14.4 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăGDPRCombinaţii periculoase de alimente şi medicamente pentru copii

Combinaţii periculoase de alimente şi medicamente pentru copii

Eficienţa unui medicament depinde, printre mulţi alţi factori, de momentul administrării, înainte sau după masă, dar şi de efectele pe care anumite alimente le pot avea asupra tratamentului.

Una dintre greşelile frecvente pe care o fac părinţii care îşi tratează singuri copiii constă în administrarea incorectă a acestora. Unele medicamente trebuie administrate după masă, altele în timpul mesei. Medicamentele se iau cu apa şi nu cu sucuri, naturale sau carbogazoase. Alimentele pot influenţa, de asemenea, eficienţa medicamentelor, de aceea laptele şi sucul de grepfrut sunt contraindicate în timpul tratamentului cu medicamente. Medicii pediatrii avertizează că este necesar ca părinţii să ştie şi să respecte toate aceste indicaţii pentru ca medicamentele să fie eficiente şi sigure pentru cel mic.

„Laptele sau iaurtul diminuează efectul multor medicamente, în special al celor care conţin antibiotice. Copilul care se află sub tratament nu ar trebui să bea lapte înainte de administrarea medicamentului şi nici jumătate de oră după. Există riscul ca eficienţa medicamentului să scadă foarte mult şi astfel afecţiunea să avanseze”, a explicat dr. Evelina Moraru, medic primar pediatru Spitalul de Urgenţă Sf. Maria Iaşi.

„Sucul de grapefruit este, de asemenea, periculos pentru că încetineşte procesul de metabolizare corectă a medicamentului de către ficat şi accentuează apariţia efectelor adverse. Sistemul de citocromi care metabolizează medicamentele este ocupat de substanţele din sucul de grapefruit şi astfel, medicamentele vor trece în circulaţie cu mare toxicitate. Acest efect se produce dacă medicamentele sunt administrate pe gură, aşa încât, oricine preferă gustul acestor fructe şi primeşte antibiotice, anticolesterolice, antitusive şi anticonvulsivante, trebuie să-l întrerupă”, a adăugat medicul.

Dintre toate categoriile de medicamente, antibioticele sunt cele mai periculoase. În primul rând, administrarea acestora fără avizul medicului şi mai ales atunci când nu sunt necesare creşte rezistenţa microbilor la aceste antibiotice. În al doilea rând, distrugând flora microbiană benefică, pot produce diaree, dureri, funcţionare incorectă a tubului digestiv. În acest caz, pregătirea unei mese cu legume bogate în fibre precum mazăre, broccoli, varză va înrăutăţi starea celui mic.

„Părinţii trebuie să ţină cont că medicamentele se administrează cu apă şi nu cu sucuri, naturale sau carbogazoase. Este adevărat că apa trebuie îndulcită când gustul medicamentului este extrem de amar, dar se vor utiliza cantităţi mici şi nici într-un caz nu se va introduce medicamentul în întreg biberonul cu lapte sau ceai”, a precizat dr. Evelina Moraru .

Este foarte important ca părinţii să se documenteze corect înaintea începerii unui tratament şi să ceară sfatul unui specialist pentru a beneficia de efectele vindecătoare ale medicamentelor şi a evita reacţiile adverse care în cazul copiilor pot fi foarte grave.

Orar de administrare a medicamentelor

Medicamentele necesare pentru tratamentul bolii de reflux gastro-esofagian sau gastrită trebuie administrate pe stomacul gol, dimineaţa, pentru a avea timp să scadă aciditatea înainte de a introduce în stomac alimentele. În caz contrar medicamentele nu-şi fac efectul.

Medicamentele antiinflamatoare se administreză în timpul mesei pentru a reduce frecvenţa apariţiei durerilor de stomac. Pe de altă parte, unele dintre antitermice, precum paracetamolul, se administrează cu 30 de minute înainte de masă pentru că altfel, alimentele din stomac pot împiedica trecerea medicamentului în sânge.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Deținut minor găsit decedat în camera de detenție. S-a spânzurat cu cablul de încărcare a telefonului

Un deținut minor aflat în custodia Penitenciarului Oradea a fost găsit spânzurat, duminică seara. Tânărul minor a fost descoperit decedat cu ocazia desfășurării activităților administrative...

Cadavrul unui bărbat, adus de ape în Slobozia Conachi, dintr-un sat vecin

Cinci persoane au murit, iar două sunt încă date dispărute. Școala se suspendă pentru două zile în zonele afectate de inundații Cadavrul unui bărbat a...

Un asteroid de dimensiunea unui zgârie-nori va trece pe lângă Pământ

Un asteroid de dimensiunea unui zgârie-nori, clasificat de NASA drept „potențial periculos,” va trece pe lângă Pământ marțea viitoare. Cu toate acestea, el va...
Ultima oră
Pe aceeași temă