La Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala „Prof. dr. Dan Theodorescu” din Bucuresti s-a conturat un centru interdisciplinar pentru tratamentul complex al anomaliilor dento-maxilare scheletale severe. Viata pacientilor nascuti cu mandibula sau maxilarul prea avansat sau prea retras s-a schimbat considerabil datorita acestor operatii complexe. Medicii le-au redat un aspect fizic normal, pe care niciodata nu mai sperau ca il vor avea.
Tulburari de crestere a oaselor
„Anomaliile dento-maxilare sunt afectiuni cauzate de tulburarile de crestere ale oaselor maxilare, care afecteaza aproximativ 0,5% din populatie, dand nastere unor tulburari severe ale esteticii faciale si functionalitatii aparatului dento-maxilar, cu un impact negativ asupra desfasurarii unei vieti normale a individului”, a explicat prof. dr. Alexandru Bucur, seful Clinicii de Chirurgie Orala si Maxilo-Faciala de la Spitalul de Stomatologie „Prof. dr. Dan Theodorescu”.
Cauze
Aceste anomalii au de cele mai multe ori o componenta genetica, ereditara. Totusi, exista o multitudine de factori care ar putea favoriza aparitia lor, cum ar fi: infectiile in timpul sarcinii, tulburarile endocrine ale copilului, carentele alimentare (in special de vitamina D), traumatismele faciale in perioada de crestere, despicaturile labio-maxilo-palatine (buza de iepure, gura de lup) etc.
Anomaliile dento-maxilare prezinta multiple forme clinice si pot afecta intr-o masura mai mare sau mai mica pacientii, in functie de severitatea anomaliei. In cazul prognatismului mandibular, aspectul este de fata alungita, imbatranita, cu un profil facial concav si tulburari de vorbire si alimentatie. „Situatii dificile sunt acelea in care un prognatism mandibular este asociat cu un retrognatism maxilar (pozitia prea posterioara a maxilarului superior), care agraveaza tulburarile fizionomice si functionale. Alteori, in cazul retrognatismului mandibular, profilul facial este accentuat convex, in situatii severe prezentand chiar un „profil de pasare””, ne-a declarat prof. dr. Dragos Stanciu, seful Catedrei de ortodontie si ortopedie dento-faciala.
In orice caz, lipsa armoniei profilului facial, care se accentueaza o data cu cresterea copilului, alinierea si raportul anormal al arcadelor dentare superioare si inferioare ar trebui sa ridice un semn de intrebare parintilor pacientilor, mai ales daca si acestia, la randul lor, au prezentat sau inca mai prezinta astfel de tulburari. „Indiferent de tipul anomaliei, tulburarile estetice si functionale pot avea in timp un impact negativ major asupra integrarii sociale a pacientului”, sustin specialistii.
Tratament
Decizia terapeutica rezulta din colaborarea dintre medicul specialist ortodont si chirurgul oro-maxilo-facial, dupa evaluarea clinica si imagistica interdisciplinara si stabilirea diagnosticului anomaliei. „In anomaliile dento-maxilare in care sunt prezente doar perturbari ale pozitiei dintilor, un tratament ortodontic bine condus este suficient. Pentru anomaliile dento-maxilare scheletale severe, care implica o pozitie anormala a bazei scheletului facial, este necesar un tratament complex, de lunga durata. In aceste din urma situatii, pacientul urmeaza o prima etapa de tratament ortodontic, cu o durata medie de 6-9 luni, pentru crearea unor premise favorabile unei interventii chirurgicale ulterioare, de corectare a anomaliei scheletale. Etapa urmatoare consta in interventia chirurgicala, vizand sectionarea mandibulei sau/si maxilarului si avansarea acestora (dupa caz), in pozitia normala, calculata preoperator pe baza planificarii pe radiografii si pe modele de studiu. Se asociaza uneori si alte interventii corectoare. De exemplu, genioplastia vizeaza refacerea conturului barbiei. Alteori, pentru avansare foarte mare a mandibulei, de peste 10 mm, este necesara recoltarea si interpozitia unui fragment de os din creasta iliaca pentru refacerea continuitatii osoase. Interventia se efectueaza sub anestezie generala si implica o durata de spitalizare cuprinsa intre 5 si 7 zile”, a explicat prof. dr. Alexandru Bucur.
Buza de iepure
Dupa etapa chirurgicala se continua obligatoriu tratamentul ortodontic postchirurgical, cu o durata de aproximativ 12-16 luni, care vizeaza echilibrarea ortodontica si mentinerea rezultatului, prevenindu-se astfel aparitia recidivelor. O problema destul de dificila si care constituie o provocare pentru chirurgul oro-maxilo-facial o reprezinta anomaliile dento-maxilare aparute dupa operatiile pentru despicaturi labio-maxilo-palatine. La pacientii cu astfel de afectiuni (in special buza de iepure), in timp se manifesta un deficit de crestere a maxilarului, care poate deveni evident in adolescenta, chiar si atunci cand pacientul a fost operat corect si la timp in copilarie. „Si in aceste situatii, un tratament complex chirurgical-ortodontic duce la rezultate bune in ceea ce priveste fizionomia si functionalitatea aparatului dento-maxilar”, a mai spus prof. dr. Bucur.
Le-a schimbat viata
Nicoleta Diaconescu, in varsta de 18 ani, a fost operata in urma cu aproximativ un an. Aspectul sau fizic s-a schimbat considerabil. „Parca nici nu am trecut prin asa ceva. Anomalia de care sufeream insemna o pronuntare a barbiei. Cand eram mica, nu se observa, dar de la 14 ani a inceput sa devina foarte vizibila. Am fost supusa unui tratament ortodontic si am purtat aparate dentare timp de trei ani, in vederea pregatirii pentru operatie. Dupa interventia chirurgicala, am remarcat o schimbare substantiala, mai ales in comportamanetul celor din jurul meu. Operatia a durat 10-12 ore si a fost dificila, dar acum ma simt excelent”, ne-a spus tanara. Cristian Nour este un alt caz reusit al profesorului Bucur. Baiatul, in varsta de 23 de ani, s-a nascut cu o malformatie congenitala. „Am fost operat de mai multe ori cand eram mic, intre 6 luni si 2 ani. In noiembrie anul aceasta, am suferit interventia chirurgicala la clinica din Bucuresti. A durat peste cinci ore pentru ca aveam si despicatura in cerul gurii. Ma simt bine acum si nu mai am nici o problema. Voi urma un tratament ortodontic un an si jumatate”, ne-a spus Cristian.
18 pacienti, in pregatire
In ultimii ani a fost rezolvat, cu rezultate deosebite, un numar mare de cazuri, iar in prezent sunt in pregatire 18 astfel de pacienti. In Clinica de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala, care are o traditie de 40 de ani in acest domeniu, au fost operate peste 500 de anomalii dento-maxilare.