5.4 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăGDPRCe puteţi mânca de Crăciun dacă suferiţi de diabet sau de inimă

Ce puteţi mânca de Crăciun dacă suferiţi de diabet sau de inimă

Medicii spun că aveţi voie să consumaţi sarmale, caltaboş şi cozonaci, dar în cantităţi mici.

În mod normal, dieta persoanelor care suferă de diabet sau de obezitate este restrictivă, însă în ziua de Crăciun, medicii spun că puteţi face câteva abateri. Dacă vă plac caltaboşii, friptura de porc, sarmalele şi cozonacul, le puteţi consuma, dar în cantităţi mici. De asemenea, este important ca alimentele mai greu digerabile să fie distribuite pe tot parcursul zilei, în loc să le concentraţi pe toate la o singură masă.

O altă recomandare este să încercaţi să nu preparaţi mâncarea doar cu carne de porc, ci să folosiţi un amestec cu carne de curcan sau de porc. Spre exemplu, răcitura poate fi făcută din carne de curcan, iar sarmalele pot fi preparate cu carne de vită şi porc. „Masa trebuie asezonată cu salate, pentru că saţietatea apare mai repede. În plus, când mâncăm alimente foarte bogate în lipide, trebuie să aducem şi furnizori de glucide curate, precum fructe şi legume“, spune Eduard Adamescu, medic diabetolog la Spitalul Malaxa din Bucureşti.

La desert, sunt recomandate fructe şi legume sau o felie de cozonac în loc de prăjituri cu siropuri şi creme. Masa de Crăciun e bine să fie urmată de o plimbare, pentru că mişcarea scade glicemia şi ajută digestia.

Masa de Crăciun nu trebuie prelungită şi în zilele următoare

O altă recomandare importantă pentru persoanele care suferă de diabet şi pentru cele care au probleme cu greutatea este să nu prelungească masa de Crăciun până după Revelion. „Oamenii obişnuiesc să aibă mese copioase în tot acest interval şi aici este marea problemă. Pacienţii care vin cu glicemia foarte ridicată la spital nu au avut doar o masă mai bogată, ci mai multe. Fiind iarnă, mulţi dintre ei n-au mai făcut nici mişcare după masă“, mai spune Eduard Adamescu.

Persoanele care suferă de obezitate, fără să mai aibă şi alte boli asociate, trebuie doar să-şi menţină greutatea. Pot gusta cantităţi mici din fiecare fel: două sarmale, o felie de cozonac şi 100 de grame de friptură de porc. Celelalte produse care se prepară din carne de porc este bine să fie consumate la micul dejun, nu la prânz. La cină, puteţi mânca o salată cu o bucată de friptură.

Vin în loc de ţuică

Spirtoasele nu sunt recomandate nici persoanelor cu diabet, nici obezilor, dar ei pot bea un pahar cu vin în ziua de Crăciun. Mesele bogate în grăsimi combinate cu alcoolul pot cauza pancreatite acute. „Cei cu dislipidemie necontrolată prin tratament şi care asezonează cu mult alcool masa de Crăciun riscă să facă pancreatită acută ce poate cauza mari neplăceri“, avertizează medicul.

Medicul mai spune că cei care care fac abuzuri de Sărbători sunt cei care nu respectă dieta nici în celelalte perioade ale anului. „În general, gradul de responsabilitate a pacienţilor a mai crescut. Nu se mai umple aşa mult spitalul cu oameni care au exagerat cu mâncarea. Oamenii ştiu că tot ei vor suferi dacă exagerează“, spune Eduard Adamescu.

Cardiacii trebuie să evite slănina

Şi cardiacii pot consuma moderat alimente de sezon, precum caltaboş, friptură de porc şi şorici, dar trebuie să evite slănina. „Cei care se află sub tratament medicamentos pentru scăderea colesterolului trebuie să dubleze dozele în perioadele aferente Sărbătorilor, cu patru-cinci zile înainte de Crăciun şi cinci zile după“, recomandă Luminiţa Iliuţă, medic cardiolog la Institutul „C.C.Iliescu“ din Bucureşti.

Bolnavii care fac tratamentu cu anticoagulante pot consuma alcool la masa de Crăciun, dar nu mai mult de 50 ml de tărie sau un pahar cu vin. „Dacă aveţi hipertensiune, nu beţi mai mult de un pahar de vin roşu la o masă, pentru că două pahare pot ridica pulsul“, spune Luminiţa Iliuţă. Este important ca în această perioadă să beţi 2,5 litri de lichide sau chiar şi 3 litri. Imediat după Sărbători, este necesar să intraţi la un regim complet.

Cele mai citite

Sfaturi esențiale pentru închirierea unei mașini în UE: Ce recomandă Centrul European al Consumatorilor

Orice neclaritate privind clauzele contractuale trebuie soluționată, înainte de semnarea contractului de închiriere Centrul European al Consumatorilor din România a publicat o serie de recomandări...

Blue Air, aflată în faliment, va încasa aproximativ 2 milioane de dolari în urma câștigării unui proces

Administratorii Blue Air, companie românească de transport aviatic aflată în faliment, au obținut o victorie neașteptată într-un proces cu Transair, compania aviatică din Senegal. O...

Bursele europene au închis în creștere înainte de Crăciun: Acțiunile tehnologice și Novo Nordisk, în prim-plan

Piețele europene au încheiat ședința de marți în creștere, într-o zi de tranzacționare mai scurtă cu ocazia ajunului Crăciunului, relatează CNBC. Indicele paneuropean Stoxx...
Ultima oră
Pe aceeași temă