15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăGDPRCe s-a întâmplat cu gripa „porcină"

Ce s-a întâmplat cu gripa „porcină”

122 de români care prezentau simptome ale virusului au decedat între 2009 şi 2010, însă în urma autopsiei s-a constatat că doar 7 dintre ei au fost răpuşi de virus, restul având antecedente medicale grave, care coroborate cu o simplă gripă puteau duce la acelaşi rezultat.

De altfel, agenţia internaţională de presă Reuters scria în septembrie 2009, citându-l pe doctorul Marc Lipsitch de la Universitatea Harvard, că virusul gripei „porcine” nu provoacă mai multe daune decât cel al gripei sezoniere.

Cu toate acestea, isteria generată de virus a avut un câştigător clar: companiile farmaceutice.

Acestea au produs sute de milioane de doze de vaccin, pentru a onora comenzile naţiunilor speriate. Doar că mulţi dintre oameni au fost reticienţi în a se imuniza împotriva noului virus, iar autorităţile au rămas cu banii daţi şi cu milioane de doze de vaccin pe stoc. Anul trecut Keiji Fukuda, directorul general adjunct al Organzaţiei Mondiale a Sănătăţii, a recunoscut că au existat carenţe în felul în care OMS a gestionat pandemia de gripă porcină şi că panică indusă a fost mai mare decât era cazul. Câteva luni mai târziu, în luna august, OMS a declarat încheiată pandemia de gripă A, afirmând într-un comunicat că „a fost o chestiune de noroc: virusul nu a suferit mutaţii în timpul pandemiei la o formă mai letală, iar vaccinul a fost un răspuns bun la circulaţia virusului şi a corespuns excelent din punct de vedere al siguranţei”.

Elveţia a anunţat, marţi, că va distruge 3,4 milioane de doze de vaccin, pe care le-a cumpărat cu 43 de milioane de euro. Distrugerea propriu-zisă presupune un cost de 150.000 de euro. Elveţienii cumpăraseră 13 milioane de doze de la companiile Novartis şi GlaxoSmithKline.

Vaccinul, aproape epuizat în România

Ţara noastră mai are „cantităţi neglijabile” de vaccin împotriva gripei de tip A, potrivit Molnar Geza, consilier al ministrului sănătăţii şi preşedinte al Societăţii Române de Epidemiologie.

România a beneficiat de 1,3 milioane de doze de vaccin, care au fost distribuite categoriilor de risc major, după cum declară Molnar pentru romanialibera.ro. Acelaşi vaccin al companiei GlaxoSmithKline a ajuns şi în ţara noastră, deşi Institutul Cantacuzino avea un produs asemănător, însă acesta nu era testat pentru copii. Guvernul Boc a aprobat achiziţionarea a 500.000 de doze din străinătate, la un cost total de 2.250.000 de euro.

Cu toate acestea, spune Molnar, „nu ne interesează pierderile economice, atunci când este vorba de sănătate. Dacă am fi avut 15 milioane de doze poate am fi avut pierderi de 10 milioane, dar nu asta e important.”

Potrivit ultimei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, o persoană cu gripă A H1N1 a decedat în săptămâna 21.03.2011-27.03.2011.

„Au fost înregistrate 2 decese la persoane confirmate cu gripă: 1 cu gripă A(H1N1) în Neamţ şi 1 cu gripă B în Bucureşti. Până la 27.03.2011 s-au vaccinat anti-gripal 1.198.711 persoane (din care 607.118 la grupa de vârstă 65 ani şi peste).”

Cele mai citite

Israelul ar fi propus un acord pentru eliberarea tuturor ostaticilor la schimb cu o ieșire pentru Yahya Sinwar

Media israeliene au relatat joi că Israelul ar fi propus un acord ce prevede eliberarea tuturor ostaticilor din Fâşia Gaza în schimbul unei ieşiri...

Prognoza de creștere economică pentru 2024, revizuită la 2,8%; inflația estimată la 4,5% și deficitul comercial în creștere

Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a revizuit prognoza de creștere economică pentru anul 2024, reducând estimarea de la 3,4% la 2,8%. Conform...

Israelul ar fi propus un acord pentru eliberarea tuturor ostaticilor la schimb cu o ieșire pentru Yahya Sinwar

Media israeliene au relatat joi că Israelul ar fi propus un acord ce prevede eliberarea tuturor ostaticilor din Fâşia Gaza în schimbul unei ieşiri...
Ultima oră
Pe aceeași temă