17 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăGDPRCopilarie bauta

Copilarie bauta

Conform unui studiu, din 952 de adolescenti cu varste cuprinse intre 14 si 19 ani, aproape toti (94,4%) sunt consumatori de alcool. Acestia prefera sa consume bauturi alcoolice cu prietenii, dar si cu familia sau chiar singuri. De asemenea, 43% din liceeni au fumat cel putin o data in viata.

Primul pahar, la 13 ani

Un studiu ingrijorator arata ca varsta medie de incepere a consumului de alcool printre adolescenti este de 13,6 ani. Mai mult, 99% din adolescentii care consuma alcool fac acest lucru cu prietenii, 48,2% cu familia, 13,3% cu alte persoane, iar 7,3% – singuri. Aceste date sunt cuprinse in lucrarea „Consumul de bauturi alcoolice in randul adolescentilor secolului XXI”, realizat de specialistii Carmen Dumitrache, Camelia Teodora Stanescu si Ionel Iosif de la Institutul de Sanatate Publica Bucuresti. Conform studiului, 94,4% din subiecti consuma alcool.
Un procent foarte mare (77,6) este reprezentat de consumatorii ocazionali, doar 2,1% fiind consumatori zilnici. 9,1% din cei chestionati consuma o data pe saptamana alcool, iar 5,6% sunt consumatori de fiecare luna. Autorii precizeaza ca preferintele exprimate au atins intreaga gama de bauturi alcoolice, aproape 19% consuma bauturi distilate.
Consumul pe stomacul gol este prezent in proportie de 9,5%.

57% s-au imbatat

Sambata ramane ziua cea mai preferata pentru consumul de alcool, aproape toti adolescentii optand pentru aceasta zi. Cantitatea de alcool consumata o data variaza intre 100 de ml si maximum 10 litri. De asemenea, autorii lucrarii subliniaza ca la intrebarea „te-ai imbatat” peste jumatate (57,8%) au afirmat ca au cunoscut ce inseamna starea de betie.

Semnal de alarma

Concluziile au fost prezentate la lucrarile celei de-a 40-a conferinte nationale a ISPB. Lotul de elevi a totalizat un numar de 952 de subiecti, elevi in clasele a IX-a, a X-a, a XI-a si a XII-a din liceu si anul I, respectiv II de scoala profesionala. Lotul de subiecti a fost structurat in functie de institutia de invatamant pe care au frecventat-o acestia: 819 respondenti au fost cuprinsi in licee, iar 133 in scoli de arta si meserii. In functie de sexul adolescentilor, repartitia este urmatoarea: 425 sunt de sex masculin, restul 527 de sex feminin.
Cei de trei specialisti de la Institutul de Sanatate Publica Bucuresti au motivat lucrarea din dorinta de a cunoaste cu adevarat fenomenul consumului de alcool in randul tinerilor.
„In grupa de varsta 14-19 ani, procesele de dezvoltare somatica nu mai sunt atat de intense, dar in ceea ce priveste dezvoltarea neuropsihica, aceasta este cea mai intensa”, precizeaza specialistii. Recomandarile vizeaza implicarea societatii prin toate componentele sale pentru actiunea de lupta si preventie a comportamentelor de risc.

Prima tigara, la 10 ani

Si fumatul reprezinta un comportament de risc pentru sanatatea adolescentilor. Aproape jumatate din adolescenti (43%) au fumat. 17% o fac ocazional, 17% – zilnic, iar doar 9% – experimental. 2,3% din adolescenti au inceput sa fumeze inainte de varsta de 10 ani. Numarul de tigari fumate zilnic variaza intre una si un pachet. Aproape trei sferturi fumeaza cinci tigari pe zi. 25,7% declara ca au fumat si impreuna cu profesorii, iar 72,3% au precizat ca se fumeaza in familiile lor.

Apar boli de inima

Medicii psihiatri au avertizat in repetate randuri ca atat alcoolul, cat si tutunul sunt doua din cele mai puternice droguri. Consumul lor, mai ales incepand de la o varsta frageda, este extrem de periculos, putand fi sursa unor boli cumplite, cum sunt tumorile. Alcoolul face sa incetineasca functionarea celulelor si organelor. El are o influenta negativa asupra creierului, afectand centrii echilibrului, perceptiei, vorbirii si gandirii. Alcoolul mareste riscul de aparitie a bolilor de inima, a infarcturilor. Consumul zilnic duce la afectarea ficatului si aparitia unor boli fatale (ciroza hepatica, cancerul de ficat). El sta la baza gastritei, pancreatitei, ulcerului. Din punct de vedere psihic, consumatorii de alcool au risc mai mare de a deveni depresivi sau de a avea stari de anxietate. In ceea ce priveste consumul de tigari, medicii avertizeaza ca efectele asupra organismului sunt nenumarate: se produce ingustarea vaselor de sange la nivelul creierului, apare contractia vaselor inimii, intretine ulcerul, distruge tenul etc. Fumul de tigara contine 40 de substante cancerigene care se depun in plamani. Astfel, sansele de aparitie a cancerului de plamani cresc considerabil.

Cele mai citite

Kelemen Hunor îl îndeamnă pe Klaus Iohannis să devină senator, după modelul Ion Iliescu, la terminarea mandatului

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, marţi seara, că actualul şef al statului, Klaus Iohannis, poate deveni senator, cu derogare în Parlament, la fel...

Atacatorul de la Palatul Parlamentului a fost prins într-o cameră de hotel din București

Bărbatul suspectat de comiterea atacului de la Palatul Parlamentului a fost prins într-un hotel din București, marți seară. Acesta ar suferi de depresie și...

TAROM oferă prețuri speciale la zborurile aniversare către Praga și Paris

Compania TAROM oferă 70 de vouchere pentru toate biletele achiziţionate pe site-ul companiei, în data de 18 septembrie, precum şi bilete la tarife începând...
Ultima oră
Pe aceeași temă