4.7 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăGDPRCongresul medical anual de la Viena a rasturnat mai multe tabuuri medicale

Congresul medical anual de la Viena a rasturnat mai multe tabuuri medicale

La congresul anual medical de la Viena, ce s-a desfasurat, recent, la Hotelul Hilton din capitala Austriei, s-au evidentiat reconsiderari asupra mai multor domenii de cercetare medicala, aducandu-se adevarate rasturnari de tabuuri. Despre aceste reconsiderari in domeniul sanatatii ne-a vorbit dna dr. Maria Antoaneta Ciochirca, chirurg, sef de lucrari la Catedra de Anatomie a UFM Bucuresti, care a participat la acest congres cu doua lucrari stiintifice.
Presedinta fondatoare a Asociatiei Nationale a Femeilor Medic din Romania si a Asociatiei Nationale a Femeilor cu Diploma Universitara din Romania, dr. Ciochirca a prezentat cercetarile sale legate de simptomatologia cu lo-calizare atipica in afectiuni clasice precum colecistita, cancer, tumori ovariene la persoane de varsta a treia si, respectiv, cercetarile pe care le-a efectuat asupra rolului si locului terapiei alternative si complementare in boli cronice si in ameliorarea durerii la pacienti de varsta a treia. Ca urmare a aprecierii lucrarilor pe care le-a prezentat, dr. Ciochirca a primit invitatia de a participa si la editia din 2006 a acestui important congres care va avea loc la Palatul Imperial Wiener Hofburg.

Importanta parametrului spiritual asupra evolutiei in timp a organismului uman

Unul dintre cele mai semnificative aspecte relevate a fost cel legat de recunoasterea importantei unei trilogii in evolutie, respectiv spiritualitatea, psihicul si cronobiologia (evolutia organismului in timp). Dupa cum este deja cunoscut, conform celei mai recente definitii a starii de sanatate sau a starii de bine, furnizata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), sanatatea este o rezultanta a binelui fizic, psihic si social. La acesti trei parametri recentul congres de la Viena l-a adaugat pe cel de-al patrulea, respectiv binele spiritual. Parametrul spiritual se refera la credinta omului in ceva ce ii da motivatie, de exemplu divinitatea, natura, umanitatea, profesia etc.

Andropauza, un fenomen similar menopauzei

Un aspect nou, evidentiat la acest congres si care provoaca reactie, in planul mentalitatilor, a fost cel legat de reconsiderarea andropauzei. Pana acum 10 ani, majoritatea cercetatorilor nu recunosteau fenomenele din andropauza. Acum se fac cercetari serioase in acest domeniu si se recunoaste ca andropauza, la fel ca menopauza, poate fi „zgomotoasa” sau „tacuta” si ca poate produce tulburari serioase in starea de sanatate. Medicina se reintoarce la recunoasterea diferentelor dintre sexe, concomitent cu aspectele de unitate ale vietii omului. Astfel, se pune acum un accent tot mai mare pe specificul reactiei la boala in functie de sex, fiind dovedit faptul ca barbatii si femeile se imbolnavesc in mod diferit, petrec o convalescenta diferita si chiar se vindeca diferit.

Evidentierea protectiei la stres

Relativ la stres, acest aspect a fost urmarit chiar din faza intrauterina. In cadrul congresului s-a facut referire si la Biblie, in care se precizeaza ca „femeia gravida nu trebuie atinsa nici macar cu o floare”.
S-a mentionat importanta deosebita a unui climat de liniste in care trebuie sa traiasca o viitoare mama. Pentru ca tot ce i se intampla mamei din punct de vedere psihic in timpul sarcinii este „hrana spirituala a fatului”. Cunoscand acest lucru, mamele care au avut probleme in plan psihic inainte de a naste vor urmari cu atentie nou-nascutul si vor fi intr-o mai mare masura capabile sa intervina pentru rezolvarea unor eventuale probleme in dezvoltarea psihica a acestuia.
Protectia la stres a fost analizata strans legat de calitatea vietii si de importanta educarii publicului, subliniindu-se ca fiecare om poate contribui la reducerea stresului din propria viata. Astfel, cei care sunt mai instruiti si mai informati gasesc mai repede alternative la problemele existentiale. De asemenea, miscarea organizata de intretinere a organismului si supravegherea dietei pot fi factori de atenuare a stresului, a carui definitie este „tot ceea ce modifica homeostaza (starea de echilibru) a organismului”.

Reintoarcerea la tratamentele naturiste si la metodele de diagnosticare holistica

In foarte multe tari dezvoltate, s-a constatat necesitatea reintoarcerii la produsele medicale pe baze naturiste care stimuleaza organismul in recastigarea starii de sanatate. Iar in multe reviste de specialitate din tari precum Franta si Germania sunt prezentate metode de diagnostic „la milimetru”, bazate pe analiza irisului ochiului sau a unui fir de par, pe baza carora se depisteaza afectiuni complexe.
Concluziile acestui congres au convers spre evidentierea faptului ca fiecare om are, cel mai adesea, viata pe care si-o face. Pentru ca solutii exista, unele chiar la indemana. Dar, pentru ca oamenii sa devina cat mai receptivi, este nevoie de multa educatie, acest obiectiv revenindu-le in mare masura medicilor, care vor trebui sa puna un mult mai mare accent pe profilaxie decat pe tratament. Ceea ce se pare ca este cu mult mai greu.

Cele mai citite

Scădere de 2,2% a producției industriale în România, în primele nouă luni din 2024

Ca serie ajustată, declinul a fost de 1,7% Producția industrială a României a înregistrată o scădere de 2,2% ca serie brută în primele nouă luni...

Jake Paul promite un KO împotriva lui Mike Tyson! „M-am născut pentru asta”

Jake Paul se pregătește intens pentru lupta cu Mike Tyson, promițând un KO pentru fanii săi și făcând o promisiune specială pentru mama sa. Jake...

Un fost angajat al CIA, acuzat de scurgere de informații clasificate privind planurile de atac ale Israelului asupra Iranului

Asif W. Rahman, un fost angajat al CIA, a fost arestat sub acuzația de scurgere de informații clasificate privind planurile de atac ale Israelului...
Ultima oră
Pe aceeași temă