฤƒ

Un bฤƒrbat a fost gฤƒsit decedat, marศ›i dupฤƒ-amiazฤƒ, รฎn Parcul Mureศ™ din municipiul Craiova. Poliศ›ia a fost sesizatฤƒ ศ™i la faศ›a locului s-au deplasat...

Israelul a lovit din nou fieful Hezbollah din sudul Beirutului

Agenลฃia naลฃionalฤƒ de presฤƒ a Libanului (ANI) a raportat marลฃi searฤƒ o serie de lovituri care au provocat "distrugeri masive" รฎn suburbiile de sud...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ