-1.2 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăGDPR„Criminal" şi „inuman". Cum văd străinii sistemul medical românesc

„Criminal” şi „inuman”. Cum văd străinii sistemul medical românesc

Dacă pentru români atenţiile date medicului sunt un lucru obişnuit, străinii se arată şocaţi şi vorbesc despre un sistem sanitar „criminal” şi „inuman” în articole dedicate României.

După protestele din toată ţara, presa străină a devenit interesată de sistemul sanitar din România. AFP a publicat ieri un articol cu titlul „În România, sistemul de sănătate are nevoie de terapie de urgenţă”, în care face o scurtă radiografie a acestui sistem, pe care îl caracterizează drept „inuman”. Jurnaliştii străini vorbesc despre lipsa de respect pe care medicii o au faţă de pacienţi şi care e mai gravă decât penuria de medicamente. „Este o situaţie criminală. Sunt câţiva medici buni, pasionaţi, dar de cele mai multe ori eşti tratat în mod deplorabil, începând prin modul în care ţi se vorbeşte până la îngrijirile care nu îţi sunt acordate”, spune Ana (32 de ani), care suferă de o boală gravă. Potrivit analiştilor citaţi de AFP, de vină pentru situaţia aceasta sunt salariile mici ale medicilor.

„Cât timp acestea vor fi de zece ori mai mici decât ale colegilor lor occidentali, corupţia şi exodul medicilor vor continua”, notează AFP.

Nici un pacient nu merge la spital fără plicuri cu bani

Jurnaliştii francezi mai scriu că în România, o ţară care a acceptat stoic o cură de austeritate, nici un pacient nu merge la spital fără să pregătească plicuri cu bani şi citează o pensio­nară internată recent într-un spital public: „Imediat după internare am fost informată în legătură cu tarifele practicate de chirurg şi anestezist”, mărturiseşte femeia. În aceste condiţii, o reformă a acestui sistem este vitală, subliniază presa străină.

Presiuni de la FMI şi Banca Mondială

După eşecul comisiei preziden­ţiale de a impune o lege care să genereze reforma sanitară, oficialii europeni rămân, de asemenea, cu ochii pe noi, mai ales că România a primit bani de la Banca Mondială pentru a face schimbări în acest domeniu. Una dintre măsurile asupra cărora BM a insistat a fost introducerea coplăţii, măsură menită să combată şpaga din sistem. „Există presiuni şi din partea FMI, şi de la Banca Mondială de a face schimbări în acest domeniu”, ne-a confirmat medicul Victor Olsawsky de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Un studiu făcut de Banca Mondială în urmă cu câţiva ani arăta că plăţile informale în România se ridică la 300 milioane de euro pe an.

Se pregătesc analize de impact

Richard Florescu, director de programe sociale al Băncii Mondiale la Bucureşti, susţine însă că nu e vorba de presiuni. „Au loc discuţii despre oportunitatea de a avea un nou cadru legal, cu reforme punctuale. În pofida măsurilor pe care Banca Mondială le-a trasat, spitalele au continuat să acumuleze datorii, medicina de familie nu s-a reformat şi medicii nu asigură continuitate în weekend, iar segmentul asigurărilor de sănătate stă foarte prost”, ne-a declarat acesta. Oficialul a lăsat să se înţeleagă că, prin noul proiect, ar putea fi propuse asigurări complementare private de sănătate. „Serviciile medicale pe care statul nu şi le permite ar putea fi oferite prin asigurări complementare. Trebuie analizat foarte bine impactul acestor asigurări asupra populaţiei. Nu se va putea legifera nimic în absenţa unor analize de impact”, a adăugat Florescu.

Totodată, oficialul Băncii Mondiale a vorbit despre definitivarea unui pachet de bază de servicii medicale, în două etape. „Ministerul Sănătăţii a angajat asistenţă străină pentru asta, mai departe depinde de voinţa politică de a prezenta sau nu acest pachet”, ne-a declarat Florescu.

Unul dintre motivele pentru care proiectul comisiei prezi­denţiale nu a fost acceptat a ţi­nut şi de faptul că venea cu măsuri extrem de liberale destinate unui sistem de stânga, bazat pe solidaritate socială, cu un puternic segment public.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă